A spenót sokkal több annál, mint hogy Popey-jel és a vastartalommal azonosítsuk, és kizárólag (menzás) főzeléket főzzünk belőle. Főleg, mikor épp szezonja van, és harsogóan zöld, zsenge levelekkel találkozhatunk a piacokon! Próbáljuk minél kevesebb hőkezeléssel felhasználni mondjuk salátában vagy smoothie-ban, de ha mindenképp főznénk a friss spenóttal, tegyük inkább könnyedebb tésztákra, szószókba, pesztóba, (krém)levesekbe, húsételekbe, egytálakba, pitékbe!
Spenótos ízelítő:
Spenótos galette
Bár ma már bármelyik időszakban elérhető a spenót fagyasztott formája, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy most, koranyáron van igazán szezonja. A friss spenót aligha hasonlítható ...
Spenótos palacsinta tükörtojással
Egyik kedvenc svéd blogger-szakácsomnál láttam ezt a gyönyörűséget, és hazai hozzávalókkal: bébispenóttal, medvehagymával el is készítettem gyorsan. Annyira tavaszi, hogy most van itt ...
Spenótos tésztasaláta garnélával
Ebéd meleg napokra, mikor nincs kedvünk a konyhában vacakolni.
Kattints a képre, és nyílik a galéria, mely segít dönteni, mibe rakd a friss spenótleveleket!
5 étel, amibe most rakd a zsenge spenótleveleket...a főzeléken kívül
SALÁTA
A hőkezelés természetesen elvesz a spenót vitamintartalmából, szóval, ha tényleg zsengék a leveleink, tegyük salátába mondjuk némi eperrel, kecskesajttal / fetával, olajos maggal, olívaolajjal. Só bors, citrom, méz is mehet rá! Recept itt!
LEVES
Mikorkészült nálad leves a spenótból, őszintén? Legtöbben vagy főzelékbe vagy tésztákra rakjuk, pedig a friss spenótból isteni krémlevest főzhetünk, akár vegán változatban is, növényi tej- vagy tejszínpótlókkal, sőt, kókuszkrémmel is. Nem is beszélve arról, hogy a NEM krémlevesek is isteniek vele: próbáld ki ezt a csicseris-parmezános levest vagy ezt a bazsalikomos-spenótos csirkeragulevest!
PESTO
Alig pár összetevőből isteni spenótpestót kutyulhatunk, elrakva a hűtőbe egy üvegcsébe, és előkapva, ha épp ennénk egy gyors olasz tésztát, vagy húsra kennénk illetve beletöltenénk. Receptet itt találsz a házi pestóhoz!
EGYTÁLÉTEL
Megannyi izgalmas, vegán, vega és húsos egytálétel-variáció vár rád, melybe szintén mehet a termérdek spenót. Gondolkodhatsz zöld shakshukában, vegetáriánus rakott krumpliban, laktató vega csicseris-spenótos egytálban de akár koreai bibimbapban is!
HÚSÉTEL
A szárnyasoknak nagyon jól áll a friss spenót, főleg, ha gyorsan, serpenyőben dobjuk a szószba, de sütős megoldásokban is működik. Itt van például ez a göngyölt, ricottás csirkerolád, vagy ez a szaftos, indiai spenótos csirke. Természetesn halak mellé is kifejezetten ajánjuk: lazac, tőkehal, fogas is jól viseli maga mellett!
SMOOTHIE
Késztsd magad a reggeli egészségbomba italod mondjuk banánból, magokból, rizstejből és spenótból! Recept itt. A mi legnagyobb kedvencünk viszont "imádnivaló zöld smoothie" névre hallgat, és uborka, gyömbér, avokádó is van benne, íme!
TÉSZTÁK
Mi is lenne fincsibb, mint egy gyors olasz tészta? Legtöbbünknél heti több alkalommal is készül, egy idő után pedig muszáj kreatívnak lenni: a zenge spenótleveleket fonnyaszd meg némi olíván, só, bors, fokhagyma, öntsd fel tejszínnel vagy növényi tejszínpótlóval, és öntsd a tésztádra! Mehet mellé egy szelet roston csirke vagy hal is! Receptek itt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több segítség: