5 magyar sütemény került a világ 100 legjobbja közé

A legkedveltebb magyar klasszikusok is felkerültek a 100-as toplistára. Mi imádjuk egytől egyig mindet!

A Taste Atlas nevű gasztrooldal híres arról, hogy feltérképezi a világ étkezési kultúráját. Az oldal szerkesztői minden évben készítenek egy listát, amin az országok tíz legjobbnak tartott ételeit sorakoztatják fel. A tavaly év végén közzétett magyar összesítésbe többek között a gulyás, a lángos és a pörkölt is bekerült. A Taste Atlas által összeállított listán való megjelenés nagyon jelentős, hiszen világszerte rengeteg ínyenc keresi fel az oldalt.

5 magyar sütemény került a világ 100 legjobbja közé

Legújabb listájukon a világ legnépszerűbb süteményeinek és tortáinak közkedveltségét mérték fel. A világ 100 legtöbbre értékelt süteménye toplistán, olyan gasztro óriások szerepelnek, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Japán.

De mi is nagyon büszkék lehetünk, hiszen az említett listára 5 klasszikus magyar sütemény felkerült. De nemcsak ezért örülhetünk, hanem mert további magyar vonatkozású sütemények is szerepelnek a Top 100-ban. Ilyen például az ausztrálok lamington nevű édessége, ami a jól ismert kókuszkocka kiköpött mása.

De nem az egyetlen magyaros sütemény a listán

„A Mađarica, azaz magyar lány egy hagyományos horvát réteges sütemény. Bár eredetéről vagy etimológiájáról nem sokat tudni, a mađarica feltehetően egy eredeti horvát desszert, amelyet a hagyományos magyar réteges sütemények mintájára készítettek" – így mutatja be például a Taste Atlas az 50. helyezést elért, mađarica nevű süteményt, amiben szintén a hazai cukrászati hagyományokat fedezhetjük fel.

Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti

A zserbó tradicionális karácsonyi sütemény, aminek biztosított helye van az ünnepi asztalon, szorosan a bejgli és a többi aprósüti mellett. Ami azt illeti, ez egy elég munka- és ...

Karácsonyi dobostorta

A dobostorta nemzeti kincs, torta megalkotója Dobos C. József, híres pesti cukrászmester volt 1885-ben. A roppanós karamelltetejű torta is nagy népszerűségnek örvend és nem lehet neki ...

Eredeti somlói galuska

Az ország egyik kedvenc desszertjét fogjuk most elkészíteni, ez pedig a somlói galuska, amiről valójában oly' keveset is tudunk. Az ehhez hasonló hagyományos édességeket illene pontosan ...

A Taste Atlas 2023-as top 10 süteménye

  1. Medovik: sokrétegű mézes sütemény, hasonlít a Marlenkára – Oroszország
  2. Sernik: túrótorta – Lengyelország
  3. Pavê: a tiramisùhoz hasonló, sűrített tejes brazil sütemény – Brazília
  4. Japán sajttorta: egészen légiesen könnyed és kevésbé édes, mint az amerikai – Japán
  5. Kladdkaka: a „svéd brownie” – Svédország
  6. Valašský frgál: a pizzára emlékeztető külsejű, de gyümölcsös vagy túrós valasskói lepény – Csehország
  7. Pastel de banano: a guatemalaiak banánkenyere – Guatemala
  8. Sękacz: a kürtőskalács távoli rokona – Lengyelország
  9. Argentin csokoládétorta – Argent ína
  10. New York-i sajttorta – Egyesült Államok

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangulatos karácsonyi receptek, amikkel hangolódhatsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...