1. Perzsiából ered
A
spenót – vagy paraj – Perzsiában őshonos növény, onnan került Spanyolországba, majd Angliába, és szép lassan hazánkba is. Bár már 1590 körül is kerültek elő feljegyzések a
spinácz nevű levélzöldségről, az igazi spenót csak később kezdte meg a térhódítást.
2. Nagy része víz
Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy az
uborka szinte teljes egészében víz, de azt tudtad, hogy a spenót is? A nyers spenót 91%-a víz, ami azt jelenti, hogy csak 5%-kal tartalmaz kevesebb folyadékot, mint az uborka.
3. Nemzetközi napja is van
Bizony! A spenót egy olyan zöldség, amit meg is
ünnepelhetsz, méghozzá március 26-án. Ez ugyanis a nemzetközi spenótnap!
párna
Ezeket a kedves kis minipárnácskákat bátran vihetjük magunkkal most tavasszal, de akár nyáron is piknikezni, kirándulni. Ha megállunk egy kis pihenőre, vagy akár menet közben is ...
tojásos nokedli
A tojásos nokedli az egyik legcsodásabb magyar fogás, mi nem is ismerünk olyan embert, aki ne szeretné. Ráadásul azért is nagyszerű ez az egytálétel, mert szuperül lehet variálni az ...
zöldséges csirke
Pikk-pakk finom ebéd.
4. A középkorban festésre használták
A középkorban a művészek a spenótból zöld pigmentet vontak ki, hogy aztán azt festéknek használják.
5. Főzve jobb, mint nyersen (!)
A legtöbb zöldséggel ellentétben a spenót főzése fokozza az egészségügyi előnyöket. Fél csésze párolt spenót háromszor több tápanyagot tartalmaz, mint egy csésze nyers spenót.
6. Ne legyen túl sokáig a hűtőben
A frissen szedett, hűtőben tárolt spenót egy hét után elveszíti a tápanyagainak a felét, így érdemes minél előbb felhasználni.
7. Antioxidánsokban gazdag
A spenót jócskán tartalmaz különböző
antioxidánsokat, amiatt egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések ellen is hatásos. Vizsgálatok igazolják, hogy csökkenti a mell-, a tüdő-, a hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.
{ CKÉP = 250791, 6 }
8. Van azért negatív tulajdonsága is
A spenót nagy mennyiségű K1-vitamint tartalmaz, ami jónak hangzik, de véralvadást okozhat.
9. Alacsony a kalóriatartalma
Egy másik ok, amiért a spenótot érdemes fogyasztani, az az, hogy 100 g spenótban csak 23 kalória van!
spenótos tészta
Minden bizonnyal az egyik leggyorsabb, legegyszerűbb tavaszi tészta!
ragu
Ezzel az egyszerűen elkészíthető egytálétellel garantált a siker, hiszen a krémsajt isteni puhává varázsolja a csirkemellet, míg a spenót és a póréhagyma nagyszerű ízt ad neki.
zöldséges pogácsa
Az idei első spenóttermés került a pogácsába. A fokhagyma nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető.
30 db pogácsa sült ebből az adag tésztából.
10. Hajhullásra is bevethető
Mivel a
spenótban jelentős mennyiségű vas található, ez nagyon jótékony hatással van a hajra. A hajhullás vashiány következménye, tehát a spenót segít ellensúlyozni ezt a problémát!
+1: A spenót egészségügyi előnyei soha nem érnek véget: a spenótban található magnézium kb. 14% -kal csökkenti a 2. típusú cukorbetegség
kockázatát, ha naponta egy csészével eszünk belőle.
via thefactsite