Ha kóstolás nélkül, ránézésre választanunk kéne, hogy vajon egy tál sült zöldség vagy ugyanennek az alapanyagnak a főtt verziója ízesebb, a döntés talán nem lenne a legnehezebb. Legalábbis a legtöbb esetben biztos nem. Sokszor már csak a külső alapján is egyértelmű lehet, hogy a mélyen karamellizált, helyeken ropogós, koncentrált ízű sült zöldségek nagyobbat szólnak a szánkban, mint a párolt, vízben főzött, egysíkú köretek. Nézzünk meg most 7 olyan zöldséget, amire kifejezetten igaz, hogy sütve jobb, mint főzve.
Nézd meg galériánkban, mely zöldségek ízesebbek sütve, mint főzve!
7 zöldség, ami sütve ezerszer istenibb, mint főzve
Brokkoli, karfiol
Szilárd meggyőződésem, hogy a legtöbben azért nem kedvelik a brokkolit és a karfiolt, mert még nem kóstolták őket megfelelő módon elkészítve. Esetünkben ez annyit tesz, hogy sütve: míg a lombos zöldségek íze főzve felveszi azt a gyakran kellemetlennek leírt aromát, addig sütve karamellizálódni kezd, szinte édeskés lesz, helyenként keserű, állaga pedig álompuha, apró pici ropogós morzsákkal kiegészült krémes csoda.
Kelbimbó
Na, a fenti állítást szorozzuk be nagyjából egymillióval, és akkor megkapjuk a kelbimbóutálat alfáját és ómegáját. Persze, ha pároljuk, főzzük, csőben sütjük, nem lesz a legszimpatikusabb a zöldség íze – nem lesz vele baj, de érezhetjük majd, hogy ennél jóval többre is képesek lennének az apró káposztafejek. Serpenyőben alaposan lepirítva, szinte odaégetve: úgy nyeri el értelmét az édes-keserű, karakteresen kedélyborzoló kelbimbó, adjunk neki hát még egy esélyt!
Sütőtök
Nem is tudom, miért főzne bárki sütőtököt, ha a narancssárga zöldséget sütni is lehet – de még hogy! Mindegy, hogy egészben, darabokra vágva toljuk be egy tepsin a forróságba, a tök mézédesre, karamellesre sül, bármilyen plusz édesítő hozzáadása nélkül is. Ha legközelebb bármilyen sütőtökös ételt készítünk, emlékezzünk erre: sütve jobb, mint főzve.
Fodros kel
A szinte csípős ízű, bordázott levelek ugyan nyersen is isteniek (például reggeli turmixokban), sütve azonban egy teljesen új arcukat mutatják. A kelbimbóhoz, brokkolihoz hasonlóan ez a zöldség is kesernyés felhangokat kap az extrém hővel való találkozása után: ettől ne ijedjünk meg, inkább próbáljuk megszeretni… megéri. Egészen különleges élmény először ropogós kellevelekre harapni – egy olyan élmény, ami utána újból és újból ismételtetni akarja majd magát.
Zellergumó
Szegény zellert amúgy is hajlamosak vagyunk elhanyagolni, inkább csak a húslevesbe vagdossuk, csak úgy, megszokásból, sokat nem is várunk tőle, hiányára sem figyelünk fel egyből – nem csoda hát, ha nem vesszük a fáradtságot, hogy olyan izgalmas kísérleteknek tegyük ki, mint az egészben sütés. Pedig így lesz csak igazán isteni a gumó: persze idő kell hozzá és türelem, de hagy egyszer végre elkészül az a sült zeller, a csillagos ég lesz a határ a krémesre sült zöldség felhasználásban. Kezdésként kerüljön pürébe vagy krémlevesbe, utána pedig szárnyaljon tovább szabadon a fantázia.
Fokhagyma
Szinte minden ételünkbe beleaprítjuk a kis gerezdeket, átadjuk pikáns ízüket a leveseinknek, raguinknak, húsételeinknek. Más íz ez persze, sokkal hetykébb, kacérkodóbb, erőteljesebb – nem úgy, mint az egészben, fólia alatt krémesre sütött fokhagymáé. Mintha egy egészen más zöldséggel lenne dolgunk: az instant „püré”, amit sütés után kinyomunk a megszáradt héjak közül, maga az édes, karamellizált fokhagymamennyország.
Csodás sült zöldségek és velük dolgozó receptek:
Fodroskel-chips
Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...
Selymes zellerpüré barnított vajjal
Ha unjuk a burgonyapürét, vagy kallódik otthon egy nagy gumó zellerünk, készítsünk egy fazék selymes, barnított vajjal ízesített és gazdagított köretet. Dolgozni alig kell érte, ...
Sült brokkolipesztós casarecce tészta
Íme egy egyszerű sült brokkolipesztós tészta kevesebb, mint 20 perc alatt, mindössze néhány hozzávalóból, amely tökéletes ünnepek utánra vagy az év bármely szakában.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Méf több színes, érdekes, ízes konyhai ötlet: