Spórolós vitaminforrás – jön az alma!

Alma nélkül nem teljes az ősz! Lekvár, chutney, a hidegebb időben pedig egészséges örömforrás a fahéjas, sült alma. Sárdi Dani a héten az alma felhasználásához ad tippeket!

Almás vagy meggyes pite

Régi családi receptünk a "Piroskanéniféle"-ként emlegetett pite. Lehet bele mákot, túrót is tölteni, nekem a meggyes az abszolút kedvencem.

Alma mindig legyen otthon. Ha nincsen, akkor nem tudunk almát ropogtatni, almakompótot készíteni, nem tudunk mit berakni a gyerek uzsonnatáskájába. Az almával ráadásul még csak nagy kockázatot sem vállalunk, hiszen nagyon jól eltartható a hűtőszekrényben, de akár hűvös spájzban is.

Mindig, mindenhol

Az alma igazi magyar gyümölcs, optimálisan és nagyon nagy fajtaválasztékban terem a Kárpát-medencében. Mindenkinek megvan a maga almaízlése, ki a savanyúbbat szereti, ki az édesebbet, egyesek a roppanósat, mások a kásásabbat. Mindenesetre érdemes így ősszel néhányszor almatesztet végezni a piacon kapható almákból, hogy olyanból spájzoljunk be, amelyik a legjobban ízlik.

Az alma, mint fentebb is írtam, könnyen tárolható, bár az eltarthatóság ideje függ a típusától is. Mivel egész évben kapható (persze a jobbak és igaziak így ősszel, a hűtőházas új-zélandiak akár nyáron is), nem igazán szoktuk elrakni. De ha hozzájutunk egy nagyobb mennyiséghez és nem tudjuk mindet tárolni, sok mindent készíthetünk belőle. Elrakhatjuk aszalva, reszelve, rétes és almáspite töltelékének, lekvárnak, befőttnek, haladóbbak chutney-t, ecetet, bort is készíthetnek.

Reszelt alma

Két indok, amiért ezt a receptet szeretem: A gyümölcsfáink nincsenek agyonpermetezve, aminek a következménye, hogy vannak olyan almák, amelyek téli tárolásra nem alkalmasak. A hibás ...

Diós-almás pite tejszínes sodóval

Nagy sikere volt tegnap a szilvás pitémnek, hát követelt a család ma is valamit. A kertben alma volt, így abból készült a pite és hát rengeteg a dióm még mindig... Kicsit szárazabb lett ...

Almakompót Gabys konyhájából

Volt itthon néhány szem alma, ami nem akart elfogyni, csak "fogta" a helyet az asztalon. Valahogy senkinek se kellett. Meguntam pakolgatni és nekiláttam a méltatlanul elfelejtett almakompótnak. ...

Egészséges, gyors vacsora >>

Aszalás

A kimagozott almát vágjuk cikkekre (minél vékonyabbra vágjuk, annál hamarabb aszalódik majd meg). Tegyük aszalógépbe, sütőbe, szellős, napos erkélyre, padlásra, kinek mi jutott. Naponta többször forgassuk, ellenőrizzük módszertől függően. Akkor van készen, amikor nincsen benne víz, ha vékonyra vágtuk, akkor roppanós. Tegyük jól záródó tiszta üvegbe, és ne egyszerre együk meg.Reszelt alma: reszeljük le az almát, közben folyamatosan csepegtessük citromlével, hogy ne barnuljon meg. Cukrozzuk meg, egy kiló almához számítsunk 10 dkg cukrot. Az alma majd levet ereszt, csavarjuk ki, és a szilárd részt zacskókban mélyhűtsük le. A levet almaszörpként fogyaszthatjuk, pár napig hűtőben eláll.

10 konyhai trükk Julia Childtól 2.rész >>

Almás-habos kocka

Családi és baráti körben is igen szép számú hódolótáborral rendelkezik ez a remek sütemény. Hosszú évek óta készítem, különösen őszi vagy téli vasárnapi süteményként. Alapja ...

Recept: Almalekvár

  • Kimagozott, hámozott almát vágjunk darabkákra, főzzük 15%-20% cukorral (a hámozott alma súlyára vetítve), függően persze az alma édességétől.
  • Sűrítsük be körülbelül az eredeti mennyiség felére (ez olyan 2 órányi, kis lángon történő kavargatást jelent, majd forrón merjük fertőtlenített üvegekbe, tegyük nagyon tele és fordítsuk 5 percre fejjel lefelé, mielőtt száraz dunsztba tesszük (takarók közé, hogy lassan hűljön ki).
  • A lekvárt természetesen lehet ízesíteni fahéjjal, citromlével, narancslével, citromhéjjal, narancshéjjal, mindez már a készítő kreativitására van bízva. Az almalekvár szuper töltelék, feltét sült tésztákhoz, fánkfélékhez.

Almáspite-receptek itt >>

Recept: Fahéjas sült alma

  • Ez egy egyszerű és nagyon finom almás recept. Hámozzuk meg az almát és vágjuk vékony cikkelyekre (egy átlagos almát kb. 15-20-ra).
  • Olvasszunk meg egy kanyarintásnyi vajat (2 dkg) egy serpenyőben, és mielőtt elkezdeni barnulni, dobjuk bele az almákat (egyszerre két almánál többet nem jó készíteni, mert nem lesz elég helyünk, hogy jól megsüssük).
  • Nagy lángon pirítsuk, hogy inkább süljön, mintsem főjön. Amikor majdnem készen van, szórjuk meg egy evőkanál barnacukorral, várjuk meg, amíg ráolvad, majd a legvégén szórjunk rá egy mokkáskanálnyi fahéjat. Melegen tálaljuk, magában vagy sütihez, tejszínhabbal, fagyival.

Recept: Almakompót

Hámozzuk meg az almát, vágjuk cikkelyekre (egy almát 8-ra) tegyünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, forraljuk 5 percig, tegyünk bele almánként egy csapott evőkanál cukrot (persze függ az ízlésünktől, meg az alma fajtájától). Tehetünk bele citromkarikákat, citrom levét, egész fahéjat. Gyomorrontás utáni diéta sztárétele.

Fűszerezd meg az ételed >>

Most készíts kukoricakonzervet! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...