Szinte minden friss alapanyagból készítünk krémlevest az adott szezonban: éppúgy szoktunk zölborsókrémlevest vagy sütőtökkrémlevest főzni, mint tavasz végefele eper- és spárgakrémlevest. Most az utóbbi került az asztalunkra, de pici változtatással: Petra megsütötte a zöldspárgát turmixolás előtt, és így még finomabb, intenzívebb ízt kapott a leves.
Ünnepeljük tehát az idei szezont ezzel a selymesen lágy spárgakrémlevessel, melynek titka, hogy a spárgát nem hagymás alapon pirítjuk le, hanem sütőben sütjük meg, így sokkal kirobbanóbb az íze, miután leturmixoljuk.
Mivel sűríteni továbbra sem szeretünk és nem is szoktunk liszttel, ezért levesünkbe is csak egy darab krumplit raktunk e célból, ő simán elvégzi a krémesítő-sűrítő meló oroszlánrészét.
+ Tipp: a spárgák letört szárát ne dobjuk ki, maradékmentés gyanánt főzzünk belőlük finom alaplevet egy-két répa, fehérrépa, zeller, némi hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában. Ezt zöldséglevesek, húslevesek alapjául is használhatjuk, de magához a spárgakrémleveshez is finom lesz.
Így készül a spárgakrémlevesünk
Rém egyszerű a dolog: kockázzuk fel a krumplit, amivel sűrítünk majd, illetve törjük darabokra a spárgasípokat, locsoljuk meg őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és mehetnek a sütőbe kb. negyed órára 200 fokon.
Közben vajon megpárolunk némi póréhagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a sült zöldségdarabokat, felöntjük alaplével, mascarponével lágyítjuk, és leturmixoljuk. A végén pici tejszínnel meglocsoljuk, snidlinggel, spárgatetőkkel díszítjük. Crutont is süthetünk hozzá házilag, ha úgy szeretjük!
Ha nem levest főznél a spárgádból:
Sültspárga-krémleves - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: