Bevallom, gyerekként ki nem állhattam a spenótot, amit az univerzum láthatóan azzal kompenzál, hogy felnőttkoromra talán a legkedvesebb főzelékem lett belőle. Ami a hozzám hasonló rajongók számára nem meglepő, hiszen a spenót fehérjében gazdag, laktató, krémes, ráadásul pont ugyanolyan finom akár friss, akár mirelit zöldségből készítjük.
Igazából három fő tényező van, ami egy spenótfőzésnél felmerülhet kérdésként: mivel sűrítjük, mivel krémesítjük, illetve hogyan fűszerezzük.
Ami a sűrítést illeti...
...a hagyományos rántásnak és habarásnak nem vagyunk hívei, de a spenótfőzelék esetében ezen túl is van élet:
- főzhetjük sűrűbbre, ez esetben elég önmagában leturmixolni,
- sűríthetjük keményítővel, amit érdemes előbb egy kevés folyadékkal kikeverni,
- használhatunk a sűrítéshez valamilyen pékárut kenyeret vagy zsemlét - nagymamám például tejbe áztatott zsemlével szokta megoldani,
- vagy tehettek úgy mint mi, és nemes egyszerűséggel annyival több krumplit süttök-főztök mellé, hogy abból jusson egy kevés a sűrítéshez is.
Nekünk ez utóbbi most a kedvenc praktikánk, méghozzá sült burgonyával, ami amellett, hogy remekül sűrít, a pirultságának köszönhetően remek ízt is kölcsönöz a főzeléknek.
Krémesítés kókusztejjel
A krémesítésre szintén többféle verzió létezik, igazából mindenkinek érdemes a saját szája íze szerint eljárni. A leggyakrabban tejjel vagy tejszínnel szokták készíteni, nekünk azonban kókusztejjel ízlik a legjobban. Ez ad neki egy kis indiai beütést, szóval nem való mindenkinek, ettől függetlenül azonban nagyon ajánljuk kipróbálásra, mert a kókusz és a spenót ütős párost alkot!
Az indiai vonal nekünk amúgyis nagy kedvencünk, épp ezért a spenótot is kevés garam masalával tettük még pikánsabbá. Aki azonban maradna az ismerősebb, megszokottabb ízeknél, az próbálkozzon a chili-szerecsendió vonalon, a hagymás-fokhagymás alapon indítást azonban vétek lenne kihagyni!
A maradékból tésztaszósz vagy rizottó is lehet!
Ha pedig túl sok spenótot készítettünk volna, vagy esetleg csak 1-2 főre főzünk, és nem akarjuk többször ugyanazt enni, van egy szuper hírünk: a spenótfőzelék több klassz fogásnak is lehet az alapj: készíthetünk belőle tésztaszószt, megfőzhetjük krémes rizottónak, de csirke, paneer sajt vagy tofu hozzáadásával az indiai vonalat is továbbvihetjük egy fűszeres egytálétel formájában. Utóbbi esetben csak egy kis gyömbér és plusz fűszer kell hozzá, és készen is van a hamis palak paneer, palak tofu vagy saagwala.
További isteni spenótos receptek:
Vegán spenót - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Próbáld ki ezeket a mennyei spenótos fogásokat is: