Ezekre figyelj nagyon a strandbüfékben, nehogy rosszullét legyen a nyaralás vége

Idén óriási forgalom várható a magyar üdülőhelyeken, a megnövekedett látogatószám pedig a strandbüféket és a környező vendéglátóhelyeket is érinti. A vendéglátóhelyeknek komoly higiéniai szabályoknak kell megfelelniük a nagy melegben. Ezekre figyelj, hogy biztosan ne egy ételmérgezés tegye be a kaput a nyaralásnak.

Őrületes rekordok dőlhetnek meg idén nyáron a turizmus-vendéglátás szektorban, ebben az évben ugyanis még sokan kizárólag belföldön terveznek nyaralni. A megnövekedett forgalmú vendéglátóhelyeken bár folyamatos élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket tartanak a hivatalos szervek, a nagy melegben nagyobb eséllyel futhatunk bele romlott ételekbe és italokba is.

A Pénzcentrum cikke szerint a tavalyi évben több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek munkatársai (a Nébih és a kormányhivatalok). Az ellenőrzéseken feltárt különféle problémák száma összesen 1225 volt.

A szezon kellős közepén nemcsak az erős napsugárzásra kell figyelnünk az egészségünket illetően, az sem mindegy, milyen vendéglátóhelyre látogatunk el. Nyaralás közben nem ritka, hogy az ebédet egy-egy strandbüfében költjük el, és bár az elmúlt évek tapasztalatai szerint ezek a büfék egyre rendezettebbek, bizony nem árt odafigyelni néhány részletre, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő éttermet. Ilyenkor az élelmiszerek fokozott figyelmet igényelnek, a nyári melegben pedig könnyebb belefutni romlott ételekbe. Ezekre figyelj, nehogy véletlenül ételmérgezés legyen a nyaralás vége.

  • Ellenőrizzük a környezetet: ha a vendéglátóhely koszos, nincs karbantartva vagy rendezetlen, nem tiszták az abroszok vagy az asztalok, inkább ne álljunk meg ott enni.
  • Ha a pincérek, pultosok ruhája, megjelenése ápolatlan, könnyen meglehet, hogy a vendéglátóhely tisztaságára sem fordítanak elég figyelmet.
  • A nem megfelelő körülményekről árulkodhat az is, ha a vendéglátóhelyen sok a rovar, légy, hangya, darázs stb.
  • Nézzük meg a terítéket, evőeszközöket és poharakat: Tiszták? Az egyszer használatos evőeszközök higiénikusan vannak tárolva a fogyasztók számára?
  • Nézzük meg, van-e legalább kézmosási lehetőség az adott helyen!
  • Tekintsük meg az étlapot: bár az, ha túl sok étel közül lehet választani, még nem jelenti azt, hogy a kínálat ne lenne jó, de nagy eséllyel már elkészült, lefagyasztott, majd rendelés után újramelegített ételek kerülnek az asztalra. Ha nem megfelelőek a higiéniai körülmények, ezek az ételek rosszabb minőségűek vagy akár romlottak is lehetnek, érdemes tehát mérlegelni, nem jobb-e egy olyan hely, ahol kevesebb, de biztos, hogy frissebb étel közül lehet választani?
  • Feltüntették az étlapon, milyen allergéneket tartalmazhatnak egyes ételek? Ha nem, mindenképpen tájékozódjunk a pincértől. Ha ő sem tud válaszolni, nem biztos, hogy jó helyen vagyunk...

Sok étteremről és étkezdéről már az interneten is találunk véleményeket, ajánlásokat, ezeket érdemes választás előtt elolvasni.

A meleg időben rizikós lehet tojásos, tejes, tejszínes, magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztani, valamint ne feledkezzünk meg a már jól ismert fokhagymás-húsos ételekről sem, amelyek sajnos számos esetben a már régebben elkészített ételekből lettek "újrahúzva".

Amennyiben valaki szabálytalanságot vagy olyan körülményeket tapasztal valahol, amely veszélyeztetheti a vendégeket, ingyenesen hívhatja a Nébih ZöldSzámát (06-80-263-244) a nap 24 órájában. A bejelentést megteheti a Nébih Navigátor applikáción keresztül is.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...