Strandkaja: vállalható választások

Nyár, strand, strandbüfé: szerencsére (?) itt  évek óta nincsenek nagy meglepetések. Ha nem szeretnél elnehezülve hazatérni a nyaralásból, neked szólnak tippjeink!

Szinte minden nyáron eltöltünk egy-két hetet a Balatonnál. Én az első nap végigjárom a büféket újdonságok után kutatva, aztán szomorúan veszem tudomásul, hogy az ételkínálat az elmúlt 20-25 évben nem változott túl sokat, és ha egészségesen akarunk táplálkozni a nyaralás ideje alatt, nincs túl könnyű dolgunk.

A büfék jellemző kínálata a sült kolbász, a hekk, a hamburger, a hot-dog, a lángos, a pizza, a gofri, a palacsinta és a főtt kukorica. Ezek közül a hekk és a kukorica kerülhetne rendszeresen az egészségesen étkezők étlapjára, a többi vagy túl zsíros, vagy túl cukros, vagy mindkettő.

Adunk azért néhány ötletet, hogy a lehetőségek közül melyek a számunkra kedvezőbbek:

1. Válasszuk a könnyebbet!

Hamburger helyett egy csirkegyros salátával? Ebben is van fehérje, a zsír kevesebb (főleg, ha lemondunk a sült krumpliról), és a zöldségeknek köszönhetően hozzájuthatunk vitaminokhoz és rosthoz is. Ha mégis hamburgert választunk, ne hasábburgonyát kérjünk hozzá, hanem salátát, vagy ha ez nincs, akkor még a savanyú uborka is jobb választás.

A sültkolbászt, pörköltet, babgulyást tényleg érdemes kihagyni a kánikulában, igen nehéz ételek, nem fogjuk jól érezni magunkat utánuk.

A gyerekmenükkel is bánjunk óvatosan, a rántott “dinó” hasábburgonyával nem a legideálisabb étel a gyerekeknek.

Sült hekkfilé barna rizzsel

Nem vagyunk oda a halért, csupán az egészségünkért szeretnénk tenni, ezért eszünk havonta egyszer-kétszer halat. Ilyenkor igyekszem úgy elkészíteni, hogy tényleg számunkra is ehető ...

Párolt kukorica

Emlékszem a gyermekkori nyarakra, amikor a nagymamám óriási fazékban már reggel feltette főni a kukoricát, némi kukoricahéj kíséretében és pont ebédre készült el. Így is finom ...

Hekk balatoni módra

Évek óta próbálkozom elkészíteni a Balaton part legnépszerűbb ételét. Valahogy sosem sikerült olyan finomra. De már rájöttem a titkokra. A halat érdemes halboltból beszerezni, így ...

2. A strandkaják origója

Lángos - fehér liszt, bő zsiradékban sütés - sok jót nehéz mondani róla. De ha már ezt választjuk (mondjuk egyszer a nyaralás alatt), felezzünk valakivel, és lehetőleg ne a szalonnás vagy velős változat kerüljön az asztalunkra.

3. Na végre tudnánk heti kétszer halat enni

Halat enni egészséges, de sajnos a legtöbb helyen még mindig csak bő zsiradékban sütve, paprikás lisztbe forgatva szerepel az étlapon. Ettől persze még a kínálatot tekintve viszonylag jó választás, de itt is figyeljünk a köretre, sült krumpli helyett kérjünk hozzá salátát, uborkát. Szerencsére a halkínálat egyre bővül, fogast, keszeget és pisztrángot is készítenek a hekken kívül, és ha szerencsénk van, roston is megsütik nekünk.

4. Keressük a zöldséget!

A salátákból egyelőre még nem túl nagy a választék, sok helyen a paradicsom-, káposzta-, tejfölös uborkasalátában merül ki a kínálat, de egy görög- vagy cézársalátát már nem lehetetlen találni. Mindig együnk zöldséget az ételeinkhez, ha nincs más, akkor a hagyományos savanyúságok is megteszik.

5. Egy menü is lehet jó választás

Egyre több büfé kínál napi menüt, egy borsóleves, sült csirke rizzsel, paradicsomsalátával bár nem a gasztronómia csúcsa, de teljesen elfogadható ebéd lehet.

Olvastad már?

5 tipp, hogy válasszunk étteremben

6. Uzsonnára jöhet kukorica

A főtt kukorica ellenzői gyakran azzal érvelnek, hogy ezzel hizlalják a disznókat is, nyilván nem lehet egészséges. De ha a lángossal hasonlítjuk össze, egyértelműen a kukorica a nyerő, ráadásul viszonylag sok rostot is tartalmaz. Ha sósan szeretjük, sózzuk meg mi magunk, de csak mértékkel.

7. Napi 6 desszert

Az édességek közül a fagyi, a jégkrém, a jégkása, a palacsinta, a gofri, a kürtöskalács, a vattacukor szinte minden strandon megtalálható. A gyerekek állandó nyafogásának pedig igen nehéz ellenállni. Nálunk az vált be, hogy naponta egy édesség van, és azt ők választhatják ki. Legyünk tisztában azzal, hogy sem a jégkrémmel, sem a jégkásával nem fognak jóllakni a gyerekek, tényleg csak desszertként kínáljuk nekik.

8. Gyümölcs mindig legyen nálunk

Őszibarack, nektarin, málna, áfonya stb. mind nyáron érik, de a strandokon csak ritkán lehet beszerezni, bár már találkozhatunk gyümölcsnyársakkal, műanyag poharakba porciózott gyümölcssalátákkal (igaz, aranyáron). Ha más ételt nem is viszünk magunkkal, gyümölcsöt mindenképpen rakjunk a táskánkba, frissítőek, jólesőek a melegben, még akár a gyerekeinkre hirtelen rátörő édességvágyat is képesek kioltani.

9. Igyunk!

A melegben sokkal több folyadékra van szükségünk, mint amikor a légkondis irodában ücsörgünk. Ne tévesszük össze a szomjúságot az éhséggel! A cukros üdítők, alkohol helyett elsősorban vízzel oltsuk a szomjunkat.

10. Mozogjunk!

Hajlamosak vagyunk túlértékelni az aktivitásunkat, de a gumimatracon vízben lebegés nem számít kemény fizikai sportnak. Persze, ha reggel futunk, majd úszunk, focizunk, tekerjük a vízibiciklit és beállunk strandröplabdázni, ehetünk többet a megszokottnál.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...