Sült karfiolos leves és tojássaláta, két kaja egy csapásra

Karfiol, sütve a legjobb, a levesbe is így kerüljön! Megmarad a saját aromája, a többi zöldséggel pont annyira keveredik, ami még hagyja egyedileg kibontakozni.

Jön az igazi karfiolszezon! Nem mintha nem lehetne egész évben kapni, de most tényleg a legüdébbek érkeznek. Idén tavasszal már most elég sok eső esett, ami a nedvességkedvelő karfiolnak igen jól jön. Rózsái tényleg húsos virágok, melyek szuper krémessé teszik az őszi krémlevest, de most nézzük meg, hogyan lehet a legjobb a kikeleti, zöldséges karfiollevesünk!

Sült karfiolos leves - receptért kattints a képre!

Karfiol, megéri a pénzét

Valószínűleg olcsósága és elérhetősége miatt inkább őszi-téli szezonban készítünk karfiolos ételeket. Most kicsit drágább, de nem annyira, hogy ne rakjuk be a kosarunkba. Az évnek ebben a szakaszában inkább más zöldségekkel közösen érdemes használni, így színesebb, könnyedebb lesz.

Ehető karfiollevél

A karfiol megéri a pénzét, mert gyorsan elkészíthető, szinte nulla pucolási veszteséggel. Sokan nem tudják, hogy a leveleit vagy a torzsáját is megehetjük, ezért nem is használják fel, pedig nagyon finomak. A levél kifejezetten szuper roppanós lesz a sütőben! Sütés esetén viszont szedjük szét a nagy fej karfiolt kicsi rózsáira, és mossuk át még egyszer, olyan szűk járatok is lehetnek benne, amelyekben megbújhat egy kis kosz vagy esetleg egy bogárka.

Tipp: a sárga karfiolnál nehezebb megállapítani, hogy mennyire friss, ezért nemcsak a fej, a levelek üdeségét is meg kell figyeljük vásárláskor!

Ha egy egész fej karfiolt sütünk, jut belőle a tojássalátába is - receptért kattints a képre!

Színes karfiolok

Ebben a zöldséges, sült karfiolos levesben egy sárga színű karfiolt használtunk fel. Ezt nem ételfestékkel vagy kurkumával színeztük, így vásároltuk. Genetikai mutációnak köszönhetően több béta-karotin van a sárga karfiolban, ettől kapja a szép színét, mint ahogy a sütőtök vagy a sárgarépa. Cheddar-karfiolnak is hívják, de ez nem az ízére, hanem a színére utal. Igazából nagy különbség nincs fehér és sárga karfiol között, maximum egy cseppet krémesebb, édeskésebb a sárga.

Tudtad? A fehér és sárga karfiolokon kívül létezik még lila és zöld is, utóbbit pagodakarfiolnak is nevezik, alkata alapján.

Sült karfiolos tojássaláta - receptért kattints a képre!

Tojássaláta

Ha egy egész fej karfiolt sütünk, nem kell feltétlenül az összeset beletenni a levesbe, főleg, ha más zöldségekkel együtt készítjük. Most, húsvét után sok tojás maradhat a hűtő tetején, ezeket felhasználhatjuk egy tojássalátába, aminek eszméletlen jó társa lesz a fűszeres, megpirult karfiol, ízben és küllemben egyaránt.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Sült karfiolos leves - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek