Vannak biztos pontok a süteménysütésben: az alapanyagok, az elkészítési folyamat, a sütési hőfok, és még sorolhatnánk. Most ezek közül a legelső csoportra fogunk koncentrálni, pontosabban arra, hogy milyen módokon tehetjük ízesebbé, omlósabbá vagy karakteresebbé az édességeinket, bizonyos alapanyagcseréken keresztül. Ne aggódjunk, egyik sem fogja felborítani a receptjeinket, a süteménysütés szokásos menetét, ugyanis a cserék alapját minden esetben a hasonlóság adja. Jöjjenek az apró változtatások, amelyektől desszertjeink remekművé nemesülnek!
Nézd meg galériánkban az alapanyagcseréket:
5 alapanyagcsere, ami minden süteményt a mennybe visz
Vaj – barna vaj
Bármilyen sütemény, ami vajat kér tőlünk, ugyanúgy kaphat barnított vajat is. Ha már úgyis megvettük a zsíros tejterméket, egyszerűen átalakíthatjuk otthon diós, aromás csodaalapanyaggá: ebben a cikkben minden elkészítési információ megtalálható. Szilárd és olvasztott formájában is használhatjuk kekszekben, kevert süteményekben, linzerekben. Kiválóan illik kávés, kakaós, karamellás és diós desszertekhez.
Tej – kefir
Az élőflórás ital használható tej helyett: texturálisan hasonló, ízben azonban sokkal komplexebb eredményt érhetünk el vele. Enyhén savanykás íze felébreszt szinte bármilyen gyümölcsös piskótát. Arra figyeljünk, hogy általában sűrűbb, mint a tej, így lehet, hogy több kell majd belőle a megfelelő állag eléréséhez. Mindig indítsunk azonos mennyiséggel (mint a receptben a tejé), és onnan alakítsuk tovább a masszát: lazítsuk kefirrel, vagy sűrítsük liszttel.
Liszt – teljes kiőrlésű liszt
Diós, komplex aroma jellemzi a teljes kiőrlésű lisztet, amit édes receptekben ritkán használunk. Olyan süteményekben érdemes kipróbálni, amelyek tömörek, ragacsosak, nagyon szaftosak belül (pl. brownie, gyümölcsös kevert), kényes tésztákban (pl. piskóta) ne használjuk.
Olaj – olívaolaj
Egy erőteljes aromájú olívaolaj fantasztikus karakter ad bármilyen süteménytésztának, amiben alapból étolaj lenne. Citrusos süteményekhez kifejezetten jól passzol, de általánosan elmondható, hogy a gyümölcsös és olajos magvakat tartalmazó édességek szívesen fogadnak egy ilyen jellegű cserét.
Receptek, amelyekben a fenti alapanyagok szerepelnek:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több süteménysütési tipp és trükk: