Főzz velünk savanykás, tejmentesen is krémes sóskafőzeléket

Bevallom, én minden évben alig várom a szezont, hogy elkészíthessem a sóskafőzeléket, mely összetéveszthetetlenül savanyás és kellemes. A recept nagyon egyszerű, a legnehezebb feladat a friss sóska felkutatása. A nagyszüleink generációja rendszeresen fogyasztotta, és sokan vannak olyan szerencsések, hogy saját kertjükben teremjen. Sajnos frissen csak a nagyobb piacokon kapható.

A sóska a hajdinafélék (Polygonaceae) családjába tartozó, a mérsékelt égövi régiókban elterjedt ehető levelei miatt termesztett „fűszernövény". Levelei jellemzően csípősek és savanyúak, az oxálsav miatt. Az érett leveleket zöldségként, omlettek és mártások ízesítőjeként, valamint levesek és főzelék összetevőjeként is használják. A fiatal leveleket frissen, salátákhoz vagy párolva, köretként érdemes kipróbálni.

A szuperegészséges sóska

A sóska csupa egészség

Azonban nemcsak az íze miatt fogyasztjuk, a tápanyagtartalma is kimagasló. A sóska kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, C-vitamint és meglehetősen sok rostot is tartalmaz. Jótékony szerves vegyületei a polifenolsav, továbbá a flavonoidok és antociánok. Nem csoda, hogy a régiek is gyakran beiktatták étrendjükbe: segíti az emésztést, javítja az energiát és a keringést, erősíti az immunitást, a szív, az érrendszer és a vese egészségét, erős csontokat épít, sőt, javítja a látást is.

A teljes receptet a képre kattintva megtaláljátok!

A sóska kora tavasztól szinte nyár végéig jelen van, és folyamatosan szedhető. A mi nagy kedvencük a sóskafőzelék, amivel sokan hadilábon állnak. Én úgy gondolom, hogy olyan nincs, hogy egy ember valamit ne szeretne, maximum annyi, hogy nem kóstolta még olyan formában, ami az ő ízléséhez passzolna.

Íme a mi kissé édeskés, de inkább savanykás, krémes és szuper egészséges sóskafőzelék-receptünk, mely tejmentesen készült, lágytojással és friss, zsenge petrezselymes újburgonyával körítve.

A sóskafőzelék teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Elkészítés

Egy lábasban felhevítünk egy kevés olívaolajat, majd rádobjuk a friss sóskaleveleket, felöntjük egy kevés vízzel, és pár percig főzzük. Leturmixoljuk, majd egy kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, egy kis fokhagymával (opcionális, én mindenbe is teszek), és némi cukorral enyhítjük a savanyúságát, ez mindenképpen ajánlott. Picit még főzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon be.

A teljes receptet a képre kattintva megtaláljátok!

A lágytojáshoz helyezzük a szobahőmérsékletű tojásokat gyöngyöző vízbe, majd főzzük az újraforrástól számítva 6-7 percig. Az idő leteltével vegyük ki a tojásokat, majd helyezzük őket jeges, hideg vízbe, óvatosan pucoljuk meg őket, és frissen őrölt borssal, sóval fűszerezzük. A krumplihoz az újburgonyákat jól megmossuk, sós vízben előfőzzük, majd cikkekre vagdossuk. Egy lábosban olívaolajon elkezdjük pirítani őket, majd megszórjuk jó adag friss petrezselyemmel, sóval és borssal. Összepároljuk, hogy a burgonya átpuhuljon, és a lágytojással együtt a sóska mellé tálaljuk.

Nézzétek meg hozzá a videót is:

Savanykás sóskafőzelék- a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra & gettyimages


Szemezgessetek még több friss nyári receptünk közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek