Sokan vonnak párhuzamot a jelen helyzet és a világháborúk körüli élelmiszerhiányok között, amikor elő kellett venni a spórolós konyhai tippeket, egyre több alapanyagot lehetett korlátozottan elérni, csak jegyre volt kávé, cukor, hús és sok minden más. Persze szerencsére annyira nem durva a helyzet, mint a világégések egyike alatt, mindenesetre be kell látnunk, hogy vissza kell vennünk a mérhetetlen költekezésből. Az alábbi spórolós konyhai tippek régen is bejöttek, és talán a 21. században is van még némi létjogosultságuk.
Tészta tésztával
Az első világháború idején nálunk is rengeteg receptet tettek közzé a napilapokban, amelyek spórolós, helyettesítős megoldásokat tartalmaztak. Több szakácskönyv is megjelent hadi szakácskönyv, háborús szakácskönyv címmel, amelyek arra adtak ötleteket, hogyan helyettesíthetjük a húst, tejterméket, lisztet más alapanyagokkal.
A szükség óriási kreativitást váltott ki mindenkiből, olyan ételeket találtak ki, amelyeket máig is örömmel eszünk, de legalábbis gyakran előfordulnak a menzákon – ilyen a krumplis tészta, grízes tészta, de ennél bizarrabb ételek is szerepelnek bennük.
Húsmentes fasírt
A kávépótlóval, a cikóriával készülő sütemény sem annyira meredek, a rántottából készült gombóc, ami fasírtutánzatként működött, pedig szintén egészen elfogadható megoldásnak tűnik.
Modern tipp: Manapság a tojás is költséges lehet, készítsünk fasírtot kenyérből, hüvelyesekből.
Hadi káposzta, hamis gulyás
A háborús szakácskönyvek igyekeztek megoldást találni arra a problémára, mikor megszokott ételeket kellett módosítva elkészíteni, így készültek olyan fogások, mint a hamis gulyás – krumplival vagy babbal marhahús helyett, vagy a hadi káposzta, amely egy rakott káposzta volt, a marha hulladékhúsaiból készült darálmánnyal.
Zöldhulladék-főzelék
A mai kelkáposzta-főzelék analógiájára ekkoriban született meg az úgynevezett podlupka, ami karalábé- vagy zellerlevélből, illetve más zöldhulladékokból készült főzelék volt, krumplival. Ahogy sok más világháborús étel, ez is megmaradt sokáig, anyukámat a '60-as években is ezzel kergette ki a világból a nagymamája.
Modern tipp: A zöldséghulladékokat érdemes minél jobban felhasználni alaplének, levesnek, stb.
Piskóta liszt helyett krumpliból
Piskóta is készült liszt helyett krumplival, ami elég meredeken hangzik így, elsőre. A liszthiányt pedig gyakran kukoricaliszttel, darával orvosolták, rengeteg különböző sós és édes puliszkaalapú étel, kása található ezekben a receptgyűjteményekben.
Így készül a szilvás gombóc is, a palacsinta pedig árpaliszttel, több vízzel, mint tejjel, nagyon kevés tojással keveredik.
A tejfeles kockában nincs tejföl, de a tojásfehérjét habbá verik, hogy lazább, habosabb legyen – ilyen egyszerű, de szuper kreatív ötletekkel vészelték át ezeket az időszakokat nagymamáink. Sok kásaleves, kásaétel szerepel ezekben a könyvekben, kölesből, árpából, amelyek legrégebbi szakácskönyveink böjti ételeire emlékeztetnek.
Modern tipp: Az „alternatív” gabonák (pl. köles) mostanában sokkal drágábbak lettek, mint régen voltak, de a bulgur, rizs példdául még mindig lehet olcsó megoldás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Okos otthoni megoldások, minden helyzetre: