A spárga méltán népszerű a magyar konyhában, rövid szezonja miatt pedig rengeteg ember szeretné kiélvezni a friss és zsenge hazai zöldség ízélményét. Hiába kapható egyre több helyen a zöld és a fehér spárga is, sok vásárlót elriaszthatnak a magas árak, a Pénzcentrum részletes körképe szerint ugyanis jóval drágább lett a friss termék az előző évek áraihoz képest.
Míg tavaly a spárga kilónkénti ára 1500-2000 forint körül mozgott, idén - bár a tavaszi fagyok késleltették a szezont - a fehér spárga átlagos kilónkénti ára 2200, a zöld spárga ára 3000 forint körül mozog.
A Pénzcentrum cikkében leírtak szerint tavaly mintegy 30 százalékkal termett kevesebb spárga, ráadásul a friss zöldségek betakarításával és értékesítésével is akadtak problémák a piac beszűkülése, valamint a munkaerőhiány miatt. Bár a spárga nagyon egészséges (tele van rostokkal, A-, B6-, C-, E- és K-vitaminokkal, vízhajtó, vasat, rezet, kalciumot és folsavat is tartalmaz), és még így is nagy mennyiségben terem Magyarországon, mi magyarok nagyon keveset fogyasztunk a zöldségből éves szinten, egy főre mindössze negyed kilogramm jut, míg a németek több mint másfél kilogrammot esznek meg belőle.
A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint mind a budapesti, mind a vidéki piacokon is megjelent a belföldi termesztésű fehér és zöld spárga, az árak azonban piaconként különböznek, nem kis mértékben.
A fehér spárga kilós ára a Fehérvári úti piacon 2199 forint volt az elmúlt két hétben, kötegenként (400-500 gramm) 1380 forintért volt kapható.
A Vámház körúton a kötegben kapható spárga 950 forint, a szegedi árak azonban még a fővárosiakat is felülmúlják: a szegedi piacon átlagosan 3000 forintba került a fehér spárga kilós ára.
A nagyobb hipermarketláncok és áruházak polcain is megjelent a spárga, ezeken a helyeken jóval olcsóbban kapható a zöldség: az Auchanban és a Pennyben szinte egységes áron 898 és 899 forintért kapható fél kiló zöld spárga, a nagy bolti akciókra azonban a szezon kitolódása miatt még várni kell pár hetet.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: