1. Perzsiából ered
A
spenót – vagy paraj – Perzsiában őshonos növény, onnan került Spanyolországba, majd Angliába, és szép lassan hazánkba is. Bár már 1590 körül is kerültek elő feljegyzések a
spinácz nevű levélzöldségről, az igazi spenót csak később kezdte meg a térhódítást.
2. Nagy része víz
Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy az
uborka szinte teljes egészében víz, de azt tudtad, hogy a spenót is? A nyers spenót 91%-a víz, ami azt jelenti, hogy csak 5%-kal tartalmaz kevesebb folyadékot, mint az uborka.
3. Nemzetközi napja is van
Bizony! A spenót egy olyan zöldség, amit meg is
ünnepelhetsz, méghozzá március 26-án. Ez ugyanis a nemzetközi spenótnap!
4. A középkorban festésre használták
A középkorban a művészek a spenótból zöld pigmentet vontak ki, hogy aztán azt festéknek használják.
5. Főzve jobb, mint nyersen (!)
A legtöbb zöldséggel ellentétben a spenót főzése fokozza az egészségügyi előnyöket. Fél csésze párolt spenót háromszor több tápanyagot tartalmaz, mint egy csésze nyers spenót.
6. Ne legyen túl sokáig a hűtőben
A frissen szedett, hűtőben tárolt spenót egy hét után elveszíti a tápanyagainak a felét, így érdemes minél előbb felhasználni.
7. Antioxidánsokban gazdag
A spenót jócskán tartalmaz különböző
antioxidánsokat, amiatt egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések ellen is hatásos. Vizsgálatok igazolják, hogy csökkenti a mell-, a tüdő-, a hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.
{ CKÉP = 250791, 6 }
8. Van azért negatív tulajdonsága is
A spenót nagy mennyiségű K1-vitamint tartalmaz, ami jónak hangzik, de véralvadást okozhat.
9. Alacsony a kalóriatartalma
Egy másik ok, amiért a spenótot érdemes fogyasztani, az az, hogy 100 g spenótban csak 23 kalória van!
10. Hajhullásra is bevethető
Mivel a
spenótban jelentős mennyiségű vas található, ez nagyon jótékony hatással van a hajra. A hajhullás vashiány következménye, tehát a spenót segít ellensúlyozni ezt a problémát!
+1: A spenót egészségügyi előnyei soha nem érnek véget: a spenótban található magnézium kb. 14% -kal csökkenti a 2. típusú cukorbetegség
kockázatát, ha naponta egy csészével eszünk belőle.
via thefactsite