Igenis lehetnek finomak azok az ételek, amelyek nem bő zsiradékban sülnek, nem fehér liszttel készülnek, és nincsenek tele cukorral!
Nem akarjuk megváltani a világot, azt is tudjuk, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt. Ez a cikk mindössze azért íródott, mert nem árt, ha néha-néha felhívják a figyelmünket arra, hogy igenis számít a kicsi is, és egy-egy apró lemondással vagy változtatással is készülhetnek finom, és kevésbé káros vagy hízlaló ételek.
Zsír
Ha egy recept egy adott mennyiségű vajat vagy olajat ír elő, néha érdemes utánanézni, milyen kevésbé zsírosabb alapanyagokkal helyettesíthetjük. Például ha ennek az adott zsiradékmennyiségnek felét almapürére, tökre, avokádóra vagy más zöldség- illetve gyümölcspürére cseréljük, máris tettünk valamit az egészségesebb út felé. Ki tudja, még az is lehet, hogy százszor finomabb lesz a végeredmény. Legyünk kreatívak, és kísérletezzünk!
Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel.
Miért nem ...
Szerettem volna egy olyan sütit csinálni, amit a család cukorbeteg és diétázó tagjai is nyugodt szívvel ehetnek. Fogyókúrázó barátaim is nagyon értékelték.:)
Ha a sütiknél és pékáruknál még le is mondanánk a zsiradék felének cseréjéről, de a rántott ételekről nem szívesen, ne is tegyük! Épp csak annyit módosítsunk, hogy ne bő olajban, hanem sütőben készítsük. Emellett ne feledkezzünk meg a szuper sütőzacskókról sem, amikben plusz zsír hozzáadása nélkül is roppant finom hús- és zöldségételeket készíthetünk.
Fehérliszt
Egy ismertebb trükk, amit jó néhány háziasszony elsajátított már, ha az adott mennyiségű fehérliszt felét cseréljük teljes kiőrlésűre, mandula- vagy más egyéb nem finomított lisztre.
Cukor
Nem is olyan nehéz dolog lemondani a finomított cukorról. Persze nem végleg, és nem is mindegyikről, de ha lehet, használjunk helyette inkább mézet, juharszirupot vagy egyéb alternatív édesítőt.
Tej
A kicsi is számít! Próbáljunk nem a legzsírosabb tejek közül választani a boltban. Sőt, ha tehetjük, használjuk bátran sütéshez mandula- vagy rizstejet. Azonban itt is nagyon fontos, hogy kísérletezzük ki magunk, milyen receptekhez válnak be ezek az alapanyagok, és melyekhez kevésbé.
Egy toszkán narancstorta és az angol battenberg sütemény receptje ihlette ezt az ínycsiklandó extrán narancsos, így az ünnepekre is tökéletesen illő süteményt.
Saját almafánkról szedtük hozzá az almát, és még a mogyorót is, hisz 2 nagy bokor abból is van. Jó szaftos ez a töltött csiga, hisz az alma és mogyoró jól harmonizál együtt!! ...
Ne habozz, ha szereted a pulykát, és kedvet kaptál egy omlós pulykasülthöz, hála az internetböngészés során eléd került hálaadásnapi recepteknek. Készítsd el most, vagy majd karácsonykor!
Jöhet egy igazán fenséges menü? Csodás hagymalevest követően krémesen lágy borsófőzelékkel nyűgözünk le, az édes gofri feltéteinek pedig csak a képzeleted szab határt!
Senkit nem akarunk becsapni, mert attól még, hogy sütőben készül rántotthúsunk, egyáltalán nem lehet egészségesebb verzióról beszélni. Azt viszont nagyon is tudjuk garantálni, hogy jobb lesz, mint az olajban sült. Mindössze egy titkos hozzávaló kell!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...