Hasznos tippek a tökéletesen ress és ízgazdag spárgákért

A spárga az egyik legfinomabb és legkülönlegesebb zöldségféle – friss, zamatos, semmivel sem összehasonlítható íze sokak számára egyet jelent a természet megújulásával. Bár aromája megosztó lehet, van azonban pár trükk, amivel még finomabbá tehetjük, és azok is szívesen fogják fogyasztani, akik addig idegenkedtek tőle.

Mind a zöldspárga, mind a fehérspárga elkészítésénél van néhány alapszabály, amelyet célszerű betartani. Nem mindegy, hogyan hámozzuk, vágjuk, hőkezeljük, és más elkészítési módok vonatkoznak arra is, ha levest vagy éppen köretet készítünk belőle. Spárgás tippjeinkkel minden recept sikerülni fog!

Szokás azt mondani, hogy a zöldspárga sokkal könnyebben felhasználható, mert jóval frissebbek a sípjai, a fehér változatnál pedig gyakran futhatunk fás állagba. Ez valóban előfordulhat, ám ez nem jelenti azt, hogy a fehérspárgából ne lehetne nagyszerű főételt varázsolni. Spárgás tippjeink következnek:

Hámozni vagy sem?

zöldspárgát  alapvetően nem kell meghámozni, éppen elég, ha csak megmosssuk. A spárgának nemcsak a legfelső, „virágos” része az ehető, hanem az egész síp. Főzés előtt a sípok végét letörjük – figyeljük meg, hogy mindegyik síp ott fog eltörni, ahol már éppen fás kezd lenni a növény.

A fehérspárga azonban sokkal keményebb, fásabb szerkezetű, itt sokszor szükséges – főleg, ha vastagabbak a szárak –, hogy megszabadítsuk a külső rétegétől.

Maradjon ress!

Hacsak nem krémlevest készítünk belőle, a legjobb, ha nem főzzük túl, mert a vizes, pépesre főtt spárga valóban nem a legínycsiklandóbb fogás, amit feltálalhatnak nekünk. A spárga akkor igazán finom, ha még éppen csak megfőtt, még kellemesen ropogós, érezni benne azt a tavaszi frissességet, amiért annyira szeretjük. Ha vízben főzzük vagy pároljuk, tehetünk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot, ezt sok receptben olvashatjuk, de ha elhagyjuk, akkor is ugyanolyan finom lesz. Inkább arra ügyeljünk, hogy tíz percnél tovább ne főjenek a sípok.

Tavaszi spárgás bavette

Azon a pár héten, mikor van friss, roppanós, zöld spárga, érdemes minél több ételt készíteni vele. Ez a gyors tészta kicsit citromos, csupa zöld, nagyon spárgás, és még bacon is van ...

Spárgás quiche

Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül.

Spárgás-serrano sonkás frittata

Ami a franciáknak az omlett, az az olaszoknak a frittata. Megjelenésre a francia elegánsabb és letisztultabb, míg az olasz jóval rusztikusabb, így az alapanyagokat is bátrabban variálhatjuk. ...

A fehér változatot van, hogy kicsit tovább kell főzni, főleg, ha vastagabb darabokkal van dolgunk, egy éles késsel tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e már, ha már át tudjuk könnyen szúrni, kész. Ha még tovább várnánk, az egész zöldség pépesen szétnyomódna, ezt pedig jobb elkerülni.

Sütőben is sülhet

Van, aki nem főzi, hanem süti a spárgát, és emellett is sok érv szólhat. Egyrészt, így biztosan nem lesz vizes az elkészült zöldség, könnyebben elkerülhetjük, hogy péppé főjön, másrészt a sült spárgának koncentráltabb íze van. Mint minden más, sütőben sült zöldség, ez is egészen kirobbanóan ízgazdag lesz, ha csak a benne lévő nedvességgel készül el, és nem adunk hozzá plusz folyadékot.

220 fokos sütőben húsz percig süssük, jó minőségű olívaolajjal meglocsolva. Az ízesítés pedig tényleg csak a fantáziánkra van bízva: nagyszerű, ha csak durva szemű só és bors kerül rá, de egészen nagyszerűen párosítható mogyoróvajjal, durvára vágott mogyoróval, szezámmaggal, tojással is. Készülhet alufóliába csomagolva és anélkül is, ha a fóliás megoldást választjuk, inkább gőzölődik a spárgánk, ha „szabadon” sül, inkább ropogós lesz az eredmény.

Zöldspárgás penne

Szeretjük a zöld spárgát, amikor elindul a szezon, nagyon gyakran vásárolok. Olvasgatom a recepteket a Nosalty-n, legszívesebben mindet elkészíteném. Sikerült kettőt összeházasítani, ...

És a leves?

Azt gondolnánk, ha krémlevest készítünk belőle, akkor aztán mindegy, mennyire főzzük meg, hiszen utána úgyis leturmixoljuk az egészet, de ez nem igaz. Tapasztalataink szerint, sokkal finomabb az a leves, amiben nem túlfőzött spárga van leturmixolva. Sőt, nyugodtan hagyjunk ki pár darabot, amit kisebb falatkákra vágva adunk a kész krémleveshez.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi tartalom:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...