Ezek a lépések nem maradhatnak ki, ha tökmagot sütsz

Itt a tökmagszezon, az egyik legjobb őszi ropogtatnivalót pedig érdemes körültekintően előkészítenünk és tárolnunk ahhoz, hogy sokáig elálljon. Nézzük, hogyan érdemes félrerakni a tökből kikapart nyers és a már kisült, ropogós magvakat.

Hamarosan itt a halottak napja, az előttünk álló hosszú hétvégén pedig valószínűleg sokan faragnak majd töklámpást a gyerekekkel, a faragás melléktermékeként pedig egy csomó tökmaggal leszünk gazdagabbak, melyeket nem érdemes kidobni, hiszen fenséges ropogatnivalót készíthetünk belőlük.

Nagyon fontos, hogyan készíted elő a magvakat

A nyers tökmag tárolása

Nem biztos, hogy a tökfaragás után azonnal ki szeretnénk sütni a magvakat, éppen ezért fontos az, hogyan tároljuk a még nyers tökmagot.

Miután teljesen kibelezted a tököt a faragás előtt, tedd a magokat és az azokkal együtt távozó húst/pépet egy nagy tálba, azt pedig töltsd fel teljesen vízzel. Kézzel vagy villával keverd meg meg a tál tartalmát, a magok így kis idő elteltével leválnak majd a húsról, és felúsznak a víz felszínére. Ha a magok nagy része elvált a péptől, egy merőkanál vagy szűrő segítségével vedd ki a magokat a vízből.

Folyó vízzel öblítsd le a magokról a visszamaradt pépet, innentől kezdve pedig jöhet a szárítás! Terítsd ki a magokat egy rétegben egy száraz, tiszta konyharuhára vagy néhány lapnyi papírtörlőre, és tapogasd szárazra őket, hogy megszabadulj a felesleges nedvességtől.

A nyers tökmag tárolásához először is meg kell szárítanod őket a sütőben vagy egy dehidratálóban. Ehhez a megtisztított magokat tedd át egy lapos tálcára, és 120°C-on süsd egy órán át, amíg ropogósra nem sülnek. Hagyd őket teljesen kihűlni. Az alacsony hőfokkal és a viszonylag hosszabb sütési idővel nem pirítottuk, sokkal inkább kiszárítottuk a magvakat, a két eljárással ugyanis nagyon különböző ízeket lehet elérni.

Miután megsültek a tökmagok, tároljuk őket légmentesen záródó tárolóedényekben

Ne csak szárítsd, pirítsd is a tökmagot!

A tökmag pirítása kicsit más, mint a sütőben való szárítás. A tökmagok pirításához magasabb hőmérsékletre van szükség, hogy ne csak kiszáradjanak, hanem szuper ropogósak is legyenek a szemek. A sült tökmagot lehet egyszerűen sóval ízesíteni, de rengeteg más ízzel, barna cukorral, balzsamecettel, vaníliakivonattal, paprikával, fokhagymaporral vagy fekete bors és só kombinációjával is (bár természetesen nem mindegyiket együtt, az talán egy kicsit sok lenne). Miután megsültek az ízesített tökmagok, tároljuk őket a fent említett légmentesen záródó tárolóedényekben vagy lezárható zacskókban, ezeken a helyeken akár két hónapig is eláll a tökmag.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...