Alig vártuk, hogy végre megérkezzen az eperszezon, amely a rossz idő miatt idén majdnem egy hónappal később kezdődött az előző évekhez képest. A SUPERFOORGON most Fancsikai Eszterrel a fedélzetén gurult el Tahitótfalura, ahol Varga Júlia, a Földijó gazdaság egyik alapítója szerint sok időt és odafigyelést igényel az, hogy jó termés szülessen a tavasz végére.
Az eper mindenre (is) jó!
A legnépszerűbb bogyós gyümölcs szezonja általában április végétől július elejéig tart, az idei szezon viszont a rossz időjárás miatt majdnem egy hónappal később kezdődött. Az epernek számos jótékony hatása van a szervezetre, magas C-vitamintartalommal rendelkezik, de bővelkedik mangánban, jódban, káliumban, biotinban és magnéziumban is, ráadásul még B6- vitamin és több antioxidáns is van benne, arról nem is beszélve, milyen finom és laktató az idei termés.
A SUPERFOORGON most Fancsikai Eszterrel, a Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal egyik megálmodójával és a Vegamama vlog alkotójával látogatott el a tahitótfalui Földijó gazdaságba.
A Földijó három megálmodója, Júlia, Lívia és Gábor három évvel ezelőtt kezdett el epertermesztéssel foglalkozni. Földjükön azóta több zöldség is terem, Júliáék pedig magánszemélyeknek és éttermeknek is egyaránt szállítanak ki első kézből szamócát. A Földijó finomságai mind vegyszermentesen teremnek, a jövőben pedig nem kizárt, hogy saját termékeket is piacra dobnak majd Júliáék.
A friss, magyar epret magában fogyasztani is igazi élmény (nem is értjük, miért cukroztuk meg gyerekkorunkban), süteménybe téve viszont egyenesen mennyei ízeket hívhatunk elő, Eszter pedig nem is tétlenkedett sokáig, eperszedés után rögtön beállt a lakókocsi konyhájába, és egy csodálatos, glutén-, cukor- és tejmentes galette-et készített nekünk. Eszter @Vegamamabanana nevű Instagram-oldalán sokszor oszt meg követőivel jobbnál jobb vegán ételeket pontos recept nélkül, ahogy mondani szokta "Recept nincs. Szívesen.", ez alkalommal viszont minden szükséges alapanyagot és mértékegységet megosztott velünk, hogy mi is elkészíthessük ezt a mesésen finom, könnyed, kölestúrós édességet.
A glutén-, cukor és tejmentes, kölestúrós-epres galette teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Mi is a SUPERFOORGON?
A The Bridge Bio, a Felelős Gasztrohős, az Eden Premium és a Nosalty új, közös sorozatában arra vállalkozott, hogy bemutassa azokat a Magyarországon fellelhető természetközeli helyeket, gazdaságokat és kisvállalkozásokat, melyeknek célja természetes módon értékes és minőségi zöldségeket, gyümölcsöket és más élelmiszer-alapanyagokat előállítani. A Magyarországon is termő szuperélelmiszerek által nemcsak friss, de számos szempontból nagyon egészséges és ízletes termékekhez juthatunk hozzá, ráadásul támogathatjuk a hazánkban fellelhető családi vállalkozásokat is.
Keress még több terméket a The Bridge Bio kínálatában itt!
Látogass el a The Bridge Bio Facebook-oldalára is, ahol további receptötleteket és tudatos táplálkozási tippeket találsz!