Így főztünk szláv recept szerint gazdag, tojásos SÓSKALEVEST

Üdítő ízű, mégis tartalmas leves, ami akár egy egytálételnek is beillik, mégsem üt ki a kajakóma, ebéd után is energikusan telik tovább a délutánod.

Leggyakrabban a szláv konyhákban, így a lengyel, az orosz és az ukrán konyhában készítenek sóskalevest, különböző receptek alapján, de a zsidó konyhában is megtalálhatóm pészah környékén. Sokszor kerül bele tojás, zöldségek és zöldfűszerek. Nézzük, ez a szépség mit rejt magában!

Sóska

Sóskaszezonban együnk minél többet ebből az igazán üdítő, csupavitaminos levélzöldségből. Melegebb időben fantasztikusan frissít, ebben a levesben különlegesen jó. Átveszi egyszerre a citrom és a mustár helyét. Külön pároljuk, és tálaláskor helyezzünk kis kupacokat a leves tetejére belőle. Ha összekevernénk, zavarossá tenné a szép, sárgás, krémes-tejszínes levet.

Hevítés közben a sóska elszíneződik, alacsony hőfokon, vajon pároljuk, vigyázzunk, ne égessük, akkor olyan anyagok válhatnak ki, amelyek káros hatással lehetnek a szervezetünkre.

Tudtad?

A sóska gyógynövény is egyben, többek között a vashiányosok fogyasztják, de túlfogyasztás esetén csökkentheti a kalcium felszívódását, erre fontos ügyelnünk!

Ezek az alapanyagok szükségesek a sóskaleveshez - receptért katt a képre!

Zöldségek

Legtöbbször csak burgonyával készítik a sóskalevest, ezzel akár sűríthető is, nem szükséges lisztet használni hozzá. Ebbe a variációba azonban kerül sárgarépa is, amivel gazdagodik az íze, a leves színe, és hasonlatosabb lesz egy raguleves alapjához.

Vigyázzunk arra, hogy a zöldségeket ne főzzük szét, amikor rájuk harapunk, legyen meg az érzés, hogy falatozunk, ekkor kevesebb mennyiség is elegendőnek bizonyul majd.

Tojás

Tartalmasabbá teszi a sóskalevest, ha főtt tojással kínáljuk. Nagyszerűen néz ki a tetején, és ízben is fantasztikusan passzol hozzá. A burgonyával közösen egy tányérban akár egy egytálételnek is beillő fogás. Sóskakrémlevesbe jól illik a buggyantott tojás, míg a főzelék tetején egy tükörtojás mutat jobban.

Fűszerek

Főzéskor tegyünk pár babérlevelet az alaplébe. A petrezselyem szára is nagyszerű aromát ad neki, ezért ne dobjuk ki, használjuk főzéskor. Opcionálisan tehetünk egy kanál dijoni mustárt vagy pár csepp citromot a lébe, de ebben a receptben a legjobb, ha csak a sóskára bízzuk a savanyítást. Tálaláskor ízesítsük, díszítsük frissen aprított petrezselyemmel és kaporral.

Plusz ízek, elkészítési módok

Ez a sóskaleves elkészíthető teljesen vegán módon: tejszín helyett alternatív krémmel, és tojás nélkül. A receptben látható formában vegetáriánusok is fogyaszthatják, a plusz ízt a vajon párolt lilahagyma csíkok adják. Ehelyett sült bacon csíkokat is tehetünk a levesbe, ha nincs vegán a csapatban, akkor ezzel nagyszerűen is ízesíthető, feldobható.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek