Spórolj a csomagolással!

Pár egyszerű lépéssel nagyon sokat tehetsz a fölösleges hulladéktermelődés ellen! Légy körültekintő vásárláskor és gyűjtsd a szemetet szelektíven!

Ha vásárlásra terelődik a szó, már eleve rengeteg körülményre figyelni kell: helyben termett zöldségek és gyümölcsök, adalékanyagoktól mentes termékek, lehetőleg hazai gyártásúak – és persze az árak... ha mindezek rutinszerű, mindennapos gyakorlatokká válnak, még egyvalamire nem árt odafigyelnünk, később ez is észrevétlenül beépül majd a vásárlási szokásainkba: minél kevesebb csomagolóanyagot használni.

Ha friss áru vásárlására készülünk, jó erre a célra pár nejlonzacskót rendszeresíteni és magunknál tartani, így nem kell mindig újat és újat letépni az árusoknál. Nagyon sokszor még erre se lenne szükség, egy-egy gerezd fokhagyma vagy 1-2 citrom vásárlásakor simán bedobhatjuk a szatyrunkba őket nejlon nélkül. Jó, ha van egy rendszeresített bevásárlótáskánk, amit mindig magunknál tartunk, így nem kell randomszerűen csúnya, a szupermarketek logójával ellátott szatyrokat vennünk.

Így csomagold az uzsonnád!

A pékáruknál is már egyre több helyen tesznek ki papírzacskókat – ezek ugyan drágábbak az üzleteknek, de valljuk be, sokkal esztétikusabb a friss bagettet egy ilyenbe, mintsem nejlonba csomagolni. Próbáljunk olyan árukra szert tenni vásárláskor, melyeket nem csomagoltak több rétegbe, fóliákba, dobozokba, ezek amúgy elég gyanúsak, mert sokszor a túlzott csomagolással próbálják kompenzálni a gyártók a termék hiányosságait.A vízfogyasztásunk nyáron akár a kétszerese lehet az addig megszokottnak, ehhez pedig sokan ásványvizet vásárolnak: ha már mindenképpen ragaszkodunk a palackos vízhez, akkor legalább gyűjtsük szelektíven a PET-palackokat. A kukába dobás előtt nyomkodjuk ki belőlük a levegőt, mert így harmadannyi helyet foglalnak, így több fér el a tárolóban.

NoSalty Reisenthel bevásárlótáska a Webshopban!

Ugyanez vonatkozik persze az üvegre és a papírra is. Szendvicset készíteni házilag sokkal kifizetődőbb, mint hirtelen berohanni az utunkba eső közértbe és megvenni hat-hétszáz forintért egy gyors éhségcsillapítót – s ha már így, el lehet felejteni a ronda alufóliákat vagy a szalvétákat – ma már rengeteg színes uzsonnás doboz kapható fillérekért, amit csak el kell öblíteni használat után. Tudatos vásárlóként ne csak az étel minőségére, hanem a tálalásra, azaz a csomagolásra vagy annak elhagyására is figyeljünk oda!

Szuper ételhordókat találsz a NoSalty Webshopjában!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért kattints ide! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...