A horvátok túrós tésztája, amiért egészen Zágrábig utaztam

Annak ellenére, hogy milyen sok magyar látogat el minden évben a horvát tengerpartra, magáról a horvát kultúráról és konyháról nem tudunk olyan sokat. Van például egy igazi, tradicionális helyi fogás, amit egyáltalán nem ismerünk, pedig nem is áll olyan távol a mi magyar ízlésünktől.

Déli szomszédaink, a horvátok híresek sok mindenről: gyönyörű tengerpart, hangulatos kis üdülővárosok, isteni tengeri ételek. Egy közös vonalat felfedezhetünk ebben a három dologban: a tengert. Összességében elmondható, hogy amikor Horvátországra gondolunk, mindig a tenger lesz az első, ami eszünkbe jut. Pedig egy kicsit feljebb, a főváros, Zágráb térségében is történnek igen izgalmas dolgok. És nemcsak a látnivalók, hanem az ennivalók terén is. Most egy olyan helyi fogást hoztam haza magammal zágrábi utamról, ami szinte ismeretlen a magyarok (és mindenki más) számára, annak ellenére, hogy az alapját adó ízek már mind a jó barátaink. Mit tud a zagorski strukli, a horvátok túrós tésztája?

A horvát túrós tésztájának receptjét ITT találod!

A tengerpart árnyékában

Nem véletlen, hogy a turisták elsősorban a tengerpartra fókuszálnak, amikor Horvátországba érkeznek. A hosszú partszakasz áll az ország turizmusának középpontjában, így az olyan (amúgy megannyi kincset rejtő) részek, mint Zágráb érthető módon a háttérbe szorulnak.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a horvát konyhában is több rivaldafényt kapnak a mediterrán, tengerparti ételek.

Amivel persze semmi baj nincsen, bár összességében elmondható, hogy a mediterrán konyha ernyője alatt viszonylag kicsi a változatosság. Tehát a térség tengerparti országaiban újra és újra hasonló fogásokkal találkozhatunk.

Készül a tradicionális strukli a La Struk konyhájában

A horvát konyha többi része talán azért is szorult háttérbe, mert nem olyan látványos, nem annyira eladható, mint a tengeri herkentyűkkel és halakkal készített tészták, rizottók és saláták. Ez a fajta házias főzés azonban nekünk, magyaroknak például közelebb áll a szívünkhöz. Az eddig ismeretlen főszereplő pedig még hasonlít is az egyik nagy kedvencünkre.

Van Zágrábban egy kis utca

A főváros egyik hangulatos kis utcájában nyílt meg nyolc évvel ezelőtt a La Struk névre hallgató étterem, ahol kizárólag egyetlen ételt ehetünk. Ez pedig nem más, mint a strukli. Itt nyerhettem bepillantást az egyik legautentikusabb horvát fogás elkészítésének fortélyaiba, a tulajdonos, Igor vezetésével.

A strukli talán az egyetlen olyan étel, amit tényleg eredeti horvát fogásnak nevezhetünk

– válaszolta bevezető kérdésemre Igor.

A terítővel feltekerés technikája

Igen ritkák az olyan éttermek, ahol csupán egyetlen konkrét fogásra specializálódnak. Persze nem csak ugyanazt az ételt rendelhetjük a menüről. Ahogy Igor mondta, az elmúlt nyolc év során nagyjából 40 különböző ízben készítettek struklikat. Ezek között voltak hagyományos és kevésbé hagyományos ízek, egy közös pont volt: a helyi, elérhető alapanyagok és a hagyományos elkészítési mód.

Egyszerű, hagyományos, házias

Az egyszerű, házi réteslapra emlékeztető tésztából és friss sajtból készített fogás a főváros térségében született meg. „Nincs mögötte semmilyen történet vagy legenda. Ez egész egyszerűen egy helyi étel, ami a várost övező falvakból származik. Egyszerű házikoszt.”

Az étteremben kóstolt két strukli: egy sós, főtt és egy sült, áfonyás verzió

Ahogy a tulaj mondta, ez eleinte némi fejtörést is okozott nekik. Hiszen ugyan ki jönne el egy olyan étterembe, ahol csak olyan ételt szolgálnak fel, amit otthon a nagymamák készítenek a legjobban? És éppen ez volt az érdekes: meglepő fordulatként nemcsak turisták, hanem helyiek is előszeretettel látogatják a La Struk asztalait, ahol talán rég elfeledett, otthoni ízek fogadják őket.

Persze továbbra sem ez az első dolog, amit a városba érkező turisták keresnek. Még nem ért el olyan ismertségi szintet, hogy csak ezért utazzon ide valaki.

Nem nevezhető gyorskajának, de nem fér bele a street food kategóriájába sem. Természetesen nem a magas gasztronómia része, és talán ezek miatt maradt eddig ismeretlen

– magyarázta Igor.

Akkor elég vékony a tészta, ha látjuk rajta keresztül a kezünket

Sülve-főve

A struklinak két fő változata létezik: az egyik a főtt, a másik a sült. Mindkettőnek az alapját a rétestészta és a friss sajtos töltelék adja, ez utóbbi természetesen különböző módokon ízesíthető.

Leginkább a főtt strukli hasonlít a túrós tésztára, csupán az alakja más. A tészta kellemesen vékony, mégis van rajta mit harapni, a töltelék pedig épp elég sós, nem akar túl sokat mutatni, de pont ezért finom. A tetejére vajas zsemlemorzsa kerül, ami egy kicsit talán a túrógombócot is eszünkbe juttathatja egy pillanatra.

Tekerjük fel a terítő segítségével

A sült strukli egy fokkal még izgalmasabb étel. Elkészítése során az előfőzött tésztákat egy sütőtálba teszik, ahol tejszínt (egyes helyeken tejfölt) öntenek rá, majd addig sütik, amíg a tejszín sűrű és aranybarna nem lesz. Ezeknél a strukliknál jellemző a töltelék ízesítése: én egy isteni áfonyás verziót kóstoltam, de szerepelt még az étlapon almás-diós, egyszerű hagymás vagy különleges szarvasgombás strukli is.

Egy jó strukli titkai

Természetesen nem hagyhattam ott a várost úgy, hogy előtte ne szereztem volna pár tippet és trükköt a strukli itthoni elkészítéséhez. Igor segítőkészen megmutatta a konyhát, majd pár szóban elmagyarázta azt is, hogy mire érdemes figyelni.

A tányér lezárja a széleket, hogy ne folyjon ki a töltelék

Ha ránézel a receptre, elég hülyebiztosnak tűnik. De nem lehet csak a recept alapján csinálni. A technikának benne kell lennie a kezeidben. Ezért kell hozzá egy kis ügyesség és sok-sok gyakorlás. Éppen azért, mert kevés alapanyaggal dolgozunk – sajttal és tésztával – mindkettőnek tökéletesen kell sikerülnie. A hibának nincs hol elbújnia.

Bíztató szavak, ugye? Mindenesetre a hazaút előtt kiszaladtam a piacra, ahol egy szimpatikus nénitől vettem egy adag friss horvát sajtot, majd Budapestre érve neki is láttam a strukli elkészítésének.

Íme, az újraalkotott zagorski strukli, recept ITT

A következő dolgok tényleg nagyon fontosak:

  • gyúrjuk alaposan a tésztát, hogy elég glutén képződjön benne, ettől lesz ugyanis jól nyújtható és erős
  • hagyjuk pihenni 30 percig, hogy egy kicsit lazuljon a szerkezete, és ne szakadjon szét az első húzásnál
  • a kézzel nyújtást ne hagyjuk ki, csak sodrófával nem tudjuk majd elérni a kellően vékony tésztát
  • mindenképpen egy nagy terítőn nyújtsuk a tésztát, mert az könnyebbé teszi majd a feltekerést
  • ne főzzük túl a struklit, mert akkor túl puha lesz a tészta, a töltelék pedig kifolyhat belőle
És a sült, áfonyás strukli is elkészült a konyhámban, recept ITT

Két recepttel és egy remek élménnyel gazdagodva hagytam el Zágrábot, ahol jobban megismerkedhettem a helyi konyhával. Készítsetek ti is otthon struklit, megéri!

A horvát túrós tészta teljes receptjét itt, a horvát sült áfonyás-túrós tészta receptjét pedig itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas nemzetközi receptet találsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...