A spenót szeretete nem mindenkinél veleszületett képesség – néha tanulni kell. Ha ti is így vagytok vele, készítsetek velünk spenótos gnocchit – azonnal a szívetekbe zárjátok majd!
Van, akin Popeye sem segít
Ott lehet a baj, hogy először a spenótfőzelékkel próbálkoznak. A menzással. Mert aki egy igazi, klasszikus spenótfőzelékkel kezdte a pályafutást, az már nem fintorog olyan hevesen a tavasz egyik legcsodásabb, harsanó, zöld levélkéjére. Persze van, akit a főzelékek egyszerűen nem vonzanak. De hát ki mondta, hogy a spenótológia megáll a főzelékeknél? A spenót tökéletes tésztaételek kísérőjeként, sós sütik töltelékeként vagy salátaként. A mi nagy kedvencünk pedig gnocchiba gyúrva, fokhagymás, sajtos csirkemellekkel nyakon öntve!
Spenótos gnocchi fokhagymás csirkemellel
Hozzávalók négy személyre
A szószhoz:
- 50 dkg csirkemell
- 25 dkg füstölt sajt
- 10 dkg krémsajt
- 2 dl tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 3 dkg vaj
Elkészítés
- A csirkemellet kis kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, és a csirkemellkockákat fehéredésig „pirítjuk" rajta. Sózzuk (de csak finoman, mert a sajt is sós), borsozzuk. Hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, és keverünk rajta egyet.
- Ha kész, öntünk alá egy pici vizet, visszavesszük a lángot, és belereszeljük a füstölt sajtot. Megvárjuk, míg elkezd olvadni, és hozzáadjuk a krémsajtot is. Ha a sajt felolvadt, és a hús is teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt, 1-2 percig még forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot.
A gnocchihoz
- 50 dkg burgonya
- 40 dkg friss spenót
- 70 dkg liszt (ezt lisztfüggő, lehet, hogy kicsit többre lesz szükségünk)
- só
- 2 ek vaj
Elkészítés
- A spenótot megpucoljuk, folyó víz alatt alaposan átmossuk, és kisebb darabokra tépkedjük. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és bő, sós vízben nagyon puhára főzzük.
- 2 ek vajon megfuttatjuk a spenótot, amíg teljesen össze nem esik. Enyhén sózzuk.
- Ha a krumpli kész, leöntjük róla a vizet, és megvárjuk, míg kicsit kihűl. A spenótot szintén kihűtjük.
- A krumplit krémesre törjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A spenótot aprítóba tesszük, és teljesen megdaráljuk, majd kinyomkodjuk a levét (különben keserű lesz).
- Az összetört krumplit, a megdarált spenótotés a lisztet egy tálba tesszük, megsózzuk, és addig gyúrjuk, amíg homogén tészta lesz belőle.
- Vizet forralunk. Addig a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Késsel kis gnocchikat vágunk belőle.
- Kisebb adagokban a lobogó vízbe dobjuk, és amint a felszínre jöttek, tésztaszűrővel kihalásszuk.
- Ha az egész adag kész, megmelegítjük a szószt, és azonnal fogyasztjuk.
NoSalty-tipp:
- A kész, de még nyers gnocchik egyik oldalát nyomjuk be egy villa hátuljával. Sokkal jobban beszívja tőle a szószt!
- A pürésített spenótot jól nyomkodjuk ki, különben keserű lesz!