Sült puliszka édes tejföllel

E heti gasztrobloggerünk, a NoSalty népszerű szakácsa, Szilvásgombóc egy gyerekkori emléket hozott nektek, az olcsó, gyors, tápláló, egyszerűen elkészíthető puliszkát, édes tejföllel.

{ GALÉRIA = title:Puliszka%20%C3%A9des%20tejf%C3%B6llel%2C%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A kukorica minden elkészítési formáját nagyon szeretem, ezért sokszor kerül az asztalunkra. De amit már régóta nem ettem, az a puliszka. Bár nem is értem, miért nem készítem gyakrabban ezt a hagyományos, rendkívül egyszerű, olcsó és tápláló ételt.

Szerintem, mindenkinek vannak olyan kedvenc ételei, amit ha újra és újra kóstol, a számára kedves étel íze mellett, a hozzájuk fűződő emlékek is előjönnek.

Az én szívemben is vannak ilyen ételek, és amikor ezeket eszem mosolygok, mert emlékezem. Ezek közé tartozik például a tejfölös lecsó, amit nyaranta hétvégén, reggelire ettünk friss puha kenyérrel, vagy a bableves csipetkével, amit gyerekkoromban édesanyám fura módon úgy tálalt, hogy friss, apróra vágott lilahagymát szórt a tetejére. A csipetkét pedig, mindig én csipkedtem hozzá. Vagy a házi szilvalekvárral töltött hosszú fánk, amit a nagymama készített, mert tudta, hogy én a sima kerek mellett azt szeretem igazán. Vagy a Húsvét nélkülözhetetlen étele a sárgatúró, amit szintén minden évben mosolyogva eszek, mert szinte magam előtt látom a mamám, ahogy szeleteli a sonka, kalács és tojások mellé.

De ilyen kedves étel számomra a puliszka is. Ez a finomság a régi, gyerekkori nyarakat juttatja eszembe, mikor a szünidőt a nagyszüleimnél töltöttem. Mikor náluk voltam, sokszor készült ez a finomság a nagymamám konyhájában, mert a nagypapám nagy kedvence volt. Igaz, Ő a sós változatát szerette, ami vízben főtt kukoricalisztből, juhtúróval, tejföllel, a tetején pirított szalonnával készült.

Mivel, gyerekként eléggé válogatós voltam, ebben a sós változatban nem ettem meg, így készült a gyerek változat, amit édes tejföllel, gyümölcsökkel, vagy csak házi, barack dzsemmel tálalt a nagymamám. Így édesen, nagyon szerettem, de ahogy az évek teltek, valahogy elfelejtkeztem róla. Most felnőtt fejjel, már azt is tudom, miért volt a papám kedvence ez az étel. Ez a recept nem az autentikus recept, ez már annak, egy általam átdolgozott változata.

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 10 dkg barna nádcukor (por)
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 citrom (kezeletlen) reszelt héja
  • 30 dkg friss eper

Elkészítés

  • A vizet és a tejet lábasba öntve, egy csipet sóval felforraljuk.
  • Mikor felforrt, beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve, pár perc alatt megfőzzük. Mikor elválik az edény falától, akkor jó.
  • A tojássárgájához hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, a vaníliát és a citromhéjat, az egészet habosra keverjük és hozzáadjuk a főtt darához.
  • Egy nagyobb vágódeszkára terítünk egy darab alufóliát, vagy sütőpapírt és elsimítjuk rajta a masszát, körülbelül egy centi magasan. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Miután kihűlt és megkötött, tetszés szerint feldaraboljuk, vagy kiszaggatjuk és tapadásmentes, vagy vas serpenyőben kevés vajon, mindkét felén megpirítjuk. De zsírral kikent tepsibe simítva is megsüthetjük szép pirosra.
  • Tálaláshoz a cukrot elkeverjük a tejföllel, meglocsoljuk vele a sült puliszkát és friss eperrel körítve tálaljuk. Természetesen, bármilyen idény gyümölccsel fogyaszthatjuk.

Szilvásgombóc receptjei a NoSaltyn >>

Szilvásgombóc blogja >>

Szilvásgombóc a facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...