Sóska, az immunerősítő

Legtöbbünknek a rossz gyerekkori élmények jutnak eszébe: a sóskafőzeléket a szülők lenyomták a torkunkon, vagy a menzán a csomós masszát ettük, mert nem volt más választás. Jó hír: van élet a főzeléken túl!

Sóska

A sóskáról

Márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal. A mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet. Ezen felül foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamintartalma igen jelentős. Könnyen összetéveszthető a juhsóskával, de ez utóbbi ugyanúgy felhasználható emberi fogyasztásra is. Akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak. Vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak. A hűvösebb, nedvesebb időben szedett levelek enyhébb ízűek, kevésbé savanyúak.

Omlett sóskával

Az immunrendszer támogatója

A mezei sóskának ismert a vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Oxálsav- és a kálium-bioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért csak mértékletes fogyasztása ajánlott!

A főzeléken túl

A sóskát akár nyersen, önmagában is elrágcsálhatjuk, de a salátákban is kiváló. Húsok mellé köretnek kínálhatjuk, ebben az esetben a legjobb, ha kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, hogy összeessenek a levelek. Ezzel a módszerrel a benne található tápanyagok és vitaminok sem vesznek el. Készíthetünk belőle rizottót, tejszínnel összekeverve tésztaszószt, mártást vagy kiváló reggeli italt. Természetesen, aki főzelékpárti, maradhat a jól bevált módszernél, hiszen különböző feltétekkel kellemes tavaszi vacsorát varázsolhatunk belőle. A fagyasztást jól tűri, így érdemes tavasszal raktározni belőle!

További sóskarecepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...