Egy új kutatás arra mutatott rá, hogy a mediterrán diéta, ami a teljes, növényi alapú élelmiszerekre, az egészséges zsírokra és a teljes fehérjékre helyezi a hangsúlyt, hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez és ezáltal a mentális jólléthez. Ezt a hagyományos nyugati étrenddel összemérve állapították meg – ez utóbbi általában erősen feldolgozott, magas cukortartalmú ételeket tartalmaz.
A new yorki Binghamton Egyetem kutatóinak egy csoportja által végzett vizsgálat során több mint 1500 felnőttet kérdeztek meg étkezési szokásaikról, miközben megmérték az esetükben észlelt stressz és mentális szorongás szintjét. Statisztikai elemzéssel a kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik többé-kevésbé a tipikus mediterrán étrend termékeit fogyasztották – például teljes kiőrlésű gabonákat, tenger gyümölcseit, gyümölcsöt, zöldséget és babot –, általában alacsonyabb szintű stresszről és kevesebb mentális problémáról számoltak be.
A stresszt a mentális szorongás előfutáraként emlegetik, és egyes kutatások, köztük a miénk is, bebizonyították, hogy a mediterrán étrend csökkenti ezt a mentális szorongást
– magyarázza Lina Begdache, a tanulmány vezető szerzője.
Ezzel szemben a kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik több, a nyugati étrendre jellemző ételt fogyasztottak –például a gyorséttermi ételeket és a magas glikémiás indexű ételeket –, általában magasabb szintű stresszről és mentális gondokról számoltak be. Érdekes módon a csapat negatív kapcsolatot is megfigyelt a húsevés és a stressz szintje között, annak ellenére, hogy a hús inkább a nyugati táplálkozási mintához kapcsolódik. Begdache ennek kapcsán elmondta, hogy a mediterrán étrend is tartalmaz fehérjéket és zsírokat, ám ezekből is az egészségesebb típusokat.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mediterrán étrend számos egészségügyi előnnyel jár a szív egészségének javításától kezdve bizonyos rákbetegségek kockázatának csökkentéséig. Az új eredmények azonban azt sugallják, hogy mentális egészségügyi előnyei is lehetnek azáltal, hogy segít a stressz kezelésében.
A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a mediterrán étrend jótékony tápanyagok széles skáláját kínálja, amelyek támogatják az agyműködést és szabályozzák a szervezet stresszválasz-rendszerét.
Például: az egészséges zsírok segíthetnek csökkenteni a gyulladást, ami egyébként magasabb stressz-szintet és szellemi kihívásokat is okozhat.
Az eredményeink bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az étrendi minták módosítják a stresszreakciót, de arra is utalnak, hogy a mediterrán étrend alapanyagainak beépítése jótékony hatással van a mentális jólétre és a stressz csökkentésére
– írják a szerzők a Nutrients folyóiratban megjelent tanulmányukban.
Tehát, ha úgy érezzük, hogy az életünket már a stressz uralja, célszerű lehet minél több olyan ételt beépíteni az étrendünkbe, amelyek a mediterrán diétában is megtalálhatók. A feldolgozott rágcsálnivalókat például lecserélhetjük gyümölcsökre és zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonákat választhatjuk a finomított típusok helyett, valamint vajat olívaolajjal helyettesíthetjük. Ezek mind egyszerű és nagyszerű módjai annak, hogy elinduljunk egy egészségesebb irányba. Természetesen a diéta csak egy darabja a stresszkezelésnek, de ez az új kutatás azt sugallja, hogy igenis fontos része annak.
Még több a stresszről: