Így süss otthon belül puha, kívül ropogós lángost

A lángos az emberek többsége számára az az étel, amit semmiképp sem süt meg otthon, hanem a strandon, piacon vagy büfében vásárol meg. Pedig, ha magunk készítjük, nemcsak sokkal (!) olcsóbb, de nagy eséllyel finomabb is lesz.

A lángos a világ legegyszerűbb ételeinek egyike, hiszen nem más, mint olajban kisütött kelt tészta, így nem kell hozzá más, mint: liszt, élesztő és víz. Mióta évről évre egyre drágábban juthatunk hozzá a büfékben ehhez a laktató, finom, bár nem túl egészséges ételhez, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy tényleg megéri-e átlagban sokszor akár kétezer forintot is kiadnunk érte, hiszen...

egyetlen strandos lángos árából egy hadseregre való mennyiséget is el tudunk készíteni otthon

A dolog hátránya, ha hagyományos technikával készítjük, valóban elkerülhetetlen az olajszag, de egyszer-egyszer, gondos előkészületek megtétele után – ruhanemük elpakolása a konyha közeléből, alapos szellőztetés – érdemes bevállalnunk.

Klasszik lángos – recept itt!

Miben süssük?

A hagyományos lángos tényleg nem diétás étel, mivel bő zsiradékban készül, ehhez eredetileg sok helyen állati zsiradékot használtak, de ma már valamilyen semleges olajban – napraforgó, repce – sütjük, bár sok helyen használnak kókuszzsírt vagy pálmaolajat is. A lényeg, hogy magas hőfokra hevíthető legyen a zsiradék, és egyszerre nagyobb mennyiséget is ki tudjunk benne sütni.

Ha szeretünk kísérletezni, kipróbálhatjuk a szinte zsiradékmentes sütést is – ehhez air fryerben vagy a légkeveréses sütőben készül a lángos, de azt el kell fogadnunk, hogy bár egy fokkal egészségesebb lesz, az állaga alapvetően más lesz az elkészült ételnek, a zsírban kisült ropogósságot ugyanis nem nagyon lehet máshogy elérni.

Vadkovászos lángos

Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. ...

Sütős lángos

Igazából nem volt kedvem összemaszatolni az egész konyhát, és az olajban sütés szagától is mentesíteni akartam a családot, így készült az első sütős lángos. Ha fánkot lehet ...

Balatoni lángos

Régebben meg voltam győződve, hogy otthon nem lehet igazán jó lángost csinálni, aztán megkaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és most már tudom, hogy sima ügy!

Miből süssük?

A lángostésztát egyrészt nem kell nagyon variálni, mégis, ha ételérzékenység, allergia vagy más indok miatt szeretnénk egészségesebbé tenni, a fehér liszt helyett készíthetjük alternatív lisztekből is, arra figyeljünk, hogy az adott gabonaféle sajátosságait tartsuk szem előtt, sok teljes kiőrlésű vagy alternatív lisztféle több folyadékot igényel, mint a fehér búzaliszt. Vannak, akik nem használhatnak élesztőt sem, ekkor sem lehetetlen a lángoskészítés, ilyenkor is mindig tartsuk be, hogy az adott lisztkeverékhez milyen plusz adalékot (ecet, citromlé, útifűmaghéj, chiamag stb.) kell még adnunk, hogy a tészta állaga megfelelő legyen, és kellemesen puha, levegős legyen az elkészült alternatív lángosunk.

Sokan gazdagítják a tésztát krumplival, ami nemcsak egy régi maradékmentő praktika, hanem tényleg finomabb, tartalmasabb lesz tőle a lángos – bár készüljünk fel, hogy egy teljesen más ízű finomságot kapunk, ami sokkal jobban fog emlékeztetni minket a tócsnira, mint a klasszikus strandos lángosra.

Hogyan?

A könnyű, belül puha, kívül ropogós lángos titka egyrészt a szokásosnál kicsit több élesztő használata, másrészt a hosszú kelesztés: a lényeg, hogy egy fánkszerűen lágy, szinte elfolyó, de még formázható tésztát kapjunk.

Akkor nem fog szakadni a formázásnál, ha tényleg alaposan kidagasztjuk, egészen addig, míg már fényes lesz a tészta, és utána annyira megkelesztjük, hogy már szinte kimászik a tálból.

Mindig olajos kézzel szaggassuk, és a kiszaggatott, vékonyra nyújtott tésztát aztán forró olajban süssük addig, hogy aranybarna legyen mindkét oldala. Arra figyeljünk, hogy a frissen sült lángos felülete a hűlés közben is sötétedik, könnyen oda tud égni, ha túl sokáig sütjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Izzítsuk tovább a nyarat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...