A sulis TÍZÓRAIK emlékei - a szendvicset anya TV-paprikával csomagolta, nehogy elázzon a zsömle!

Elkezdtünk nosztalgiázni, és a menzán túlmenően most a TÍZÓRAIRA csomagolt otthoni szendvicsek emlékein révedtünk a múltba - téliszalámi, TV-paprika, pirosarany, zsömle!

Emlékszel még, anyu/apu mit csomagolt, mikor suliba mentél? Megetted rögtön, vagy mindig hazacipelted érintetlenül? Vagy elcserélted a padtársaddal, mert neki menő paprikás szalámisa volt, alufóliában? Esetleg a büfére szavaztál, és anyu zsömléje ment a kukába?

Kikérdeztem pár kollegámat, a nosztalgiacunami elindult, és pontosan a cikk végéig tart. A feltépett sebekért felelősséget nem vállalok.

1. DALMA

"Kolbászos szenyó paprikával vagy májkrémes zsemle leginkább.

Szalvétában nem szerettem, mert beleragadt a vajba, viszont az alufóliát csíptem, mert ezzel jelezte anyu, hogy melyik milyen ízű (fényes oldal van kifelé kolbis, matt oldal látszik – májkrémes).

Én nagyon ritkán cseréltem, többnyire megettem, de ettől függetlenül éhes maradtam, szóval pörgött a büfés business is. Kedvencek: wimpi, óriás melegszenyó (fél bagett), sajtos pogácsa és sörkifli (mai napig nem ettem olyan finomat, és kelt tészta volt, nem leveles), és persze a klasszikus párizsis zsemle ketchuppal, mindezt azt hiszem 40 forintért. Édesség: ehető papír, gumiegér (óriás kedvenc), kojak-nyalóka, aztán menő lett a chupa chups, illetve a csíkonként vehető zöld savanyú gumicukor.Üdítőt nem nagyon vettem suliban, anyu általában tett el házi szörpöt (mamámék által készített meggylelke)."

2. ÁGOTA

"Nekem is csomagoltak a szüleim szendvicset, mindig. De szerencsére felváltva, és nagyon más volt a stílusuk:

anya szendvicseibe több alapanyag került, apáéba pedig általában mustár.

Ennek ellenére utolsó évre megutáltam már, és sokat cseréltünk a barátnőmmel. Zsemle volt nálunk mindig, szalvétát utáltam, mert ráragadt, anyukám viszont az alufóliát utálta, úgyhogy mindig folpackot használt, de én az alufóliás szendvicseket jobban szerettem (a barátnőmnek mindig abba csomagolták, sokat cseréltünk). Amúgy mindenféle került bele, a kolbásztól a sonkán át, zöldség tekintetében pedig csak paradicsom nem. Amit viszont mindig nagyon utáltam az a szalámis szendvics uborkával – mai napig nem szeretem párosítani őket.Jah meg általában valami gyümölcsöt is kaptam, általában almát.

Jah és a büfében a kakaós csiga volt a kedvencem, akkor még jóvilág volt és kelt tésztából készült."

Omlós fahéjas csiga

Isteni péksütemény, ami a kelt tésztának hála még másnap is finom és puha (persze csak ha marad belőle). A nagyi tippje: Tegyünk egy párnát az edény tetejére, csodásan megkel majd a ...

Hagyományos kakaós csiga

Ne keress tovább! :) Itt az igazi, hagyományos kakaós csiga receptje. Korábban sok receptet kipróbáltam, de mindegyikkel volt valami gond, ezért a tapasztalataim után a receptek ...

3. ORSI

"Arra nagyon emlékszem, mert óriási élmény volt, hogy kisdobos koromban reggel suliba menet néha megálltunk a helyi péknél kemencéből frissen kivett (igazi, régimódi pék volt semmi látványpult vagy ilyesmi!) kakaós csigát venni, egyébként anyu csomagolt mindig szendvicseket:

klasszik vajas-szalvétás-felvágottast, szalvétás-májkrémeset paprikával, ahogy azt a nyolcvanas években illett az azbeszt iskolaköpeny mellé.

Felső-általánosban már volt sulibüfé is, néha vehettünk zacskós kakaót, islert, dobozos rostos leveket.A kópé felvágottat és a vagdalthúst utáltam, a téliszalámit viszont nagyon szerettem, sajttal, majonézzel. A paradicsomot sosem szerettem, mert elázott tőle az egész cucc. Nem nagyon emlékszem cserélgetésre, a többiek kajájára valahogy sosem vágytam."

via GIPHY

4. GÁBRIEL

"Anyu ritkán pakolt tízórait, mert mindig rossz nápolyit csomagolt, meg folyton pástétomos kenyeret, és visszahoztuk. Büfében a melegszendvicset szerettem, meg a halasat, de az ritkán volt.Édességből savanyú nyalóka és gumicukor. :D Általánosban popcorn és régi üveges üdítő, ami csak 90 forint volt, és 40 forintért visszaváltották az üveget."

