Íme a legkrémesebb mindenmentes (!) spenótfőzelék, amit sült krumplival sűrítettünk

Mindenkinek szüksége van egy olyan főzelékre, amit bármikor szívesen megenne, nem igényel extra alapanyagokat és gyorsan el is készül. Na, nekünk a spenót egy ilyen nagybetűs Bármikormegfőzöm recept, aminek nemcsak az ízét imádjuk, de azt is, hogy laktató és lélekmelengetően krémes.

Bevallom, gyerekként ki nem állhattam a spenótot, amit az univerzum láthatóan azzal kompenzál, hogy felnőttkoromra talán a legkedvesebb főzelékem lett belőle. Ami a hozzám hasonló rajongók számára nem meglepő, hiszen a spenót fehérjében gazdag, laktató, krémes, ráadásul pont ugyanolyan finom akár friss, akár mirelit zöldségből készítjük.

Igazából három fő tényező van, ami egy spenótfőzésnél felmerülhet kérdésként: mivel sűrítjük, mivel krémesítjük, illetve hogyan fűszerezzük.

Krémes vegán spenót sült burgonyával
A vegán spenót receptjéért katt a képre!

Ami a sűrítést illeti...

...a hagyományos rántásnak és habarásnak nem vagyunk hívei, de a spenótfőzelék esetében ezen túl is van élet:

  • főzhetjük sűrűbbre, ez esetben elég önmagában leturmixolni,
  • sűríthetjük keményítővel, amit érdemes előbb egy kevés folyadékkal kikeverni,
  • használhatunk a sűrítéshez valamilyen pékárut kenyeret vagy zsemlét - nagymamám például tejbe áztatott zsemlével szokta megoldani,
  • vagy tehettek úgy mint mi, és nemes egyszerűséggel annyival több krumplit süttök-főztök mellé, hogy abból jusson egy kevés a sűrítéshez is.

Nekünk ez utóbbi most a kedvenc praktikánk, méghozzá sült burgonyával, ami amellett, hogy remekül sűrít, a pirultságának köszönhetően remek ízt is kölcsönöz a főzeléknek.

Krémes vegán spenót sült burgonyával
Ez a legkrémesebb spenót, amit csak ehetsz! Receptért katt a képre!

Krémesítés kókusztejjel

A krémesítésre szintén többféle verzió létezik, igazából mindenkinek érdemes a saját szája íze szerint eljárni. A leggyakrabban tejjel vagy tejszínnel szokták készíteni, nekünk azonban kókusztejjel ízlik a legjobban. Ez ad neki egy kis indiai beütést, szóval nem való mindenkinek, ettől függetlenül azonban nagyon ajánljuk kipróbálásra, mert a kókusz és a spenót ütős párost alkot!

Az indiai vonal nekünk amúgyis nagy kedvencünk, épp ezért a spenótot is kevés garam masalával tettük még pikánsabbá. Aki azonban maradna az ismerősebb, megszokottabb ízeknél, az próbálkozzon a chili-szerecsendió vonalon, a hagymás-fokhagymás alapon indítást azonban vétek lenne kihagyni!

Krémes vegán spenót sült burgonyával
Kevés aprított mag és friss zöldfűszer remekül feldobja a tálalást! Receptért katt a képre!

A maradékból tésztaszósz vagy rizottó is lehet!

Ha pedig túl sok spenótot készítettünk volna, vagy esetleg csak 1-2 főre főzünk, és nem akarjuk többször ugyanazt enni, van egy szuper hírünk: a spenótfőzelék több klassz fogásnak is lehet az alapj: készíthetünk belőle tésztaszószt, megfőzhetjük krémes rizottónak, de csirke, paneer sajt vagy tofu hozzáadásával az indiai vonalat is továbbvihetjük egy fűszeres egytálétel formájában. Utóbbi esetben csak egy kis gyömbér és plusz fűszer kell hozzá, és készen is van a hamis palak paneer, palak tofu vagy saagwala.

További isteni spenótos receptek:

Spenótos galette

Bár ma már bármelyik időszakban elérhető a spenót fagyasztott formája, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy most, koranyáron van igazán szezonja. A friss spenót aligha hasonlítható ...

Vegán spenót - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket a mennyei spenótos fogásokat is:

Legújabb receptek

Vegán almáspite

Egy klasszikus süteményt, az almáspitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...