Sulyom formájú csöröge Mari nagyitól

Na, de mi az a sulyom? Unokáim is ezt kérdezték, amikor fellapoztuk dédnagymamájuk már igencsak viseltes szakácskönyvét, hogy abból süssük a csörögefánkot.

Amúgy a sulyom a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó vízinövény. Gyerekkoromban először én is csak mint a csörögefánk egyik változatát ismertem meg. Unokáim még sulymot nem ettek (gesztenyéhez hasonló ízű), de fánkként nagyon megszerették. Régen fogyasztották a termését, a keleti ételekben ma is használják, és sokszor vízi gesztenye néven emlegetik, de az ízén kívül semmi köze nincs a gesztenyéhez.

Erre csörög a fánk >>

Persze nem kell a tésztába sulyompor, nincs benne semmi ördöngösség, csak csillagszerű alakja hasonlít a már említett növény termésére. Amikor még Debrecenben laktunk, a Hortobágy folyóban sokszor gyűjtöttünk sulymot gyerekeimmel, vagyis unokáim szüleivel. Így hát amolyan emlékidézésként vettem elő anyukám szakácskönyvét, és annak alapján készítettem el a sulyomtésztát, vagyis a csörögét.

Mielőtt kinyújtottam a tésztát, megmutattam unokáimnak a növény termését is, amit régóta őrizgettem. Hogy miket mondtak rá, mihez hasonlít? Lopakodó, csillag, denevér és harangvirág... Végül maradtunk annál, hogy mégiscsak legyen eredeti nevén sulyomfánk, hiszen így szerepelt a dédmama szakácskönyvében is.

Mari nagyi esete a turbolyával! >>

Az ötszáz oldalas szakácskönyv címe amúgy A jó házikonyha – és tényleg jó. Megjelenésének dátuma nincs meg, csak az ajánlás: „Ajánlom hálám jeléül édesanyámnak, bánffyhunyady Hunyady Domokosné szül. magyarlápossy Lápossy Máriának.”

Azt viszont megígértették velem unokáim, hogy nyáron elmegyünk sulyomnézőbe a Hortobágyra. Több szó aztán nem is esett a sulyomról, ugyanis nemigen tudtak megszólalni, mert már tömték magukba az akkorra éppen kisült csörögét.

Én pedig ajánlom a sulyomfánkot unokáimon kívül minden kicsi és nagy gyereknek és felnőttnek is – szeretettel.

Mari nagyi

Készíts te is ínycsiklandó gőzgombócot! >>

A rovat további cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...