Gondolom, azt nem kell ragoznom, hogy miért fontos a legkisebbek számára (is), hogy napi ötször egyenek zöldséget vagy gyümölcsöt. Az édesanyáknak nincsen könnyű dolga, hiszen a gyerkőcök általában tiltakoznak mindenféle zöld étel és zöldség ellen. Bevallom, nekem rossz gyerekkori emlékeim vannak a spenóttal kapcsolatban, de mindez feltehetően abból fakad, hogy leginkább a főzelék változattal találkoztam.
A háziasszonyok szerencsére ma már kreatívabban használják fel ezt a zöldségfélét, ami kiváltképpen egészséges! A spenót kiváló C-, A- és B-vitaminforrás, és hírével ellentétben, nem tartalmaz túl sok vasat. Tanácsos nem szétfőzni a leveleket, csupán fonnyasztani és párolni, így nem vesznek kárba az értékes tápanyagok.
A parajnak ugyan van egy jellegzetes, kesernyés íze, ami megosztó lehet: valaki vagy nagyon szereti vagy egyáltalán nem. Ez a karakteres és jellegzetes zamata fantasztikusan harmonizál a krémes, görög fehér sajtokkal. Ráadásul, ha mindezt tészta formában készítjük el, akkor biztosan nem fogják a lurkók kipiszkálni belőle, hanem jóízűen elfogyasztják.
Mi újra kiskuktákat avanzsáltunk a NoSalty-s gyerekekből, és ugyanezt tanácsolom az édesanyáknak is, akik elkészítik a receptet. Egyszerű folyamatokból áll az elkészítés, nyugodtan odaadhatjuk a fakanalat a gyerekek kezébe! Még egy jó hír: az anyukák és számomra macerás és igényes spenótcsipkedést a kicsik nagy élvezettel csinálták, mi hátradőlve néztük a szorgos kis ujjakat, és csak ellenőriztük, hogy minden jó helyre kerüljön!
Spenótos fetakrémmel töltött óriás kagylótészta
Hozzávalók:
- 500 g óriás kagylótészta
- kevés olívaolaj
- 70 dkg friss spenót
- 40 dkg feta sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- egy csipet bors
- egy csipet szerecsendió
- reszelt trappista sajt
A receptet itt tudod elmenteni >>
Elkészítés:
- A tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint megfőzzük. Nem szabad túl puhára, mert később még a sütőbe tesszük, elég ha al dente marad.
- A spenótot megmossuk és a szárát lecsipkedjük.
- A megtisztított spenótot serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk.
- A feta sajtot egy nagy tálba tesszük, belereszeljük a fokhagymát, borsozzuk és megszórjuk egy csipet szerecsendióval.
- A fetában elkeverjük a megfonnyasztott spenótleveleket.
- A kihűlt kagylótésztákat olívaolajjal kikent, nagy hőálló tálban egymás mellé tesszük, majd megöltjük őket a spenótos feta krémmel.
- Reszelt sajttal megszórjuk a kagylótészták tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben rápirítjuk a sajtot a tésztára.