Talán nincs is kézenfekvőbb és elérhetőbb street food, mint a gyros: minden kistérségnek van több büféje, ahol ezt árulják, kevesebb a lángosos, pedig igényelnénk persze a jót, a burger pedig már nincs annyira előtérben, mint tíz évvel ezelőtt. Viszont folyamatosan megy az újítás, a fúziók, az elsőre lehetetlennek tűnő ötletek, amiből végül a legjobb megoldások sülnek ki. Ezekről mesélünk most.
Rántott kovászos uborka a Kaptafában
Van egy kis reggeliző/időnként éjszakai bárba is átmenő hely a budapesti Akácfa utcában, ahol fantasztikus reggeliket készítenek, melyeket délutánba nyúlóan lehet rendelni. A Kaptafa egy szívbéli hely, nagyon kedves kiszolgálással, tényleg fantáziadús reggeli szendókkal, tálakkal és forró italokkal, hűs frissítőkkel. Na és persze a rántott koviubival, ami olyan finom, amennyire perverzül hangzik. Tényleg megfogják és ropogós kabátba takarják a savanyút, ami aztán langyosan érkezik az asztalhoz és kapros majonézzel tálalják.
Konkrétan nem lehet abbahagyni, a végére pedig már csak azt nem értjük, hogy miért most ettünk ilyet először?
Eretnekség lenne azt kommunikálni, hogy a Nyíregyházáról származó, kiflibe költözött gyros egy fattyú. Ez az étel ugyanis jó. Nem a magasgasztronómia csúcsa, de ellátja a szerepét, jóllaksz tőle, ráadásul, ha Szabolcs-Szatmár-Beregből valósi vagy, akkor maga az otthoni utcai halózás csimborasszója. Mi sem szerénykedtünk, többször el is készítettük már. A felsorolásunkban azonban most egy kistarcsai hely szerepel, jelesen a Gyros Plaza, mert itt ettük az elmúlt idők legfinomabbját ebből a nyíregyi ikonból.
Rendesen megszórják sajttal és még kukorica is kerül bele. Senki sem marad nyivászta utána!
Olyan érzés együtt látni ezt a két szót, mint amikor két máshonnan megismert barátunkat összeeresztjük és nélkülünk is nagyszerűen érzik magukat, egymásra vannak hangolódva. Nos, az extrémen hangzó lángos és burger násza először egy fura turistacsalogatónak hangzik, de az a helyzet, hogy finom. Elkészül a burgerzsemle méretű, egyáltalán nem olajos, hanem belül puha, kívül ropogós lángoska, ebbe pedig megy is az adott fantáziaburger legjava.
A marhás a legkézenfekvőbb, de mi talán a kacsahúsost emelnénk előre, amihez édes chiliszósz, sajt és hagymalekvár társul. Pazar!
Sós töltött kürtős, a Balatonról
Balatonbogláron találjuk szezonban Bundi Bijó Bárját, ahol a fő attrakció az év strandétele díjat is elvitte 2022-ben. A sós töltött kürtős ugyanis pont az, amire gondolunk: a puha, letekerhető tésztakürtő, amit nem cukorban forgatnak és nem is fagyival töltenek, hanem inkább remek sós hozzávalókkal csinálnak belőle egy szendvics-jellegű strandételt. Füstölt kacsamellel, lazaccal, szarvassonkával, grillezett csirkével, ahogy tetszik.
Óriási ötlet, mert egyrészt jól variálható, másrészt kulturáltan fogyasztható, menni fog a strandon is, különösebb veszteség (ugye ismerjük vizes testünkre hulló potyogó mindenséget… ) nélkül. Ráadásul többnyire biominősítésű alapanyagokkal dolgoznak!
Címlapkép: Nosalty
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: