A spenót ezer arca – az alapanyag, ami messze nem menzai mumus

Bár a közvélekedés szerint a spenóttal minden gyereket ki lehet kergetni a világból – a valóságban ez a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli, friss zöldség annyira sokarcú és különleges, hogy csak meg kell találni azt az elkészítési módot, ami bejön a válogatós gyereknek vagy felnőttnek.

A spenót valódi rejtőzködő szuperhős: frissen és nyersen, főleg bébiváltozatban nem túl átütő az íze, ám kis hőkezelés hatására máris komplex ízű és még komplexebben elkészíthető, vitaminokkal és vassal teli szuperalapanyag válik belőle, amit felsorolni is fárasztó hányféleképpen el lehet készíteni. Másik hatalmas előnye a spenótnak, hogy remekül fagyasztható, így egész évben támaszkodhatunk rá, mint friss és tápláló zöldre.

A spenót ezer arca – az alapanyag, ami messze nem menzai mumus

A klasszikus vonal

Bár a világ más részein szinte teljesen ismeretlen a magyarok főzelékkultúrája, a spenót az egyik olyan zöldségféle, amit tényleg igazán finoman el lehet készíteni ezzel a klasszikus módszerrel is. A lényeg, hogy hagyjuk érvényesülni a zöldséget, ne nyomjuk el rengeteg liszttel – ez semelyik főzeléknek sem tesz jót, sőt sokan egyáltalán nem is használnak az elkészítéséhez. Vannak, akik rizsliszttel sűrítik, mások a tejbe áztatott zsemlére, vagy épp a tojásra esküsznek. Vannak, akik egészen krémesen szeretik, mások szerint pedig az a jó, ha a spenótlevelek vagy éppenséggel a zsemle pont hogy érezhető a főzelékben.

Spenótfőzelék egyszerűen

A spenótfőzelék egy megosztó étel, van aki nagyon, van aki egyáltalán nem szereti. Én egy kicsit másképp szoktam készíteni, több fokhagymával és tejjel, de így is nagyon finom lesz.

Ha gyerekeknek készítjük, elég biztonságosnak tűnik a teljesen krémes változatnál maradni, valamint jó ha minél egyszerűbb ízekre törekszünk. Legyen spenótíze, de érződjön benne valamicske édesség is: a legkönnyebb, ha a megpárolt spenótot betesszük a turmixgépbe, melléöntünk kb. három deci tejet, és dobunk még a gépbe két, kisebb darabokra vágott vagy tépkedett zsemlét is.

Mindössze egy kevés zúzott fokhagyma vagy fokhagymakrém és egy kicsi só kell bele – a felnőttek bőven őrölhetnek majd rá borsot később is.

Az egészet összeturmixoljuk és lábosba öntve kicsit átfőzzük, elég neki három perc és kész is a krémes, lágy parajkrémünk, amit a tej-zsemle lágyítása miatt a finnyásabb gyerekek is meglepő mód szeretni szoktak.

Spenótos gratin

A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami elsősorban burgonyával, krémesen készül - szerencsére ez a dolog nem kőbe vésett. Tény, hogy mindenki ...

Darabosabb, vadabb változatok

Ha inkább a spenótlevélkék textúráját szeretnénk élvezni, a párolt spenótot elég csak egy kevés tejjel vagy tejszínnel felönteni és egészen kevés lisztfélével sűríteni a főzeléket, fűszernek pedig mehet bele a fokhagyma mellé gyömbér is, de ha még tovább kísérleteznénk, akkor nyugodtan adjunk hozzá valamilyen karakteres sajtot, például fetát, cheddart vagy parmezánt. A spenót a legtöbb nemzet konyhájában megtalálható, így aztán csak a fantáziánkra kell bíznunk magunkat, hogy épp tésztaszósz, saláta készül belőle vagy épp pitébe tesszük, krumplival vagy más zöldségekkel párosítjuk.

Spenótos börek

Igazi török házi recept, ami eddig még nem sikerült úgy soha, ahogy az eredeti, de ahhoz még több évtizednyi gyakorlás kell! :) Ugyanezt a tésztát gyakran töltik pirított darált ...

Spenótos kéksajtos lasagne

Imádom a kéksajtot és a spenótot együtt. Ezt a receptet általában gnocchival készítem, de most lasagne tésztám volt, ezért született ez a recept.

Spenót és fűszerei

Ahogy már említettük, a spenóthoz jól illenek a karakteres fűszerek és nagyon szereti a krémes, zsíros ízeket is, épp ezért olyan kedveltek a tejszínes-spenótos ételek.

De próbáljuk ki a párolt spenótleveleket mogyorókrémmel, tahinivel vagy épp szezámolajjal – teljesen új ízeit fedezhetjük fel ennek a nagyszerű zöldségfélének.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgi alapanyag:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...