Steiner Kristóf: "Először hobbi, majd szenvedély, végül főállás lett a főzés" - EgySztárÉtel

Az EgySztárÉtel új epizódjának főszereplője az ismert tévésből bohém, vegán gasztrománná vált Steiner Kristóf, aki brutál jó Snickers-szeletet dobott össze a konyhánkban. 

Steiner Kristóf manapság már nem az a platinaszőke, lányos arcú kissrác, aki Viva TV-s mikrofonnal a kezében szórakoztatja a környezetében élőket. Kristóf több mint 10 éve nem él Magyarországon, és ez idő alatt rengeteg tudást adott át nekünk a veganizmusról és arról, hogyan fogadjuk el egymást. Közösségi felületein több tízezren követik, ő pedig maximális emberséggel beszél életmódjáról és szenvedélyéről, a főzésről.

Kristóf most egy olyan receptet mutat nekünk, amit tuti te is el fogsz készíteni - még akkor is, ha nem vagy sem vega, sem vegán. Íme a Snickers-szelet, egy kis csavarral:

Steiner Kristóf vegán Snickers-szeletének receptjét itt találod!

Mi volt az első étel, amit tudtál főzni?

A legelső étel a krumplipüré volt. Emlékszem, amikor először készítettem, mondtam anyukámnak, hogy szerintem meg kéne reformálnunk. Friss gyömbért nyomtam bele, és a család teljesen meg volt rökönyödve, hogy ez a gyerek honnan szed ilyeneket.

És honnan szedtél ilyeneket?

Fogalmam sincs, csak úgy gondoltam, illene a gyömbér a krumplipürébe. Néha azóta is így csinálom, zöldhagymával, gyömbérrel. Nagyon finom.

Vegán Snickers szelet Steiner Kristóftól

Mindig érdekelt a főzés?

Mindig. Világéletemben. Akkor is imádtam főzni, amikor még nem voltam vegán. Amióta vegán vagyok, 10 éve, azóta meg kitárult a világ, és először hobbi, majd szenvedély, végül főállás lett a főzés, úgy, hogy nem is én választottam, inkább azok az emberek választották nekem, akik kóstolták a kajáimat. Ők bátorítottak.

Mára egybeforrt a neved a vegánsággal, hiszen bárhol, bárkitől kéred Magyarországon, hogy mondjon egy vegánt, a válasz: Steiner Kristóf. Volt valamiféle folyamat, aminek a végén te lettél "a leghíresebb magyar vegán"?

Szerintem egyszerűen csak a legjobb pillanatban lettem vegán. Én akkor álltam át erre, amikor még egyáltalán nem volt mainstream, és akkor kezdtem el publikálni róla, amikor az emberek nagy része még nem is értette, hogy mi ez. Évekkel ezelőtt még úgy írtam a Cosmopolitan magazinba, hogy furcsállották a dolgot, nemrégiben meg egy kétoldalas cikkem jelent meg náluk a veganizmusról. Valahogy mindig hozzám futnak be az ezzel kapcsolatos kérdések, én meg szívesen mesélek róla.

Nagyon szimpatikus részedről, hogy soha senkit nem akarsz agresszívan eltántorítani a húsevéstől, csak alternatívát mutatsz. Akkor sem ennél megint állatot, ha te magad tartanád?

Azért nem tudom elképzelni, mert nem vágyom rá. Húst biztosan nem ennék, de például a tojással meg a tejtermékekkel nincsen morális problémám. Ha mondjuk lenne egy kecském, aki ad tejet, vagy egy tyúkom, aki ad tojást, az rendben van, de 10 év veganizmus után nem hiányzik sem a hús állaga, sem az íze. Minden, ami állati alapanyagokból elkészíthető, az növényiből is. Legyen szó egy sajt textúrájáról vagy a füstölt ízről, minden elkészíthető lemondások nélkül is.

Igen, mindenhol azt kommunikálod, hogy vegánként is lehet jókat kajálni.

Igen, még akkor is, ha nincsenek spéci vegán hozzávalóid. Van egy Facebook-csoportom, a Titkos vegán traccsparti, ahol mindig igyekszem válaszolni minden veganizmussal kapcsolatos kérdésre. Többsége arra vonatkozik, hogy mit tegyünk, ha ez vagy az a hozzávaló nem elérhető. Én mindig azt mondom, hogy akkor helyettesítsék bátran. Az állagra és az ízvilágra érdemes menni, nem a fix hozzávalókra és a méricskélésre.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...