SPENÓT: 10 dolog, amit biztos nem tudtál erről a szuper zöldségről

A spenót igazi tápanyag- és vitaminforrás. Te mindent tudsz erről a megosztó zöldségről? Teszteld magad! 

1. Perzsiából ered

A spenót – vagy paraj – Perzsiában őshonos növény, onnan került Spanyolországba, majd Angliába, és szép lassan hazánkba is. Bár már 1590 körül is kerültek elő feljegyzések a spinácz nevű levélzöldségről, az igazi spenót csak később kezdte meg a térhódítást.

2. Nagy része víz

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy az uborka szinte teljes egészében víz, de azt tudtad, hogy a spenót is? A nyers spenót 91%-a víz, ami azt jelenti, hogy csak 5%-kal tartalmaz kevesebb folyadékot, mint az uborka.

3. Nemzetközi napja is van

Bizony! A spenót egy olyan zöldség, amit meg is ünnepelhetsz, méghozzá március 26-án. Ez ugyanis a nemzetközi spenótnap!

Spenótos-ricottás pikniksüti

Ezeket a kedves kis minipárnácskákat bátran vihetjük magunkkal most tavasszal, de akár nyáron is piknikezni, kirándulni. Ha megállunk egy kis pihenőre, vagy akár menet közben is ...

4. A középkorban festésre használták

A középkorban a művészek a spenótból zöld pigmentet vontak ki, hogy aztán azt festéknek használják.

5. Főzve jobb, mint nyersen (!)

A legtöbb zöldséggel ellentétben a spenót főzése fokozza az egészségügyi előnyöket. Fél csésze párolt spenót háromszor több tápanyagot tartalmaz, mint egy csésze nyers spenót.

6. Ne legyen túl sokáig a hűtőben

A frissen szedett, hűtőben tárolt spenót egy hét után elveszíti a tápanyagainak a felét, így érdemes minél előbb felhasználni.

7. Antioxidánsokban gazdag

A spenót jócskán tartalmaz különböző antioxidánsokat, amiatt egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések ellen is hatásos. Vizsgálatok igazolják, hogy csökkenti a mell-, a tüdő-, a hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.
{ CKÉP = 250791, 6 }

8. Van azért negatív tulajdonsága is

A spenót nagy mennyiségű K1-vitamint tartalmaz, ami jónak hangzik, de véralvadást okozhat.

9. Alacsony a kalóriatartalma

Egy másik ok, amiért a spenótot érdemes fogyasztani, az az, hogy 100 g spenótban csak 23 kalória van!

10. Hajhullásra is bevethető

Mivel a spenótban jelentős mennyiségű vas található, ez nagyon jótékony hatással van a hajra. A hajhullás vashiány következménye, tehát a spenót segít ellensúlyozni ezt a problémát!
+1: A spenót egészségügyi előnyei soha nem érnek véget: a spenótban található magnézium kb. 14% -kal csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, ha naponta egy csészével eszünk belőle.

via thefactsite

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...