Spárgaszezon idején, amikor az idővel küzdünk, és a vacsorának gyorsan az asztalra kell kerülnie, egy pikk-pakk, serpenyőben párolt spárgát nem lehet felülmúlni. De mi történik a többi estén, amikor az édes tavaszi alapanyagot díszes körettel szeretnénk ünnepelni? Olyankor kanyarodhatunk a spárgarakottas irányába: egy olyan recept ez ugyanis, amitől biztosan az egész asztal elájul majd.
Persze egy nem akármilyen spárgarakottasról van szó: amellett, hogy minden rubrikát kipipál, amitől klasszikus, komfortos rakottasnak számít, ugyanannyi újítást is hoz az asztalra.
Ezt leginkább egy apró csavarnak köszönheti: a tetején rengeteg citromhéjjal ízesített zsemlemorzsa díszeleg, ami egyrészt kiegészíti a selymes öntetet, mondhatni, játszik a gruyére sajtos szósszal, másrészt kordában is tartja az egész rakottast. Vibráló ízvilág jellemez minden falatot, kész tavaszi ünnep az egész.
Sokan kérdezhetik, hogy nem kell-e áztatni vagy megfőzni a spárgát sütés előtt. Megnyugtathatjuk őket: erre egyáltalán nincs szükség, mert a zöldség a rakottasban sül majd készre.
A rakott spárga 3 összetevője tökéletesen kiegészíti egymást: a ruganyos rakottasban spárga, krémes, sajtos szósz és ropogós zsemlemorzsa-feltét találkozik. Zöldségből a vastag spárga a legjobb választás, és két csokorra lesz szükség. Ezeket gazdag, krémes sajtszószban sütjük, fokhagymával, dijoni mustárral és szerecsendióval megspékelve. És hogy mindennek szép vége legyen, a vajasan aranybarna zsemlemorzsa-feltét fényes citromhéjjal borítja az összes rakott, ropogós falatot.
A spárgarakottas teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: