7 különböző módszer a tojással megkent, fényes süteményekhez

Kedvenc édes tésztáinkat tojással megkenve gyönyörű, fényesen barna színt adhatunk nekik. Több különböző keveréket is használhatunk erre, mindegyikkel más és más eredményt érhetünk el.

A sütemény megkenése tojással legalább olyan fontos, mint egy pontosan eltalált tészta vagy tökéletes töltelék. Nem elég, hogy belül finom legyen, egy édességnek kívülről is látványosnak, esztétikusnak kell lennie. Komolyabb dekorációk nélkül is elérhetjük ezt, a sütemény megkenése tojással épp erre szolgál.

7 különböző módszer a tojással megkent, fényes süteményekhez

Milyen tésztáknál használjuk?

Ezek az egyszerűbbnek mondható sütemények általában semmilyen külső díszítéssel nem rendelkeznek: nincs rajtuk csokimáz, vajas krém vagy cukorbevonat. Ennél sokkal szerényebb külsővel csábítanak.

A kelt tésztás édességek, klasszikus fedett piték és leveles tésztás falatok tetejét kell általában tojással lekenni, ettől kapják aranybarna, fényes kinézetüket.

Hogyan vigyük fel?

Egy ecsettel, széles mozdulatokkal kenjük meg a tésztánkat. Fontos, hogy ne áztassuk el, főleg ha folyékonyabb keverékkel dolgozunk.

Ha még tovább akarjuk fokozni a süteményünk szépségét, megszórhatjuk cukorral is. Ez karamellizálódik majd a sütőben, és roppanós réteget képez a tetején.

Különböző variációk

Persze nem csak egyféle módon kenhetjük meg az édességeket. A lenti felsorolásban a leggyakrabban használt kombinációk szerepelnek. Mindegyik kissé eltér a többitől, válogathatunk kedvünkre.

1. Üresen

Dönthetünk úgy is, hogy nem szeretnénk semmit a tésztára kenni. Így teljesen matt, ropogós, azonban kissé száraz tésztát kapunk. Megbarnul, de nem annyira egyenletesen, mint a tojás segítségével.

Egyszerű sós vagy édes kekszeknél előnyös, hogy még ropogósabbak legyenek.

2. Tej

Nem kell feltétlenül felütni egy tojást sem, ha egy kis plusz színt szeretnénk adni a süteménynek. Pár evőkanál tejjel is hasonló eredményt érhetünk el. Egészen halványan ugyan, de fényesebb az üres tésztánál.

Kelt csigák nagyon jól fogadják a tejet, és mivel úgyis a tölteléken van a hangsúly, nem hiányzik a túlzott barnaság és ragyogás.

3. Tejszín

Még egy fokkal feljebb lépve a fényességi listán, használjunk tejszínt. Szintén matt felületet kapunk, de egy kicsivel több barnulással.

A tejhez hasonlóan töltött kelt tésztákon használjuk, ha komolyabb színt szeretnénk.

4. Tojás+tej

Egy egész tojás és kevés tej keveréke adja azt a klasszikus kinézetet a legtöbb süteménynek, amit jól ismerünk. Itt már eltűnik a mattság, fényesen csillog a halványbarna felület, amit megkenünk vele.

Használjuk pitékhez, mert ezek hosszabb ideig sülnek, a tejes keverék pedig jobban bírja a hőt, mint a sima tojás.

Twin Peaks pite

Gyerekkorom egyik tiltólistás sorozata volt a Twin Peaks. Aztán tavaly - több mint 20 év után - végre végig néztem az összes epizódot. Azóta érdekel minden olyan dolog, aminek köze van ...

5. Tojásfehérje

Van úgy, hogy a tésztába kell egy extra sárgája, ilyenkor a maradék fehérjével kenjük le az édességünket. Az összes közül a legfényesebb, miközben nem barnul be nagyon erősen.

Az olyan tésztákhoz jó a fehérje, amit meg akarunk szórni cukorral. Így lesz maximálisan fényes, és a cukor is könnyen beleragad.

6. Egész tojás

Amikor nem hígítjuk tejjel, az egész tojás intenzívebb barnulást eredményez. Szintén ezzel kapjuk a legegyenletesebb színt is, nem lesznek benne sötétebb foltok.

Kalácsok, bucik és egyéb töltelék nélküli kelt tészták ettől lesznek olyan gyönyörűen fényesek és barnák.

Kalácskenyér

Én azt mondom, hogy szinte elronthatatlan, és még fonni sem kell, mégis csinos lesz a végeredmény! Kalács helyett rendszeresen ezt sütöm, mert jobban szeletelhető, és iszonyú finom!

Hamburger buci

Nagyon finom, könnyű szerkezetű, nálunk pillanatok alatt elfogyott. A boltban vásárolt társai a nyomába sem léphetnek! Forrás: net

Ízes bukta

Már jó néhány hete ott motoszkált bennem a buktakészítés gondolata. Nagyon-nagyon régen nem ettem, utoljára a nagymamámnál,  talán tíz évvel ezelőtt. A tésztája szinte megegyezik ...

7. Tojássárgája

Az összes közül a legdekadensebb, a tojássárgája szinte tükörsima, aranyló felületeket hoz létre. Ha sok tésztát kell bekennünk, egy evőkanál vizet adjunk hozzá, a szín meg sem fogja érezni.

Akkor használjuk, ha nagyon intenzív színt szeretnénk adni a süteménynek. Vigyázzunk, mert a túl hosszú sütéstől megéghet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezt is olvasd el, ha szereted a süteményeket:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...