A legfanyarabb zöldből krémes SÓSKAVAJAT kevertünk, és tésztára raktuk

„Úristen, tényleg, a sóska igazából savanyú, nekem oviból csak az édes íz volt meg" – ez a felkiáltás hangzott el az első falat után, és megint új kedvencünk lett. Sóskavaj, te fanyar csoda!

Vélhetően 10-ből 9 embernek megáll a tudománya a menzás sóskafőzeléknél, ha erre a picit mostohagyerekként kezelt zöld levelesre gondol. Pedig higgyétek el, a sóska sokkal többet érdemel annál, mint hogy szétcukrozzuk csak azért, hogy a többség ízlésének megfelelően kellően (túl) édes legyen, elnyomva ezzel valódi fanyar ízvilágát.

A következő fogásunk friss sóskából, vajból és olasz pappardelle tésztából készült, pofon egyszerű, ráadásul újraértelmezi mindazt, amit eddig a sóska konyhai felhasználásáról gondoltál.

20 perc alatt elkészül, és ezután garantáltan imádni fogod az egyszerre krémes és savanykás sóskaízt.

A sóskavaj már önmagában is remek recept, felolvasztható halfilére, grillezett bárányra vagy csirkemellbe töltve. Ez a recept vegetáriánus, de egyébként egy maréknyi tengeri kagyló vagy garnéla is nagyon jól illik hozzá, főleg a citromos vajjal kevert sós szaftja miatt!

Hozzávalók:

70 dkg sóska (2 nagy marék friss sóska megmosva, megpucolva), 100 g vaj (lágyítva), 0.5 fél citromból nyert citromlé, 250 g tészta (pappardelle vagy fettuccine olasz tészta), 75 g fenyőmag (pirítva a tálaláshoz), 10 dkg parmezán sajt (forgácsolva a tálaláshoz), só, bors

Elkészítés:

A sóskát mosás és szárazás után durvára vágjuk, az enyhén felmelegített vajjal és a citromlével aprítógépbe öntjük, és pépesre turmixoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük.

Ha azonnal felhasználnánk a tésztához a sóskavajat, a következő lépést hagyjuk ki.

Ha pedig sokáig felhasználható, krémes és ízes fűszervajra vágyunk, melyet bármikor előkaphatunk a mélyhűtőből, hogy köretekre, húsokra, zöldségekre kockázzuk és olvasszuk, akkor dolgozzunk picit előre:

a még pépes sóskavajat kaparjuk rá egy steril fólialapra, majd tekerjük fel (rönkbe). Hűtőbe téve egy hétig, fagyasztóban egy hónapig eláll, bármikor felhasználható.

A tésztát közben enyhén sós vízben al dentére főzzük.

Közben a sóskavajat egy nagy serpenyőbe tesszük, alacsony hőfokon melegítve felolvasztjuk, majd egy csipesszel közvetlenül a főzővízből hozzáadjuk a frissen főtt tésztát, és beleforgatjuk a sóskás vajba.

Hozzáadjuk a fenyőmag nagy részét, és alaposan összekeverjük, mielőtt a tésztát tányérokra szedve tálalnánk. Ráreszeljük a parmezánforgácsot, megszórjuk a maradék fenyőmaggal, és azonnal tálaljuk.

További ajánlatunk a zsenge zöldségekből:

A 'sóskavajas tészta fenyőmaggal' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több házi finomság itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...