Sóska, az immunerősítő

Legtöbbünknek a rossz gyerekkori élmények jutnak eszébe: a sóskafőzeléket a szülők lenyomták a torkunkon, vagy a menzán a csomós masszát ettük, mert nem volt más választás. Jó hír: van élet a főzeléken túl!

Sóska

A sóskáról

Márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal. A mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet. Ezen felül foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamintartalma igen jelentős. Könnyen összetéveszthető a juhsóskával, de ez utóbbi ugyanúgy felhasználható emberi fogyasztásra is. Akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak. Vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak. A hűvösebb, nedvesebb időben szedett levelek enyhébb ízűek, kevésbé savanyúak.

Omlett sóskával

Az immunrendszer támogatója

A mezei sóskának ismert a vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Oxálsav- és a kálium-bioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért csak mértékletes fogyasztása ajánlott!

A főzeléken túl

A sóskát akár nyersen, önmagában is elrágcsálhatjuk, de a salátákban is kiváló. Húsok mellé köretnek kínálhatjuk, ebben az esetben a legjobb, ha kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, hogy összeessenek a levelek. Ezzel a módszerrel a benne található tápanyagok és vitaminok sem vesznek el. Készíthetünk belőle rizottót, tejszínnel összekeverve tésztaszószt, mártást vagy kiváló reggeli italt. Természetesen, aki főzelékpárti, maradhat a jól bevált módszernél, hiszen különböző feltétekkel kellemes tavaszi vacsorát varázsolhatunk belőle. A fagyasztást jól tűri, így érdemes tavasszal raktározni belőle!

Sóskás-sajtos csirkemell

A tavaszi vitaminhiányos állapot megszüntetésére gondolkodtam azon, hogyan lehetne minél több vitamint bevinni a szervezetbe. Sajnos sem a sóskát, sem a spenótot nem szeretem, viszont tudva ...

További sóskarecepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...