2 pofonegyszerű recept az árva sütiszélek megmentésére

Vannak sütemények, amelyek elkészítése viszonylag sok „felesleggel” vagy maradékkal jár. A zserbók, mézesek, krémesek és egyéb réteges költemények szélei például gyakran felhasználatlanul maradnak – készítsünk belőlük maradékmentő pohárkrémet és golyóbist!

Persze a maradék sütemény sosem volt egy létező és valós fogalom: hiszen nincs olyan háztartás a világon, ahol problémát jelentene bárminemű édesség utolsó morzsáig történő elfogyasztása. Mégis, vannak olyan receptek, amelyek elkészítése során maradék keletkezik, nevesen a szabadon, forma nélkül összeállított, réteges sütemények esztétikai okokból eltávolított szélei (amelyekre az egyszerűség kedvéért innentől kezdve hivatkozzunk „sütiszélként”). És persze amiatt sem kell aggódnunk, hogy ezeket a széleket ne enné meg senki – erre vállalkozó szellemű családtagot/lakótársat/szomszédot bármikor könnyen találhatunk – arról azonban gyorsan és könnyedén gondoskodhatunk, hogy a maradékok elfogyasztása szinte elegáns kulináris élménnyé váljon. Ehhez mindössze az alább következő két receptre lesz szükségünk.

2 pofonegyszerű recept az árva sütiszélek megmentésére

Mit használhatunk fel?

Míg egy adag muffin, egy tepsi rácsos linzer vagy akár egy egyszerűbb torta készítésénél nem marad jelentős mennyiségű felesleg a konyhában, addig más receptek meglepően sok fel nem használt részt produkálnak, általában levágott szélek formájában.

Az ilyen sütemények listája olyan finom elemeket tartalmaz mint:

  • a zserbó
  • a marlenka
  • a mézes krémes
  • a hatlapos

Persze más édességeket is megmenthetünk az alább következő módokon, a lényeg csupán annyi, hogy olyan süteményt használjunk, amelynek keményebb, de omlós tésztája van, a tésztarétegek között pedig bármilyen édes kréme. Puhább, lágyabb piskótákkal is kísérletezhetünk, ezek azonban más állagot eredményeznek majd.

Sütiszélmentő pohárkrém

Talán az egyik legmegengedőbb és legkönnyebben alakítható édességformátum a pohárkrém: tényleg bármit beletehetünk egy pohárba némi krémmel és szósszal, onnantól kezdve már egy kész édességről beszélhetünk.

Díszes-ízes pohárkrémmé alalkulnak a szélek

Jelen esetben a pohárba összezúzott süteményszélek és lágy mascarponehab kerül, valamint két ízes szósz és némi gyümölcs/mag kiegészítésként. A recept egy diós marlenka maradványaiból készült.

Hozzávalók (4 főre): 200 g maradék süteményszél, 250 g mascarpone, 250 ml habtejszín, 1 tk fahéj, 2 ek porcukor, 1 db alma, 50 g pirított dió, 100 g almapüré, karamellszósz

Egészítsük ki a kedvenc gyümölcseinkkel/magvakkal

Elkészítés: A sütiszéleket egy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. A habtejszínt és a mascarponét felverjük egy tálban a porcukorral és a fahéjjal (nem érdemes túl cukrosra csinálni, mert a sütemények már alapból édesek). Poharakba rétegezzük a süteményt és a habot, valamint az almapüréből is teszünk a rétegek közé. Szeletelt almával, pirított dióval és karamellszósszal tálaljuk-díszítjük.

Sütiszélmentő golyóbis

A pohárkrém receptjéhez direkt több hab készül, ugyanis nem tudjuk az összes maradékot egyféle módon felhasználni. A fennmaradó süteménydarából és habból golyóbisokat, bonbonokat gyúrhatunk, amelyek tovább el is állnak a hűtőben, mint a pohárkrém, így akár napokkal később is élvezhetjük a munkánk édes gyümölcsét.

Puha golyóbisok dióbundában

Elkészítés: A maradék mascarponés habot és süteménymorzsát visszatesszük a késes aprítóba, majd krémes, de formázható masszává dolgozzuk őket. Ha túl lágy lenne a krém, tegyük hűtőbe/mélyhűtőbe dermedni és utána formázzuk.

Az így kapott labdacsokat pirított, durvára darált dióba forgatjuk, majd tálaljuk.

Pár szó az ízesítésről

Természetesen nem kell szigorúan követnünk a fent leírt receptet, pontosabban az ízesítést bátran felrúghatjuk – már csak azért is, mert minden süteményhez más ízesítés passzol. Míg a marlenkának jól áll a karamell, az alma és a dió, addig például egy zserbó esetében jobban járunk baracklekvárral és csokiszósszal. Használjuk a nekünk szimpatikus kiegészítőket: friss és aszalt gyümölcsöket, kompótokat, lekvárokat, szószokat és magvakat.

Fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötletes recept vár rád itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek