Persze nemcsak az eprek és spárgák vonják el a figyelmet a sóska elől – azért is használjuk oly’ ritkán a szegény leveleket, mert sokunknál rossz emlékeket hagytak a menzák főzelékei. Pedig abszolút megugorható ez az agyanocukrozottan is fanyar ízélmény, főleg akkor, ha nem elrejteni, hanem kiemelni és felhasználni szeretnénk a sóska csodás tulajdonságait. Megtehetjük mindezt a most következő 5 ételben, lássuk, mibe kerülhetnek idén tavasszal-nyáron a levelek!
Nézd meg galériánkban a sóska felhasználási lehetőségeit, a receptekért kattint a képre!
Ne hanyagold a sóskát, használd 5 ízes módon, amíg szezonális
Sóskaszósz halakhoz, húsokhoz, zöldségekhez
Gyakran kerül mártásba a sok friss, zöld levél, elsősorban a sóska fanyar íze miatt lesz alkalmas húsok, halak és sült zöldségek kíséreteként a mártás. Mindenképpen használjunk hozzá valamilyen krémes tejterméket (tejszín, tejföl, krémsajt) és ízesítsük kedvünk szerint, sóval, borssal, cukorral – azonban tényleg hagyhatjuk savanyúbbra, hiszen öntetként csak kevés kerül majd belőle a tányérra.
Receptért kattints IDE!
Sóskás lepények, zöldségfasírtok
Mindazoknak, akik szerint a zöldséglepény egy unalmas műfaj, erősen ajánlott egy sóskával kiegészített receptúra elkészítése és megkóstolása. Persze mindenki másnak is: tényleg rengeteg izgalmat hozhat egy gombás, lencsés, répás vagy burgonyás fasírtban a sóskalevelek jelenléte – ráadásul ízét erőteljesebb hőkezelés (olajban sütés) után is jócskán megőrzi.
Receptért kattints IDE!
Sóskával bolondított zöldségleves
Tavasszal és nyáron jön el az ideje minden olyan zöldséglevesnek, ami nem rendelkezik pontos recepttel, csupán elkezdjük a fazékba szórni a szezonális alapanyagokat, kicsit azzal a céllal, hogy ezekből minél több landoljon a tányérban. Talán nem a sóska lesz az első, ami ilyenkor eszünkbe jut, de mindenképpen gondoljunk rá, csodás frissességet ad szinte minden levesnek, jól passzol a legtöbb zöldséghez is.
Receptért kattints IDE!
A klasszikus főzelék
Persze az örök klasszikushoz, a jól megszokotthoz bármikor visszatérhetünk, nem fog akkor sem elfordulni tőlünk, ha időközben kipróbálunk más. újítóbb receptúrákat is. Ahhoz persze, hogy elkerüljük a menzai kudarcokat, bátran hagyjuk meg fanyarabb, csak enyhén cukrozott valójában a leveleket, illetve, ha ízlésünk engedi, ne turmixoljuk teljesen simára a főzeléket, maradjon rusztikus állagú, úgy nyújt majd igazán különleges élményt.
Receptért kattints IDE!
Ízes tésztaszósz
Aki unja a pestót, nyúljon egy nagy csokor sóskáért, majd párolja istenire egy nagyobb adag vajjal, és keverje al dente tésztához karakteres parmezánnal, ínyenc fenyőmaggal – és már kész is van az isteni, de gyors ebéd. Bizony, ez a sóskavaj, ami bármilyen bolti bazsalikomszószt kenterbe ver.
Receptért kattints IDE!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ízes és izgalmas ötletek-receptek várnak: