5 régi spórolós konyhai tipp, amire lassan újra szükségünk lehet

Nem ez az első alkalom, hogy az embernek meg kell húznia a nadrágszíjat. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a gazdasági helyzet bizony arra kényszerít majd minket, hogy ügyeskedjünk a konyhában. Ehhez pedig jó alapot nyújthat a múlt.

Sokan vonnak párhuzamot a jelen helyzet és a világháborúk körüli élelmiszerhiányok között, amikor elő kellett venni a spórolós konyhai tippeket, egyre több alapanyagot lehetett korlátozottan elérni, csak jegyre volt kávé, cukor, hús és sok minden más. Persze szerencsére annyira nem durva a helyzet, mint a világégések egyike alatt, mindenesetre be kell látnunk, hogy vissza kell vennünk a mérhetetlen költekezésből. Az alábbi spórolós konyhai tippek régen is bejöttek, és talán a 21. században is van még némi létjogosultságuk.

5 régi spórolós konyhai tipp, amire lassan újra szükségünk lehet

Tészta tésztával

Az első világháború idején nálunk is rengeteg receptet tettek közzé a napilapokban, amelyek spórolós, helyettesítős megoldásokat tartalmaztak. Több szakácskönyv is megjelent hadi szakácskönyv, háborús szakácskönyv címmel, amelyek arra adtak ötleteket, hogyan helyettesíthetjük a húst, tejterméket, lisztet más alapanyagokkal.

A szükség óriási kreativitást váltott ki mindenkiből, olyan ételeket találtak ki, amelyeket máig is örömmel eszünk, de legalábbis gyakran előfordulnak a menzákon – ilyen a krumplis tészta, grízes tészta, de ennél bizarrabb ételek is szerepelnek bennük.

Darás tészta

Emlékszem még Nagymamám kézmozdulataira, ujjaira, ahogy a tésztát gyúrta, nyújtotta, vágta. Nem tudom miért (ma már hálás vagyok érte), de rettentően tetszett! Nagyjából az asztal ...

Húsmentes fasírt

A kávépótlóval, a cikóriával készülő sütemény sem annyira meredek, a rántottából készült gombóc, ami fasírtutánzatként működött, pedig szintén egészen elfogadható megoldásnak tűnik.

Modern tipp: Manapság a tojás is költséges lehet, készítsünk fasírtot kenyérből, hüvelyesekből.

Babfasírt maradékból

Maradt otthon egy kevés főtt rizs, amit nem szerettem volna kukába dobni, így pár hozzávaló segítségével isteni babfasírtot varázsoltam belőle.

Hadi káposzta, hamis gulyás

A háborús szakácskönyvek igyekeztek megoldást találni arra a problémára, mikor megszokott ételeket kellett módosítva elkészíteni, így készültek olyan fogások, mint a hamis gulyás – krumplival vagy babbal marhahús helyett, vagy a hadi káposzta, amely egy rakott káposzta volt, a marha hulladékhúsaiból készült darálmánnyal.

Hamis húsleves főzőtökből

Tökfőzelék vagy más tökből készült étel főzésekor a főzőtök kikapart bele legtöbbször a szemetesben végzi. Pedig micsoda ízeket dobunk így ki: a legfinomabb zöldséglevest ugyanis ...

Hamis halleves

Gyerekkoromban gyakran került az asztalunkra. Baján nőttem fel, ahol a halászlé az egyik kedvenc étele az ott lakóknak. Szűkösebb időkben, ha nem tellett halra, akkor ezt az egyszerű ...

Zöldhulladék-főzelék

A mai kelkáposzta-főzelék analógiájára ekkoriban született meg az úgynevezett podlupka, ami karalábé- vagy zellerlevélből, illetve más zöldhulladékokból készült főzelék volt, krumplival. Ahogy sok más világháborús étel, ez is megmaradt sokáig, anyukámat a '60-as években is ezzel kergette ki a világból a nagymamája.

Modern tipp: A zöldséghulladékokat érdemes minél jobban felhasználni alaplének, levesnek, stb.

Karalábélevél-krémleves

A zsenge karalábéból készült receptek során nagy hiba kidobni a karalábéleveleket, hiszen ehetőek. Sőt, isteni krémlevest, pesztót vagy más zöldfűszeres kencét készíthetünk ...

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Reteklevél-krémleves

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell ...

Piskóta liszt helyett krumpliból

Piskóta is készült liszt helyett krumplival, ami elég meredeken hangzik így, elsőre. A liszthiányt pedig gyakran kukoricaliszttel, darával orvosolták, rengeteg különböző sós és édes puliszkaalapú étel, kása található ezekben a receptgyűjteményekben.

Így készül a szilvás gombóc is, a palacsinta pedig árpaliszttel, több vízzel, mint tejjel, nagyon kevés tojással keveredik.

A tejfeles kockában nincs tejföl, de a tojásfehérjét habbá verik, hogy lazább, habosabb legyen – ilyen egyszerű, de szuper kreatív ötletekkel vészelték át ezeket az időszakokat nagymamáink. Sok kásaleves, kásaétel szerepel ezekben a könyvekben, kölesből, árpából, amelyek legrégebbi szakácskönyveink böjti ételeire emlékeztetnek.

Modern tipp: Az „alternatív” gabonák (pl. köles) mostanában sokkal drágábbak lettek, mint régen voltak, de a bulgur, rizs példdául még mindig lehet olcsó megoldás.

Kukoricadara kása

Gyerekkoromban nemigen volt divatos alapanyag a konyhákban a kukoricadara meg a kukoricaliszt. Talán mert nagyon ínséges időket idéztek. Sokáig azt se tudtam, mire valók. De mióta először ...

Meggyes piskóta 3. - olcsó

Lánykámat egyedül nevelve fontos, hogy tudjak időnként, olyan olcsó és gyors sütiket gyártani amik még finomak is. Ilyen egytojásos piskótát szoktam gyakran készíteni, változó, hogy ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos otthoni megoldások, minden helyzetre:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...