Halat készíteni megannyi módon lehet a párolástól kezdve a grillezésen át egészen a papírzacskóban való sütésig – ezek a jól ismert eljárások nem fognak furcsaságokat kívánni tőlünk, nem fogják megkérdőjelezhető helyzetekbe hozni a főzés tárgyát, a halat, valamint alanyát, minket sem... És akkor ezekkel szemben ott áll az egészben sült süllő, amelynek receptúrája mondhatni, fittyet hányva mindenre, hurkapálcákkal nyársal, szájakat peckel tágasra, és kisült szemeket helyettesít meggyel. Kérdezhetnénk: „mindezt, ugyan mi végre?”
A kérdés természetesen jogos, a válasz rá pedig nagyjából annyi lehet, hogy az elkészítési mód egy olyan kor lenyomata, amikor az efféle eljárások még elegánsnak számítottak a gasztronómiában. Tehát a süllő egészben való kisütése avítt módszernek számít? Igen, de ez nem kell, hogy megállítson minket a kipróbálásában. Félig viccből, félig komolyan süthetjük a halat (akár karácsonyra is), majd nevethetünk egy jót az asztal körül a látványon. Csak ne lepődjünk meg, ha a receptleírás teljesen tárgyilagos hangvételben vált a „szeme helyére olajbogyót dugunk” mondatról a „tartármártás illik hozzá” kijelentésre.
Nézd meg galériánkban az egészben sült süllő elkészítésének (barbár) lépéseit!
Így készül a tökéletes egészben sült süllő
Az egészben sült süllő teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni: