A konyhai ténykedésbe bele kell tanulni, ez kétségtelen. Egyszerűbb, ha az ember mellett van egy rutinos szülő vagy nagyi, aki segít elsajátítani az alapokat, de persze ez korántsem kitétele annak, hogy később hogyan alkotunk a konyhában. A főzés talán egy kicsivel könnyebb műfaj, a sütésnek van pár merev szabálya, amit nem lehet kikerülni. Mi most hat tippet hoztunk, aminek a segítségével megkönnyítheted a saját életedet sütés közben!
1. Ne használj hideg tojást!
A szobahőmérsékletű vajat a legtöbb recept említi, arra azonban ritkán térnek ki, hogy a tojásnál is fontos ugyanez. Ha a tojás túl hideg, nem fog rendesen elkeveredni a többi hozzávalóval. érdemes a tojást jó egy órával a sütés előtt kivenni a hűtőből - ha ott tartod. Ha későn kaptál észbe, és sietned kell, akkor tedd egy csésze meleg vízbe 10 percre - ugyanazt az eredményt fogod kapni!
2. Mérd ki a lisztet rendesen!
Főzésnél lehet kreatívkodni - kicsivel több alaplé, kevesebb fűszer, plusz egy fél fej hagyma - a sütésnél valóban be kell tartani a szabályokat! A liszt pontos kiszámolása nagyon fontos, egyes recepteknél 1-2 deka is számít. Ha nincs mérleged, akkor mérj bögrébe - de ne csak úgy ímml-ámmal! Ha kell, késsel told le róla a fölösleget, hogy biztosan pontos mennyiséget kapj. Soha ne öntsd zacskóból a lisztet, mert a végén megszalad, és kezdheted az egészet előröl!
3. Vajazz ecsettel!
Az ecset sokkal egyenletesebben elkeni a vajat a tepsi alján, mintha simán a papírból kennéd rá az aljára. Hogy ez miért jó? A túl vastagon felkent vaj keveredik a tésztával - azokon a helyeken más állaga lesz. Ha ez egy sima vasárnapi sütinél fordul elő, az nem akkora probléma, de ha egy olyan alkalomra készül, ahol minden részlet fontos, akkor bosszantó tud lenni. Ha igazán precíz munkát szeretnél végezni, akkor akkor ecsettel és puha vajjal dolgozz - így lesz tökéletes a végeredmény!
4. Tedd a tepsit a sütő közepére
Ha csak nem egy teljesen kifogástalan sütővel dolgozol, nyilván veled is előfordult már, hogy a sütemény egyik része teljesen átsült, míg a másik oldalon nyers maradt. Próbáld meg a tepsit a lehető legegyenletesebben a rácsra tenni, így egyenletesebben fog sülni. Ha pedig nem hőlégkeveréses a sütőd, akkor a rácsot is igyekezz középre helyezni - így nem áll fenn a veszély, hogy az alja megég, míg a teteje nyers marad - vagy fordítva.
5. Forgasd a tepsit!
Ez is segít abban, hogy a sütemény vagy torta egyenletesen süljön. Várd meg, míg nagyjából megszilárdul, csak utána forgasd meg a tepsit vagy tortaformát. Ezzel a púposodást is meg tudod előzni. Persze nagyon fontos, hogy olyan tésztával csináld ezt meg, ami bírja. Piskótára eszedbe nem jusson kinyitni a sütő ajtaját!
6. Hűtsd a sütit fejjel lefelé!
Természetesen nem almás pitére gondoltunk, hanem azokra a tésztákra, amit utána még felvágunk, töltünk, dekorálunk. Legyen tortalap, vagy szögletes süti, könnyebben tudunk dolgozni vele, ha rácson jól kihűtjük. Tortáknál különösen jó megoldás, mert ha kicsit felpúposodott, így lenyomódik, és könnyebben lehet dekorálni.