1 sült sajtos salátarecept + egy rakás műanyagmentes konyhai tipp – Nézd meg új TikTok-videónkat!

Persze nem arról van szó, hogy kihagytuk volna a salátából a kedvenc alapanyagunkat, a műanyagaot, hanem arról, hogy a bevásárlás és az elkészítés alatt próbáltunk odafigyelni a csomagolásmentességre. És mint kiderült, nem is olyan nehéz.

A műanyagmentes salátánk ötlete onnan jött, hogy szerettük volna megmutatni egy egyszerű, mégis finom fogáson keresztül, hogy a szemét és a csomagolás csökkentése nem is olyan nehéz a konyhában. Ezért az alapanyagok nagy részét úgy szerezetük be, hogy nem termeltünk vele hulladékot, tehát tényleg egy műanyagmentes salátát alkottunk meg. Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!

Az isteni sült sajtos saláta, ami műanyagmentesen készül

Mindenre van egy tippünk:

Egy friss, zöld levelekből álló alapot készítettünk, amelybe került ropogós cseresznye és egy kis tökmag is, a saláta tetejére pedig mézes-citromos sült halloumi sajtot fektettünk, hogy ettől is laktatóbb legyen a fogás.

Mindezeket a dolgokat persze beszerezhetjük műanyagba csomagolva is, de az alábbi tippekkel minimálisra csökkenthetjük a termelt szemetet.

  • zöld levelesek: vásároljuk őket kimérve, fólia nélkül, újrahasználható zacskóba, otthon pedig tároljuk őket a hűtőben, a zacskót félig nyitva hagyva, hogy szellőzzön, és ne punnyadjon be
  • cseresznye: hagyjuk a műanyag dobozos verziót, az ehhez hasonló szemes-bogyós gyümölcsöket mindig vásároljuk kimérve (saját zacskóba vagy dobozba kérve)
  • tökmag: bármi, ami mag, gabona, tészta és hasonló tartós élelmiszer, azt meg tudjuk venni a csomagolásmentes boltok egyikében, saját üvegben vagy dobozban
  • sajt: ehhez ugyan kell némi szerencse, de egyes piacokon és termelőknél már lehet saját dobozba kérni a sajtot, amit utána érdemes ugyanebben a tárolóban tartani

Még akkor is, ha a sajtot nem tudjuk megoldani műanyag nélkül, akkor is csupán az lesz az egyetlen hulladék, amit termelni fogunk ennek a salátának az elkészítése során. Ugyan a fagyasztózacskók és más újrahasználható szatyrok is műanyagból vannak, ezeket sokkal többször, akár évekig is tudjuk használni, az eldobható nejlonszatyrokkal szemben.

Készítsünk sült halloumis salátát!

Hozzávalók: 1 fej római saláta, 100 g rukkola, 200 g cseresznye, 100 g tökmag, 250 g halloumi sajt, 0.5 citrom leve, 2 ek méz, 1 tk chilipehely, só és bors ízlés szerint, 3 ek olívaolaj

Nálunk így készült a saláta:

@nosalty.hu Nálatok hogy néz ki egy bevásárlás? 😎 #muanyagmentesjulius #nosalty #tiktokhungary #cooking #salad @egeszalakos ♬ son original - Titan boy

A sajtot szeletekre vágjuk, majd bepácoljuk a mézzel, citromlével és chilipehellyel. Sózzuk-borsozzuk, és az egészet alaposan összemasszírozzuk egy mély tálban, majd pár percet állni hagyjuk.

A római salátát leveleire szedjük, ha túl nagyok, akkor félbe is törhetjük őket. Egy nagy keverőtálba tesszük a rukkolával, a kimagozott és felezett cseresznyével, illetve a tökmaggal együtt. Átforgatjuk és félretesszük.

Egy forró serpenyőben, kevés olajon aranybarnára sütjük a sajtszeleteket. A megmaradt mézes-citromos páclevet elkeverjük az olívaolajjal, amíg enyhén sűrű salátaöntetet nem kapunk. A dresszinget a salátaalapra öntjük, átforgatjuk, és a tetejére halmozzuk a sült sajtot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...