Ilyen árakra számíthatsz a cukrászdákban idén karácsonykor

Ha az idei karácsonyi szezonban te is szeretnél bevásárolni a kedvenc cukrászdádban, készülj fel arra, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Úgy tűnik, hogy kedvenc karácsonyi édességeink ára az egekbe szállhat, ugyanis az elmúlt két évben jelentősen megemelkedtek az alapanyagárak, illetve további problémák is nehezítik a hazai cukrászdák helyzetét, írja a Hello Vidék cikke.

Ilyen árakra számíthatsz a cukrászdákban idén karácsonykor

Több tényező befolyásolta az áremelkedést

Nemcsak a drága alapanyagok, hanem a munkaerőhiány, valamint a megemelkedett előállítási és szállítási költségek is hozzájárultak a sütemény- és édességárak emelkedéséhez. Ezenfelül a megnövekedett kereslet készlethiányt okozott, amely szintén árfelhajtó hatású volt, olvasható a cikkben.

Így például a szaloncukrok átlagos kilós átlagára 5-6 ezer forint, de a prémium kategóriájú édességekért már 12-15 ezer forintot kell fizetni a 2023-as ünnepi szezonban. 

A szakértők szerint továbbra is a legkedveltebb süteményekből (dobostorta, Esterházy-torta, krémes, csokitorta, gesztenyepüré, somlói galuska) vásárolnak a legtöbbet a cukrászdákban. De a pogácsákat és a sós süteményeket is sokan keresik. Ezenfelül természetesen a bejglié a főszerep a karácsonyi időszakban, de az édes teasütemények és egyéb vendégváró finomságok is nagy mennyiségben fogynak ilyenkor.

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Zselés szaloncukor

Bár esztétikailag nem a legszebb látvány, de valljuk be, a szaloncukorban az a legjobb dolog, amikor leehetjük a karácsonyfáról. Az ünnep jelképévé vált kis bonbonokból egyre ...

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Az árak emelkedését továbbá az is befolyásolta, hogy egyre kevesebb a hazai alapanyag. A gyümölcspüréket például Franciaországból, Olaszországból és Spanyolországból hozzák be Magyarországra, de vajból és tejszínből is szinte csak import kapható a nagykereskedéseknél. Arról nem is beszélve, hogy a csokoládé ára jelenleg több évtizedes rekordon áll.

Alig lehet már 1000 forint alatt süteményt venni

Fontos kiemelni, hogy a cukrászdákban kapható desszertek ára még mindig nagyjából fele annyiba kerül, mint egy hasonló szintű étterem desszertje – mutat rá az oldal. „Akadnak még olyan cukrászdák, ahol 1000 forint alatt van egy szelet sütemény ára, azonban a magyarok egyre inkább elfogadják, hogy a sütemények is drágulnak" – nyilatkozta korábban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A legtöbb cukrászdába ugyanakkor nem szeretné felemelni az árakat, hiszen ez potenciálisan vendégvesztéssel és forgalomcsökkenéssel járna.

„Szerencsére az Ipartestület tagvállalkozásai még talpon vannak, eddig a tömeges bezárásokat még megúsztuk. Sokan kénytelenek voltak a tartalékaikat beáldozni, például arra, hogy kifizessék az energiaköltségeket, ami sok estben három-négyszeresére emelkedett. Kicsit aggodalommal is nézünk a jövő év elejére, hogy a téli hónapokat hogyan fogják átvészelni a vállalkozások" – emelte ki az elnök.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...