Nyáron szerencsénk van, ugyanis élhetünk azzal a luxussal, hogy a konzerves, dobozos és üveges paradicsomkészítmények helyett magával a friss alapanyaggal dolgozhatunk a konyhában. Persze ez a remek lehetőség nem kerül mindig teljes kihasználásra – pontosabban tehetnénk sokkal többet azért, hogy a nyári paradicsomos ételeink még karakteresebbek, lenyűgözőbbek, felejthetetlenebbek legyenek. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a főzés helyett a sütést választjuk elkészítési módként. Jöjjenek most mindazok a receptek, amelyekben lecserélhetjük az egyszerű főtt paradicsomot az ízgazdagabb, komplexebb, mélyebb sült paradicsomra. Van egy pár!
Nézd meg galériánkban a sült paradicsommal készíthető ételeket!
Idén nyáron süsd a paradicsomot, ahelyett, hogy főznéd
Tésztaszósz
Amióta „felrobbant” az interneten a sült fetás-paradicsomos tészta receptje, megannyi ajtó nyílt meg előttünk a sült paradicsomos tészták készítésében. Amikor teljesen puhára, szinte krémesre sütjük a gyümölcsöt (olajjal, fűszerekkel, hagymával), néha turmixolni sem kell, csupán összekeverni a kifőtt tésztával, és már ehetünk is. Persze nem csak magányosan alkothat szószt: más sült zöldségekkel, olajbogyókkal, humusszal társulhat. Ez utóbbihoz ITT egy csuda recept!
Paradicsomleves
Felejtsük el a passzírozott paradicsomos, cukros, mégis fanyar, menzás leveseket. Adjunk helyettük teret a sültparadicsom-leveseknek: ezek maguktól édesek, szinte obszcén módon, hihetetlenül selymesek, és a legmélyebb paradicsomízt hordozzák. Egy könnyed alaprecept ITT található!
Saláta/előétel
Ha odavagyunk a caprese bármelyik permutációjáért – legyen az saláta, szendvics vagy előétel – akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk sült formájában is. Ehhez nem is lesz más dolgunk, mint egy maroknyi koktélparadicsomot bedobni a sütőbe, majd előkészíteni a bazsalikomot, mozzarellát (vagy burratát) és pár szelet ropogós kenyeret. ÍME, a csodarecept!
Lecsó
Nem lehet nyár lecsó nélkül, de simán lehet főtt lecsó nélkül. Adjunk idén egy esélyt a különböző sült lecsóknak és sült lecsós ételeknek. Egész egyszerűen helyezzük egy tepsire a hagymát, paprikát és paradicsomot, majd olajjal és fűszerekkel masszírozzuk át őket, és indulhat is a sütés. Megtarthatja szimpla egytálétel formáját, vagy tovább alakulhat például lecsós hússá vagy töltött paprikává, mint EBBEN a receptben.
„Rizottó”
A korábban elkészített sült lecsót, de magát a sült paradicsomot is használhatjuk leegyszerűsített, rizottójellegű egytálakban. Csak turmixoljuk krémesre, majd keverjük össze főtt tarhonyával, rizzsel vagy más apró szemű tésztával/gabonával. Inspirációként vegyük EZT a tarhonyareceptet!
Gnocchi
Míg a sültparadicsomos tészta esetében ki kell főznünk a pennét/spagettit, addig a gnocchikat bátran a tepsire dobhatjuk nyersen, hogy ott, a paradicsomok és egyéb ízes hozzávalók társaságában előbb megfőjön, majd enyhén megpiruljon. Egészen lenyűgöző és meglepően könnyű recept EZ a tésztaétel, ami új szintre emeli az ’egyedényes’ szó jelentését.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: