A műanyagmentes salátánk ötlete onnan jött, hogy szerettük volna megmutatni egy egyszerű, mégis finom fogáson keresztül, hogy a szemét és a csomagolás csökkentése nem is olyan nehéz a konyhában. Ezért az alapanyagok nagy részét úgy szerezetük be, hogy nem termeltünk vele hulladékot, tehát tényleg egy műanyagmentes salátát alkottunk meg. Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Mindenre van egy tippünk:
Egy friss, zöld levelekből álló alapot készítettünk, amelybe került ropogós cseresznye és egy kis tökmag is, a saláta tetejére pedig mézes-citromos sült halloumi sajtot fektettünk, hogy ettől is laktatóbb legyen a fogás.
Mindezeket a dolgokat persze beszerezhetjük műanyagba csomagolva is, de az alábbi tippekkel minimálisra csökkenthetjük a termelt szemetet.
- zöld levelesek: vásároljuk őket kimérve, fólia nélkül, újrahasználható zacskóba, otthon pedig tároljuk őket a hűtőben, a zacskót félig nyitva hagyva, hogy szellőzzön, és ne punnyadjon be
- cseresznye: hagyjuk a műanyag dobozos verziót, az ehhez hasonló szemes-bogyós gyümölcsöket mindig vásároljuk kimérve (saját zacskóba vagy dobozba kérve)
- tökmag: bármi, ami mag, gabona, tészta és hasonló tartós élelmiszer, azt meg tudjuk venni a csomagolásmentes boltok egyikében, saját üvegben vagy dobozban
- sajt: ehhez ugyan kell némi szerencse, de egyes piacokon és termelőknél már lehet saját dobozba kérni a sajtot, amit utána érdemes ugyanebben a tárolóban tartani
Még akkor is, ha a sajtot nem tudjuk megoldani műanyag nélkül, akkor is csupán az lesz az egyetlen hulladék, amit termelni fogunk ennek a salátának az elkészítése során. Ugyan a fagyasztózacskók és más újrahasználható szatyrok is műanyagból vannak, ezeket sokkal többször, akár évekig is tudjuk használni, az eldobható nejlonszatyrokkal szemben.
Készítsünk sült halloumis salátát!
Hozzávalók: 1 fej római saláta, 100 g rukkola, 200 g cseresznye, 100 g tökmag, 250 g halloumi sajt, 0.5 citrom leve, 2 ek méz, 1 tk chilipehely, só és bors ízlés szerint, 3 ek olívaolaj
Nálunk így készült a saláta:
@nosalty.hu Nálatok hogy néz ki egy bevásárlás? 😎 #muanyagmentesjulius #nosalty #tiktokhungary #cooking #salad @egeszalakos ♬ son original - Titan boy
A sajtot szeletekre vágjuk, majd bepácoljuk a mézzel, citromlével és chilipehellyel. Sózzuk-borsozzuk, és az egészet alaposan összemasszírozzuk egy mély tálban, majd pár percet állni hagyjuk.
A római salátát leveleire szedjük, ha túl nagyok, akkor félbe is törhetjük őket. Egy nagy keverőtálba tesszük a rukkolával, a kimagozott és felezett cseresznyével, illetve a tökmaggal együtt. Átforgatjuk és félretesszük.
Egy forró serpenyőben, kevés olajon aranybarnára sütjük a sajtszeleteket. A megmaradt mézes-citromos páclevet elkeverjük az olívaolajjal, amíg enyhén sűrű salátaöntetet nem kapunk. A dresszinget a salátaalapra öntjük, átforgatjuk, és a tetejére halmozzuk a sült sajtot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálni: