5 hiba, ami miatt sajnos besüllyedhet a sütid közepe

Napi Tippünkben összegyűjtöttük azt az 5 hibát, amit kerülj el, ha nem szeretnéd, hogy besüllyedjen a süteményed közepe!

Bárcsak lenne egy egyszerű válasz arra, hogy miért süllyedt be a süteményed, de az igazság az, hogy ennek többféle oka is lehet, vagy akár több ok kombinációja is vezethet erre a szomorú eredményre. De az biztos, hogy frusztráló. Pedig nem felejtetted el bezsírozni a formát, előmelegíteni a sütőt, és megvártad, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűre melegedjenek, és mégis, miután kihúztad a sütőből, azt látod, hogy a közepén egy kráterszerű mélyedés éktelenkedik. Mi lehetett a baj? Összegyűjtöttük azt az 5 hibát, amit kerülj el, ha nem szeretnéd, hogy besüllyedjen a süteményed közepe!

A tészta túl- vagy alulkeverése is okozhatja, hogy nem tud megfelelően megkelni a sütemény

A térfogatnövelők nem megfelelő mennyisége

Ha valami nem kel meg megfelelően, a probléma egyik forrását a térfogatnövelők (azaz a szódabikarbóna vagy a sütőpor) nem megfelelő mennyisége jelentheti. Fontos, hogy ezeket pontosan mérd ki, mert ha nem eleget vagy túl sokat használt belőlük, akkor a sütemény egyenetlenül kel meg.

Az is fontos, hogy előmelegítsd a sütőt, és a tepsit készítsd elő a sütéshez, mielőtt nekilátnál a tésztának. Ennek oka, hogy nem jó, ha a keverék túl sokáig áll a sütés előtt.

A térfogatnövelők által kiváltott reakció, amely segít a sütemények megemelkedésében, nem tart örökké, és minél tovább áll a keverék sütés előtt, annál nagyobb a veszélye, hogy gyengül ez a hatás.

Túl- vagy alulkeverés

A tészta túl- vagy alulkeverése is okozhatja, hogy nem tud megfelelően megkelni a sütemény. Az alulkeverés miatt a glutén alulfejlődhet, ami azt jelenti, hogy a süteménynek nem lesz meg az a szerkezeti integritása, amely segít, hogy megtartsa magát.

A túlkeverés során viszont több levegő kerül a tésztába, amiről azt gondolhatnád, hogy segít a kelésben, de hacsak a recept nem írja elő, hogy a tésztát fel kell verni, akkor valójában magaddal babrálsz ki. Ha ugyanis a tészta nem arra van kitalálva, hogy a plusz levegővel is működjön, akkor eleinte gyorsan megemelkedhet, majd összeeshet.

Rossz méretű forma használata

A recept 24 cm-es tortaformát ír, de neked csak 20 cm-esed van? Nem nagy ügy, ha kicseréled őket, igaz? Sajnos az, hiszen a receptet arra a méretű tepsire alakították ki, így a sütési idő is ennek a méretnek felel meg.

Bár nyugodtan használhatod a kisebb sütőformát, ennek megfelelően kell igazítanod a sütési időt is, mert ha a receptben megadott időben húzod ki, előfordulhat, hogy a közepe még kissé nyers, és emiatt megsüllyedhet. (Ugyanaz a tésztamennyiség egy kisebb tepsiben vastagabb tortát jelent, aminek a sütése hosszabb ideig tart.)

Általában az sem jó ötlet, ha egy kuglófformába szánt süteményt normál formában próbálsz megsütni. Az ilyen tésztákat úgy alkották meg, hogy a forma közepén lévő csővel kell sütni, és ennek hiányában egy normál kerek tortaformában fennáll a veszélye, hogy összeomlik az egész.

Ha túl korán ellenőrzöd a süteményt, akkor összeeshet

Alulsütötted

Ez kapcsolódik a fentiekhez, de az alulsütött sütemények hajlamosak összeesni. Ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy elkészült a sütemény, egy fapálcikával vagy hőmérővel teszteld, hogy valóban átsült-e.

Túl korán nyitottad ki a sütő ajtaját

A jó dolgokra érdemes várni, és ez a sütéskor is nagyon igaz. Ha túl korán ellenőrzöd a süteményt, akkor összeeshet, akárcsak ha a becsapódik a sütőajtó vagy mozgatod a tepsiket (például amikor megforgatod őket). Várd meg, amíg az időzítő megszólal, majd gyorsan ellenőrizd, hogy a sütemény elkészült-e már. Ha nem, óvatosan csukd be a sütő ajtaját, és néhány perc múlva ellenőrizd újra.

A tökéletes piskóta

Rengeteg sütemény alapját adja, megannyiszor desszerthez szükséges, mégis sokaknak mumus a piskóta készítése. Az egyszerű hozzávalókból nem mindig sül meg az a légies, könnyed, ...

Habkönnyű japán sajttorta

A japán sajttorta egy remegős, habkönnyű desszert, aminek az alapja a sajtkrém, a tojás, a tej és egy kevés finomliszt. Egyedi szerkezetét a felvert tojáshab adja, amit gyengéden kell a ...

Hogyan lehet kijavítani a beesett süteményt?

Az a rossz hírünk van, hogy ha egy sütemény egyszer megsüllyedt, nem lehet „visszasüllyeszteni”. Befedheted cukormázzal, de nem fogod tudni eltüntetni a mélyedést. Ha nem túl mély a süllyedés, akkor esetleg levághatsz a tetejéből, így ugyan alacsonyabb, de egyenletes felületű lesz. Viszont, ha ez nem kivitelezhető, akkor érdemes megfontolnod, hogy esetleg aprósütemény vagy cake pop formájában szolgáld fel a desszertet.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasonlóan praktikus receptekért kattints ide:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!