6 ok, amiért érdemes spárgát enni, még akkor is, ha nem olcsó

Tudjuk, hogy nem a legolcsóbb alapanyag, de rengeteg jótékony hatással bír a spárga a szervezetedre, így érdemes fogyasztani, amíg szezonja van.

A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. A szezonja általában április elejétől június elejéig tart, de persze nagyban befolyásolja az időjárás is. Mivel a spárgatermesztés nem egyszerű, hiszen rengeteg mindenre kell odafigyelni, ez nagyban befolyásolja az árát is. Bár tényleg nem olcsó alapanyag a spárga, mégis érdemes néha megjutalmazni magad vele, mert rengeteg hasznos tulajdonsággal bír.

Rengeteg vitamin

A spárga K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban gazdag növény mindemellett biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Az E-vitamin segít megerősíteni az immunrendszeredet, a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, az A-vitamin pedig jó hatással van a koleszterinszintre.

Javítja a látást

Jelentős mennyiségű A-provitamin (karotinok) és B-vitaminok is találhatók benne. Az előbbi védi a nyálkahártyát, a sejteket, és a látásra is pozitívan hat. Az utóbbiak közül a tiamin (B1-vitamin) az idegrendszer működésében fontos, a riboflavin (B2-vitamin) pedig az anyagcserében és a sejtek energiaellátásában.

Jót tesz a húgyutaknak

A spárgában nagy mennyiségben található aszparagin, ami olyan aminosav, amely természetes vízhajtó. Éppen ezért ha sok spárgát eszünk, akkor segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, ami hozzájárul a húgyúti fertőzések kialakulásának megakadályozásához.

Széppé tesz

A spárga segíthet akár olyan bőrhibák elkerülésében is, mint a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezekre a problémákra. Sőt, a riboflavinnak köszönhetően a körmöt és a hajat is erősíti.

Akár probiotikumok helyett

A drága, gyógyszertári probiotikumok is helyettesíthetők lehetnek spárgával, hiszen a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több fantasztikus alapanyag:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...