Ezek a lépések nem maradhatnak ki, ha tökmagot sütsz

Itt a tökmagszezon, az egyik legjobb őszi ropogtatnivalót pedig érdemes körültekintően előkészítenünk és tárolnunk ahhoz, hogy sokáig elálljon. Nézzük, hogyan érdemes félrerakni a tökből kikapart nyers és a már kisült, ropogós magvakat.

Hamarosan itt a halottak napja, az előttünk álló hosszú hétvégén pedig valószínűleg sokan faragnak majd töklámpást a gyerekekkel, a faragás melléktermékeként pedig egy csomó tökmaggal leszünk gazdagabbak, melyeket nem érdemes kidobni, hiszen fenséges ropogatnivalót készíthetünk belőlük.

Nagyon fontos, hogyan készíted elő a magvakat

A nyers tökmag tárolása

Nem biztos, hogy a tökfaragás után azonnal ki szeretnénk sütni a magvakat, éppen ezért fontos az, hogyan tároljuk a még nyers tökmagot.

Miután teljesen kibelezted a tököt a faragás előtt, tedd a magokat és az azokkal együtt távozó húst/pépet egy nagy tálba, azt pedig töltsd fel teljesen vízzel. Kézzel vagy villával keverd meg meg a tál tartalmát, a magok így kis idő elteltével leválnak majd a húsról, és felúsznak a víz felszínére. Ha a magok nagy része elvált a péptől, egy merőkanál vagy szűrő segítségével vedd ki a magokat a vízből.

Folyó vízzel öblítsd le a magokról a visszamaradt pépet, innentől kezdve pedig jöhet a szárítás! Terítsd ki a magokat egy rétegben egy száraz, tiszta konyharuhára vagy néhány lapnyi papírtörlőre, és tapogasd szárazra őket, hogy megszabadulj a felesleges nedvességtől.

A nyers tökmag tárolásához először is meg kell szárítanod őket a sütőben vagy egy dehidratálóban. Ehhez a megtisztított magokat tedd át egy lapos tálcára, és 120°C-on süsd egy órán át, amíg ropogósra nem sülnek. Hagyd őket teljesen kihűlni. Az alacsony hőfokkal és a viszonylag hosszabb sütési idővel nem pirítottuk, sokkal inkább kiszárítottuk a magvakat, a két eljárással ugyanis nagyon különböző ízeket lehet elérni.

Miután megsültek a tökmagok, tároljuk őket légmentesen záródó tárolóedényekben

Ne csak szárítsd, pirítsd is a tökmagot!

A tökmag pirítása kicsit más, mint a sütőben való szárítás. A tökmagok pirításához magasabb hőmérsékletre van szükség, hogy ne csak kiszáradjanak, hanem szuper ropogósak is legyenek a szemek. A sült tökmagot lehet egyszerűen sóval ízesíteni, de rengeteg más ízzel, barna cukorral, balzsamecettel, vaníliakivonattal, paprikával, fokhagymaporral vagy fekete bors és só kombinációjával is (bár természetesen nem mindegyiket együtt, az talán egy kicsit sok lenne). Miután megsültek az ízesített tökmagok, tároljuk őket a fent említett légmentesen záródó tárolóedényekben vagy lezárható zacskókban, ezeken a helyeken akár két hónapig is eláll a tökmag.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...