Jön az igazi karfiolszezon! Nem mintha nem lehetne egész évben kapni, de most tényleg a legüdébbek érkeznek. Idén tavasszal már most elég sok eső esett, ami a nedvességkedvelő karfiolnak igen jól jön. Rózsái tényleg húsos virágok, melyek szuper krémessé teszik az őszi krémlevest, de most nézzük meg, hogyan lehet a legjobb a kikeleti, zöldséges karfiollevesünk!
Karfiol, megéri a pénzét
Valószínűleg olcsósága és elérhetősége miatt inkább őszi-téli szezonban készítünk karfiolos ételeket. Most kicsit drágább, de nem annyira, hogy ne rakjuk be a kosarunkba. Az évnek ebben a szakaszában inkább más zöldségekkel közösen érdemes használni, így színesebb, könnyedebb lesz.
Ehető karfiollevél
A karfiol megéri a pénzét, mert gyorsan elkészíthető, szinte nulla pucolási veszteséggel. Sokan nem tudják, hogy a leveleit vagy a torzsáját is megehetjük, ezért nem is használják fel, pedig nagyon finomak. A levél kifejezetten szuper roppanós lesz a sütőben! Sütés esetén viszont szedjük szét a nagy fej karfiolt kicsi rózsáira, és mossuk át még egyszer, olyan szűk járatok is lehetnek benne, amelyekben megbújhat egy kis kosz vagy esetleg egy bogárka.
Tipp: a sárga karfiolnál nehezebb megállapítani, hogy mennyire friss, ezért nemcsak a fej, a levelek üdeségét is meg kell figyeljük vásárláskor!
Színes karfiolok
Ebben a zöldséges, sült karfiolos levesben egy sárga színű karfiolt használtunk fel. Ezt nem ételfestékkel vagy kurkumával színeztük, így vásároltuk. Genetikai mutációnak köszönhetően több béta-karotin van a sárga karfiolban, ettől kapja a szép színét, mint ahogy a sütőtök vagy a sárgarépa. Cheddar-karfiolnak is hívják, de ez nem az ízére, hanem a színére utal. Igazából nagy különbség nincs fehér és sárga karfiol között, maximum egy cseppet krémesebb, édeskésebb a sárga.
Tudtad? A fehér és sárga karfiolokon kívül létezik még lila és zöld is, utóbbit pagodakarfiolnak is nevezik, alkata alapján.
Tojássaláta
Ha egy egész fej karfiolt sütünk, nem kell feltétlenül az összeset beletenni a levesbe, főleg, ha más zöldségekkel együtt készítjük. Most, húsvét után sok tojás maradhat a hűtő tetején, ezeket felhasználhatjuk egy tojássalátába, aminek eszméletlen jó társa lesz a fűszeres, megpirult karfiol, ízben és küllemben egyaránt.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Sült karfiolos leves - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: