Az idei szezon spárgakrémlevese sült spárgából készül, és mascarponétól lágy

Újra itt a spárga, és évről évre nagyobbat szól a magyar gasztronómiában is. Igaz, hogy drága, de egyszer-kétszer beleférhet a büdzsébe, ha pedig már megvesszük, muszáj krémlevest (is) főznünk belőle. Idén kicsit csavartunk az alaprecepten!

Szinte minden friss alapanyagból készítünk krémlevest az adott szezonban: éppúgy szoktunk zölborsókrémlevest vagy sütőtökkrémlevest főzni, mint tavasz végefele eper- és spárgakrémlevest. Most az utóbbi került az asztalunkra, de pici változtatással: Petra megsütötte a zöldspárgát turmixolás előtt, és így még finomabb, intenzívebb ízt kapott a leves.

Sültspárga-krémleves, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Recept és fotók: Rosanics Petra

Ünnepeljük tehát az idei szezont ezzel a selymesen lágy spárgakrémlevessel, melynek titka, hogy a spárgát nem hagymás alapon pirítjuk le, hanem sütőben sütjük meg, így sokkal kirobbanóbb az íze, miután leturmixoljuk.

Mivel sűríteni továbbra sem szeretünk és nem is szoktunk liszttel, ezért levesünkbe is csak egy darab krumplit raktunk e célból, ő simán elvégzi a krémesítő-sűrítő meló oroszlánrészét.

Sültspárga-krémleves, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Recept és fotók: Rosanics Petra

+ Tipp: a spárgák letört szárát ne dobjuk ki, maradékmentés gyanánt főzzünk belőlük finom alaplevet egy-két répa, fehérrépa, zeller, némi hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában. Ezt zöldséglevesek, húslevesek alapjául is használhatjuk, de magához a spárgakrémleveshez is finom lesz.

Így készül a spárgakrémlevesünk

Rém egyszerű a dolog: kockázzuk fel a krumplit, amivel sűrítünk majd, illetve törjük darabokra a spárgasípokat, locsoljuk meg őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és mehetnek a sütőbe kb. negyed órára 200 fokon.

Közben vajon megpárolunk némi póréhagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a sült zöldségdarabokat, felöntjük alaplével, mascarponével lágyítjuk, és leturmixoljuk. A végén pici tejszínnel meglocsoljuk, snidlinggel, spárgatetőkkel díszítjük. Crutont is süthetünk hozzá házilag, ha úgy szeretjük!

Ha nem levest főznél a spárgádból:

Krémes zöldspárgapesztó

Ez a recept egyetlen csokor zöldspárgával kezdődik, amit blansírozunk, majd összekeverünk olyan klasszikus pesztó alapanyagokkal, mint a fokhagyma, a parmezán, mandula és az olívaolaj. Az ...

Sültspárga-krémleves - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...