5. JUCUS

1. Általános iskola alsó tagozatban: tepertőkrémes kenyér a tízórais ládából…mmm, nyami! Otthon sosem volt ilyen...na, meg az összeborított lekváros kenyér! Kinek jut a lekvárosabb darab?2. Másodikban volt egy osztálytársnőm, akinek a szülei nem csomagoltak tízórait (talán anyagi okokból), vele mindig elfeleztem az uzsonnámat. Mikor ez otthon kiderült, egy darabig dupla uzsit vittem a suliba :)3. Gimi – itt már a szüleim csomagoltak: klasszik nagy fehér kenyér párizsivel, sonkával, tojással, májkrémmel, vagy csak zsíroskenyér, szezonban paprikával, szezonon kívül gulyáskrémmel :)4. Másodikos gimnazistaként heti egyszer én voltam a büfés. Reggel szeletelőgéppel vágtuk a zsemléket félbe meg a párizsitömböt, amit a boltban vettünk. Egyszer le is metszettem a mutatóujjam végét a szeletelőgéppel. 100 Ft-ot kaptunk naponta bérként (1988-89-ben kb.).5. Friss élményem már a gyerekeim sulijából: kapnak valamilyen szendvicset, mellé egy zacskóban lilahagymakarikákat. Az a szag, amikor beszólok a terembe értük! Sose eszik meg a gyerekek – pedig én imádom :D

6. NÓRI

"Apukám csomagolt mindig uzsit - nekem külön kérésre szalvétába, mert a folpack "kiszárította" a zsömlét. Általában szalámis vagy sonkás zsemle volt, néha anyukám s.k kalácsa került a szalvétába.

A kígyóubit bár imádtam, tiltólistás volt, mert eláztatta a zsemlét, mint a paradicsom.

Nagy kedvenc volt még, ha a nagyitól mentem iskolába - ő mindig csomagolt a szendvics mellé egy kis dobozban meglepit - csokit, valamilyen olajos magot vagy egy falat gumicukrot.Gimiben már büféztem, a fasírtos zsemle és a mignon volt a kedvenc. 12 évig menzáztam, kedvenc a papírvékonyra vert rántott csirkemell volt, de a piskótakockáért nem voltam oda. A menzából amúgy minidig a hangulat volt a legjobb. :)"

7. TAMÁS

"Nálunk mindig apu csinált szendvicset, es valamiért úgy érezte, hogy idejekorán el kell kezdeni a házi kolbászhoz való szoktatást, de a megfelelő C-vitaminbevitel is nagyon fontos: ezért mindennap ujjnyi vastag kolbászos szendvics volt TV-paprikával.Ez viszont remek cserealap volt, ezért legtöbbször elcseréltem, kivéve, amikor nem, és hetek múlva került elő a táska mélyéről, kissé penészesen.(Akkor is csak azért, mert baromi büdös volt tőle a szobámban! :D)"

8. ANDRIS

"Sosem voltam büfézős típus (csak néha felsőben), ezért mindig felnéztem azokra, akik melegszenyát meg mikrós parizeres zsemlét vehettek a büfében KÓLÁVAL!!! Ezért például már az is nagy boldogsággal töltött el alsóban, ha az irodalomtanárunk engem küldött le 10 perccel a nagyszünet előtt a büfébe, hogy megvegyem neki a sajtos melegszendvicsét, hogy neki ne kelljen sorban állnia a szünetben a diákok között.

Amúgy meg megboldogult anyám szendvicseit ettem, amiket ő tényleg nagy szeretettel készített nekem, és különösebb bajom sem volt velük, ellenben apáméval, aki olyan vastag paprikaszeleteket dobált a szenyáimba, hogy azóta is kiráz a hideg a TV-paprikától, de még a lecsótól is. :((("

via GIPHY

9. JUCI

"Anyum szalvétába ragadt fehérkenyeres szendvicsei jutnak eszembe rengeteg margarinnal és májkrémmel.

Ha mellétette az almát, akkor áthatolt a szalvétán a táska nyomorában, és a szendvics is almaízű lett, utáltam.

Csomószor elcseréltem az ikrekkel az osztályban, akik mindig margarin nélküli házi paprikás kolbászos zsömlét kaptak alufóliában, ahh!! (Bocsánat, ha most olvasod, mamika...) Viszont mikor ráérősebb reggeleken RÁNTOTTÁS szendvicset kaptam, a többiek is az enyémet akarták :) Meg persze becsúszott néha egy-egy bohóc, szamba vagy kapucíner szelet is. Büfében meg a kelt tésztás fahéjas csiga Ani nénitől, örök darab, azóta sírom vissza."

10. ÁGNES

"Nálunk szedd magad mozgalom volt, max. nagymamámtól kaptam csomagot, ha ott aludtam. De rendesen befizettek az iskolában dobozos kakaóra és kiflire. Majd jött a büfézés és az irigykedés mások csodakajájára :)"

...és ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...