Vélhetően 10-ből 9 embernek megáll a tudománya a menzás sóskafőzeléknél, ha erre a picit mostohagyerekként kezelt zöld levelesre gondol. Pedig higgyétek el, a sóska sokkal többet érdemel annál, mint hogy szétcukrozzuk csak azért, hogy a többség ízlésének megfelelően kellően (túl) édes legyen, elnyomva ezzel valódi fanyar ízvilágát.
A következő fogásunk friss sóskából, vajból és olasz pappardelle tésztából készült, pofon egyszerű, ráadásul újraértelmezi mindazt, amit eddig a sóska konyhai felhasználásáról gondoltál.
20 perc alatt elkészül, és ezután garantáltan imádni fogod az egyszerre krémes és savanykás sóskaízt.
A sóskavaj már önmagában is remek recept, felolvasztható halfilére, grillezett bárányra vagy csirkemellbe töltve. Ez a recept vegetáriánus, de egyébként egy maréknyi tengeri kagyló vagy garnéla is nagyon jól illik hozzá, főleg a citromos vajjal kevert sós szaftja miatt!
Hozzávalók:
70 dkg sóska (2 nagy marék friss sóska megmosva, megpucolva), 100 g vaj (lágyítva), 0.5 fél citromból nyert citromlé, 250 g tészta (pappardelle vagy fettuccine olasz tészta), 75 g fenyőmag (pirítva a tálaláshoz), 10 dkg parmezán sajt (forgácsolva a tálaláshoz), só, bors
Elkészítés:
A sóskát mosás és szárazás után durvára vágjuk, az enyhén felmelegített vajjal és a citromlével aprítógépbe öntjük, és pépesre turmixoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük.
Ha azonnal felhasználnánk a tésztához a sóskavajat, a következő lépést hagyjuk ki.
Ha pedig sokáig felhasználható, krémes és ízes fűszervajra vágyunk, melyet bármikor előkaphatunk a mélyhűtőből, hogy köretekre, húsokra, zöldségekre kockázzuk és olvasszuk, akkor dolgozzunk picit előre:
a még pépes sóskavajat kaparjuk rá egy steril fólialapra, majd tekerjük fel (rönkbe). Hűtőbe téve egy hétig, fagyasztóban egy hónapig eláll, bármikor felhasználható.
A tésztát közben enyhén sós vízben al dentére főzzük.
Közben a sóskavajat egy nagy serpenyőbe tesszük, alacsony hőfokon melegítve felolvasztjuk, majd egy csipesszel közvetlenül a főzővízből hozzáadjuk a frissen főtt tésztát, és beleforgatjuk a sóskás vajba.
Hozzáadjuk a fenyőmag nagy részét, és alaposan összekeverjük, mielőtt a tésztát tányérokra szedve tálalnánk. Ráreszeljük a parmezánforgácsot, megszórjuk a maradék fenyőmaggal, és azonnal tálaljuk.
További ajánlatunk a zsenge zöldségekből:
A 'sóskavajas tészta fenyőmaggal' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több házi finomság itt: