Így lesz a savanyú sóskából fincsi főzelék, leves vagy saláta

Megosztó zöldség, amelyért vagy rajongunk, vagy messziről elkerüljük. A sóska jól elkészítve egy igazi kuriózum, amit tavasztól frissen, vagy fagyasztva egész évben bátran készíthetünk, érdemes kísérletezni vele, mert nagyon egészséges és finom ételek készíthetők belőle.

A világon sok helyen elterjedt, a Kárpát-medencében pedig kifejezetten gyakori levélzöldség a sóska, amit vadon is sok helyen megtalálhatunk, kertben vetve pedig gyakorlatilag kipusztíthatatlan, állandó finomságot biztosíthat számunkra tavasztól őszig. Az egészen kicsi levélkeket is leszedhetjük és fogyaszthatjuk, de a nagyra nőtt, megvastagodott levelek is szedhetők, ezekből természetesen nagyobb mennyiség is készíthető, megfelelő technológiával elkészítve még a szálasabb levelű sóska is remek alapanyag lesz.

Így lesz a savanyú sóskából fincsi főzelék, leves vagy saláta

Élettani hatásai

A nedves időben szedett sóska íze enyhébb, a száraz, napos időszakan szedett növények sokkal markánsabb, savanyúbb ízűek. A sóska rengeteg ásványi anyagot, meszet, foszfort és vasat tartalmaz, magas oxálsav tartalma pedig a jellegzetes, erősen savanyú ízét adja. Ezen jó tulajdonságai mellett remek vizelethajtó és immunerősítő.

A zsengébb levélkéket a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, egy-két marék a salátába keverve remekül feldobja az egész ételt, főleg, ha kevésbé markáns ízű zöldekkel keverjük, olyan, mintha egy zöld levélbe rejtett borecetes ízbombára harapnánk – érdemes ilyenkor tavasszal játszani a sóska savanyú ízével a salátáinkban.

Sóskaleves

Nagyanyám a maradék továbbhasznosításának volt a mestere, a nagypapa mellett (aki agrármérnökként a káptalani uradalom - azaz az egyházi birtokok - intézője volt) hatalmas és igényes ...

Sóska saláta

A minap a piacon vett sóska egyik fele omlettben végezte, a maradékból pedig ez a finom saláta készült. Ha most megkérdezné tőlem valaki, melyik a kedvenc salátám, habozás nélkül ...

Elsőre meglepő lehet, de a sóskából remek leves is főzhető, gondolkodjunk alapvetően krémlevesben: a savanyú íz jól harmóniába hozható egy kevés krémes tejszínnel vagy növényi tejszínpótlóval.

Legyen balanszban a savanyú meg az édes

A sóskából készült főzelék titka pedig egyrészt a savanyú íz egyensúlyba hozása: vannak, akik nem szeretik cukrozni a sóskát, ilyenkor az egyszerű főtt krumpli lehet jó társa a sóskának. De ha azt a klasszikus, édes-savanyú ízt keressük, amit gyerekként is kedveltünk, akkor adjunk bátran valamilyen édesítést a sóskához, a savanykás íze még jobban érvényesül majd.

Omlett sóskával (Omlett 2.)

Hogy ne mindig az imádott sóskafőzelék készüljön a sóskából, döntöttem a sóskás omlett mellett. Ennél kényeztetőbb reggelit elképzelni sem tudnék.

Mivel az érett, nagyra nőtt sóska levelei igencsak rostdúsak, a főzésnél erre is figyelnünk kell: nem elég, ha egyszerűen pürésítjük a főtt sóskát, muszáj megszabadulni a szálas részektől, hiszen kellemetlen, sokak számára élvezhetetlen a rostos szálakkal teli főzelék.

Ezért pürésítés után mindig passzírozzuk is át egy sűrűbb szitán például. Vannak, akik vajat kevernek a sóskakrémbe, mások tejjel dúsítják, vannak, akik rántják vagy épp habarják a főzeléket.

Összességében a lényeg az, hogy a savanykásságát a saját ízlésünkre alakítsuk, és lehetőleg ne nyomjuk el az ízét túl sok liszttel. A sóska inkább mártás, mint főzelék, kínáljunk mellé főtt krumplit, fasírtot, kemény tojást vagy valamilyen grillezett sajtot, zöldséget, zöldséges fasírtféléket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi/nyári alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...