A suliban mindig rossz a kaja

Akkor is rossz, ha jó, ez is nyilvánvaló. Mivel csak hallomásból ismeri a szülő, hogy valóban rossz-e vagy sem, ezért három dolgot tehet.

  • Az első, amikor azt mondja, hogy "megeszed és ez van"! Én is ezt ettem.
  • A másik lehetőség a skandináv verzió: napközben hideg élelem és este meleg kaja. Ott jellemzően nincs a suliban (az oviban sincs) étterem, csak egy ebédlő, ahol megeheted az otthon elkészített és akkurátusan dobozba csomagolt kajádat.
  • A harmadik pedig a impulzus-jellegű evés, amit a gyerekre bízunk. Mikor és hol éri az éhség, ott és akkor egyen valamit.Egy hét a praktikum, az önállóság és a finom kaják jegyében - anyaparajavaslata.

Az első verzió akkor simán alkalmazható, ha napi ütemezésben be lehet fizetni az ebédet a suliban. Ott biztos lesz egy héten két alkalom (ennyi bizalom jár a konyhás néniknek), amikor ott ehet, mert éppen olyan a kaja, amit elvileg nem lehet elrontani.

Marad három nap, amit meg kell oldani. Ebből két napot bevállalhatunk, mint jó fej konyhatündérek, és csomagolunk valami überdurva jó kaját, amit nem kellemetlen bontogatni a többiek előtt, már ha ez érdekel egyáltalán bárkit is.

Megjegyzés: az egyik anyuka mesélte, hogy a gyerek (15 éves) mindennap visz otthonról vizet, mert az tisztított, és ebben hisznek. Igen ám, de a tinédzser kijelentette, hogy nem viszi holmi kulacsban, hanem rendes palackba kell tölteni, mert úgy nem égő elővenni. Ennyi. Biztos ebben is van trendi vonal, de azért ezt nem vinnénk túlzásba. Összefoglalva: legyünk őszinték, heti két nap vállalható.

A maradék egy napon pedig kedvére ehet azt, amit akar. Itt megállapodnék a helyszínben és nem utolsósorban az árban, amit úgyis a szülő fizet. Aztán vagy betartja vagy nem. Nyomozni nyilván nem fogunk. Persze érdemes orientálni a vendéglátóipari egység kiválasztásában. Az biztos, hogy ha ennyit megengedsz neki, akkor kisebb az esélye, hogy titokban még a kapu előtt "bevág" két cukros fánkot, és csak a száján maradt porcukorból tudsz elindulni a nyomozásban, hogy mit is evett a gyerek, amit természetesen tagad.

A lényeg: fontos a normális étkezés minden nap, bár kétségtelen, hogy ezt sem 12+ évesen kell elkezdeni. Ugyanakkor itt is érvényes lehet a húzd meg, ereszd meg szabály, tehát ha nem eszik mindennap ebédre meleg ételt, attól még nem dől össze a világ.

Ez is érdekelhet!

8 tipp, hogy a kamaszod végre egyedül főzzön

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...