Az Our Food, Your Question mekisorozatban dokumentált vizsgálat során Grant Imahara, az Állítólag… című tudományos sorozat műsorvezetője nyakába vette a McDonald's Idaho állambeli krumpligyárát, hogy saját szemével győződjön meg róla, mitől olyan finom a cég sült krumplija.
Ahogyan az azóta már eltávolított videóból kiderült, valóban válogatott burgonyából készül a mekis sült krumpli is, csakhogy a gyárlátogatást követő laboratóriumi vizsgálat során összesen 19 összetevőt azonosítottak az amerikai éttermekben frissen kisütött burgonyahasábokban, és ezekből csak egy volt a krumpli. A són, a szója- és repceolajon, a citromsavon talán még meg sem lepődnénk, de a hidrolizált gabona és a hidrolizált tej, illetve a természetes marhahúsaroma összetevői szerepével már mi sem tudunk mit kezdeni. Ezen felül ami Imaharánál is kiverte a biztosítékot, az a TBHQ és a PDMS néven ismert vegyi anyag.
De mik ezek a vegyi anyagok?
A Wikipédia elolvasása után kiderült.
“A terc-butil-hidrokinon (más néven TBHQ, tertiary butylhydroquinone, tert-butylhydroquinone, E319) egy aromás fenol, mely a hidrokinon terc-butil-csoportot tartalmazó származéka. (…) Ipari keretek között a szerves peroxidok autopolimerizációja közben használják. Ezen kívül felhasználják még parfümökben, mert lassabb párolgást biztosít. Megtalálható továbbá egyes lakkokban és gyantákban is.”
“A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.”
Az amerikai műsorvezető tapasztalatai persze eljutottak hozzánk is, a 444.hu írására reagálva a McDonald's hazai szóvívője egy sajtóközleménnyel is reagált a sokkoló videóra, de mi is kaptunk egy videót, amiben az európai éttermekre vonatkozó készítési folyamatot szemléltetik:
"A McDonald’s sült krumplija a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain.Az amerikai 14-gyel szemben itthon (és általában Európában) a sültkrumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc.
A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce- és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük” - írta a 444.hu-nak a magyarországi McDonald's PR-ügyeit kezelő cég.
A botrányt követően az amerikai McDonald's az ügyet jogi útra terelte, a sült krumplik vizsgálati videóját pedig eltávolíttatta minden nyilvános videómegosztóról, az étteremlánc kanadai központja pedig egy 23 oldalas dokumentumban prezentálta, hogy milyen összetevői vannak a náluk készülő ételeknek, köztük a sült krumplinak - ami ha jól számoljuk, náluk is majdnem 17 összetevős.