Én még nem tértem teljesen magamhoz a karácsonyi mézes krémesek, mákos bejglik és zserbók időszakából, mármint abban az értelemben, hogy egyszerre teltem meg velük, és tudom, hogy le kell tenni őket egy ponton, de közben mindig csalódás rájönni, hogy nincs több sütemény a dobozban. Lassan a szaloncukornak is annyi, ezek meg év közben sosem esnek olyan jól. Ha még te is húznád egy kicsit a karácsonyi hangulatot, akkor mutatunk két olyan süteményt, amit vízkeresztre, vagyis január hatodikára még gyorsan össze lehet dobni. Utána már úgyis a farsangi fánkok következnek...
Nálunk nincs hagyománya a vízkereszti süteményeknek, nem úgy, mint a franciáknál, spanyoloknál (és spanyol nyelvű nemzeteknél) és a portugáloknál, ahol kifejezetten erre az időszakra, a háromkirályok eljövetelére készülnek édességek. A franciáknál Galette des Rois, a spanyoloknál Rosca (vagy roscón) de Reyes, a portugáloknál bolo rei kerül már karácsony után a pékségek polcaira, egészen január 6-ig.
Korábban már írtunk róla hosszabban, és Flóra (a Nosalty kreatív multimédia-tervezője) el is készítette a Galette des Rois-t, amely egy leveles tésztából és sült mandulakrémből (frangipán) álló kerek, könnyű sütemény. A sütése egy eredendően francia szokás a 14. századból, ami a három királyok eljöveteléhez köthető. Franciaország északi részein a napkorongforma terjedt el, és leveles tésztával készítik, míg délen koronára emlékeztető karikát sütnek brióstésztából, és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik.
Ez a kedves kis hagyomány nemcsak Franciaországban, hanem Svájcban, Belgiumban és a kanadai Québec tartományban is elterjedt, sőt még a francia gyökerű, amerikai New Orleans-ban is fennáll – bár itt inkább a karnevál alkalmából készítik. A Galette des Rois franciául annyit tesz: „királyok sütije” vagy „királyok tortája.”
A Rosca de Reyes egy hagyományos spanyol sütemény, kerek formájú, leginkább hatalmas fánkra emlékeztető külsővel, amelyet előző este vagy Reyes vagy vízkereszt reggelén, január 6-án szolgálnak fel. A “Dia de Reyes” vagy egyszerűen csak a „Reyes” az a nap, amikor a gyerekek Spanyolországban ajándékokat kapnak a Reyes Magostól, vagyis a bölcsektől, mint ahogyan a három király, akik ajándékot hoztak a kis Jézusnak. Hagyományosan több meglepetést is tesznek a roscon belsejébe, ez a bolo reinél és a galette-nél is jellemző szokás.
A tésztában egy fóliába tekert baba porcelánfigurát és egy szárazbabot rejtenek el. Aki megtalálja a babát, annak szerencséje lesz, és ő lesz a “király”, de aki megtalálja a babot, az fizet a tortáért. Színes kandírozott gyümölcsökkel, szeletelt mandulával, nagy szemű cukorral vagy porcukorral díszítik a kerek süteményt, ami így a királyok koronáját szimbolizálja.
Portugáliában a Bolo Rei, vagyis királyok tortája a Roscához hasonlóan egy kelt tésztából készült, ovális vagy kerek, szintén fánkra emlékeztető süti, ezt is színes kandírozott cseresznyével díszítik, de kerülhet rá máz is, sőt, a kis figurák vagy babok mellett még a tésztába is kerülhet a gyümölcsökből. Különféle verziói léteznek (ahogy a Roscának is), még krémmel is tölthetjük, ami könnyíti a kelt tésztát. (Egyébként így megtöltve külsőre egy gigantikus Paris Brestre emlékeztet, ami egy hagyományos francia desszert mogyoróval, égetett tésztával.)
Az alábbi recept citrom- és narancshéjjal készül, és egy különleges hozzávaló, narancsvirágvíz is kerül bele. A narancsvirágvíz sok ázsiai delikáteszben és bioboltban kapható, enyhén parfümös, de mégis citrusos aromája van, érdemes beszerezni belőle: elképesztően jól feldobja a narancsos desszerteket, de vaníliával, kassziával, sőt, málnával és barackokkal is jó párost alkot.
Amire szükséged lesz: 600 g finomliszt (vagy kenyérliszt), 200 ml tej, 35 gramm friss élesztő, 125 gramm cukor, 100 g olvasztott vaj, 2 tojás, 8 gramm só, 3 evőkanál narancsvirágvíz, 1 db citrom, 1 db narancs, 30 gramm szeletelt mandula, kandírozott cseresznye és kandírozott gyümölcsök (a képen cukrozott pomeló és cseresznye), liszt a gyúráshoz, 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tejet egy serpenyőben felforrósítjuk. Hozzáadjuk a morzsolt élesztőt, 4 evőkanál lisztet és 1 evőkanál cukrot. Alaposan összekeverjük, meleg helyen (mondjuk radiátor mellett) hagyjuk 20 percig pihenni, amíg szép habosra felfut. A maradék lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepére mélyedést nyomunk, és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a maradék cukrot, a sót, a tojásokat, a narancsvirágvizet és a lereszelt citrushéjat. Keverjük össze - robotgéppel a legegyszerűbb, de kézzel is gyorsan meglesz.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a felfutott élesztős keveréket, és alaposan gyúrjuk össze. Helyezzük az enyhén lisztezett munkaasztalra, és dagasszuk 5-8 percig, amíg a tészta gyönyörűen összeáll, az állaga egynemű, rugalmas és selymes lesz.
Formázzunk belőle egy gombócot, tegyük egy tiszta tálba, majd meleg helyen, letakarva hagyjuk a duplájára kelni (min. 45 perc).
Ezután gyúrjuk ki a levegőt a tésztából, nem baj, ha összeesik, ez a cél! A tésztából ismét golyót formálunk, addig lapítjuk, amíg vastag korongot nem kapunk. A közepén kézzel „beszakítjuk”, óvatosan oldalra húzzuk a tésztát, amíg egyenletes lyukat kapunk és szép karika formát vesz fel a tészta.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük még 30 percig. Ezután rejtsük el benne a porcelánfigurát és a babot (persze ez a lépés opcionális).
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Miközben melegszik, kenjük meg a tésztát a felvert tojással, majd díszítsük a kandírozott gyümölcsökkel, a mandulával, és megszórhatjuk egy kis cukorral is. Süssük 25-30 percig, amíg a tészta világosra sül. Langyosan, egy kis vajjal megkenve a legjobb.
A Roscon de Reyes teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Címlap: Nábelek Zsófi
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket is olvasd el: