Persze a maradék sütemény sosem volt egy létező és valós fogalom: hiszen nincs olyan háztartás a világon, ahol problémát jelentene bárminemű édesség utolsó morzsáig történő elfogyasztása. Mégis, vannak olyan receptek, amelyek elkészítése során maradék keletkezik, nevesen a szabadon, forma nélkül összeállított, réteges sütemények esztétikai okokból eltávolított szélei (amelyekre az egyszerűség kedvéért innentől kezdve hivatkozzunk „sütiszélként”). És persze amiatt sem kell aggódnunk, hogy ezeket a széleket ne enné meg senki – erre vállalkozó szellemű családtagot/lakótársat/szomszédot bármikor könnyen találhatunk – arról azonban gyorsan és könnyedén gondoskodhatunk, hogy a maradékok elfogyasztása szinte elegáns kulináris élménnyé váljon. Ehhez mindössze az alább következő két receptre lesz szükségünk.
Mit használhatunk fel?
Míg egy adag muffin, egy tepsi rácsos linzer vagy akár egy egyszerűbb torta készítésénél nem marad jelentős mennyiségű felesleg a konyhában, addig más receptek meglepően sok fel nem használt részt produkálnak, általában levágott szélek formájában.
Az ilyen sütemények listája olyan finom elemeket tartalmaz mint:
- a zserbó
- a marlenka
- a mézes krémes
- a hatlapos
Persze más édességeket is megmenthetünk az alább következő módokon, a lényeg csupán annyi, hogy olyan süteményt használjunk, amelynek keményebb, de omlós tésztája van, a tésztarétegek között pedig bármilyen édes kréme. Puhább, lágyabb piskótákkal is kísérletezhetünk, ezek azonban más állagot eredményeznek majd.
Sütiszélmentő pohárkrém
Talán az egyik legmegengedőbb és legkönnyebben alakítható édességformátum a pohárkrém: tényleg bármit beletehetünk egy pohárba némi krémmel és szósszal, onnantól kezdve már egy kész édességről beszélhetünk.
Jelen esetben a pohárba összezúzott süteményszélek és lágy mascarponehab kerül, valamint két ízes szósz és némi gyümölcs/mag kiegészítésként. A recept egy diós marlenka maradványaiból készült.
Hozzávalók (4 főre): 200 g maradék süteményszél, 250 g mascarpone, 250 ml habtejszín, 1 tk fahéj, 2 ek porcukor, 1 db alma, 50 g pirított dió, 100 g almapüré, karamellszósz
Elkészítés: A sütiszéleket egy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. A habtejszínt és a mascarponét felverjük egy tálban a porcukorral és a fahéjjal (nem érdemes túl cukrosra csinálni, mert a sütemények már alapból édesek). Poharakba rétegezzük a süteményt és a habot, valamint az almapüréből is teszünk a rétegek közé. Szeletelt almával, pirított dióval és karamellszósszal tálaljuk-díszítjük.
Sütiszélmentő golyóbis
A pohárkrém receptjéhez direkt több hab készül, ugyanis nem tudjuk az összes maradékot egyféle módon felhasználni. A fennmaradó süteménydarából és habból golyóbisokat, bonbonokat gyúrhatunk, amelyek tovább el is állnak a hűtőben, mint a pohárkrém, így akár napokkal később is élvezhetjük a munkánk édes gyümölcsét.
Elkészítés: A maradék mascarponés habot és süteménymorzsát visszatesszük a késes aprítóba, majd krémes, de formázható masszává dolgozzuk őket. Ha túl lágy lenne a krém, tegyük hűtőbe/mélyhűtőbe dermedni és utána formázzuk.
Az így kapott labdacsokat pirított, durvára darált dióba forgatjuk, majd tálaljuk.
Pár szó az ízesítésről
Természetesen nem kell szigorúan követnünk a fent leírt receptet, pontosabban az ízesítést bátran felrúghatjuk – már csak azért is, mert minden süteményhez más ízesítés passzol. Míg a marlenkának jól áll a karamell, az alma és a dió, addig például egy zserbó esetében jobban járunk baracklekvárral és csokiszósszal. Használjuk a nekünk szimpatikus kiegészítőket: friss és aszalt gyümölcsöket, kompótokat, lekvárokat, szószokat és magvakat.
Fotók: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ötletes recept vár rád itt: