Ha gyermekeim vagy a kollégáim kérnek tőlem valamit, akkor mindenképpen megpróbálom teljesíteni azt. A szülők élete sokkal egyszerűbb, ha nem kell minden nap kitalálniuk, mi kerüljön az asztalra. Így van ez a mindennapos irodai ebéddel is, egy valaki feldobja az ötletét, és a többiek csatlakoznak hozzá.
Most is így történt, érkezett egy kérés az irodában, aminek nem tudtam ellenállni, nevezetesen az, hogy főzzek sültkrumplikrémlevest. Már a recept neve is magával ragadott, tudtam, őrült jó lesz letesztelni bent, és utána kipróbálni otthon. Egy kiállításon látták és kóstolták, tehát csak érzésre indultam el az elkészítésében. Informálódtam a netről, majd beledobtam apait-anyait.
A sült krumplit még a legfinnyásabb gyerekek is szeretik, és a belőle készült levessel sem történt ez másként. Nem gondolom, hogy csak az elnevezés segített ebben. A készülő étel illatai is elbűvölték a közönséget, hiszen már a baconpirítás kivonzott pár embert a konyhába. A krumpli sütésénél pedig mindenki, aki addig nem tudta, mi készül, megkérdezte, mi lesz a végcél.
Ezt az egyszerű levest sokféleképpen elkészíthetjük. A fő és egyben leglényegesebb mozzanata azonban megegyező: a még héjas krumpli sütőben való sütése. Piríthatunk hozzá kolbászchipset is, az ebből kisült zsír csodásan megszínezi. Ugyanezt a hatást curryvel, sáfránnyal, paradicsompürével vagy fűszerpaprikával is elérhetjük, tovább fokozhatjuk.
Ízélményén egy kanál habozott tejföl, reszelt cheddar sajt és egy kevés aprított friss chili dob még. Én a baconből kisült zsírban még jól körbepirítottam a felezett krumplit, úgy került a sütőbe. Nem száradt ki, belseje krémessé vált, csak ki kellett kanalazni a héjából. Aki nem bízik a sok hagymában és a fűszerekben, víz helyett adhat hozzá zöldségalaplevet. Mi nagyon szeretjük a burgonya saját ízét, ezért nem vittük el esetleg zelleres, karalábés irányba. Vannak olyan receptek is, ahol vaj hozzáadásával krémesítik tovább, nekem úgy már túlzottan a krumplipürére hajazna a leves íze, akkor egyszerűbb felengedni egy pürét és kész, nem?
Jövő héten folytatom a karácsonyi menü kialakítását, addig próbáljátok ki a sütőben sült krumpliból készült krémlevest, akár saját elgondolásban, nem bánjátok meg!
Gréti