A TikTok-trend, mely valójában káros az egészségre

Egy újabb TikTok-trend, melyet érdemes kihagyni, hiszen akár kiszáradáshoz is vezethet.

A fogyás, az álomalak elérése még ma, a testpozitivitás-mozgalom korában is az egyik központi téma az egészséges életmód kapcsán. Éppen ezért számos tartalomgyártó – blogger, youtuber vagy éppen tiktokker – igyekszik ezt kihasználni, hogy virális tartalmakat alkothasson. Ezzel még nem is lenne semmi gond – ám egyes tanácsok, „kihívások” nélkülöznek mindenféle orvosi javallatot, egészségügyi ismeretet, így könnyen veszélyesek is lehetnek.

A TikTok-trend, mely valójában káros az egészségre

Hogyan férjünk bele a kedvenc régi nadrágunkba, ami ma már szűk ránk? Milyen gyakorlatokkal érhetünk el lapos hasat? Mit kell fogyasztanunk ahhoz, hogy két hét alatt megszabadulhassunk akár 4-5 kilótól? Ha körbenézünk a TikTokon, akkor szinte az összes ilyen és hasonló kérdésre választ kaphatunk, mindössze néhány másodpercben. Az viszont nem biztos, hogy jól is járunk, ha kipróbáljuk ezeket a trükköket.

A sósvizes öblítés néhány hete kezdett terjedni a videómegosztón, ahol mostanra a #saltwaterflush hashtag több mint 11 millió megtekintést ért el.

A folyamat lényege, hogy sós víz segítségével tisztítsuk meg a beleket a különböző lerakódott salakanyagoktól – ezzel súlyveszteséget generálva. És bár számos nagy követőbázissal rendelkező TikTok-felhasználó is reklámozza, sőt bemutatja a trendet, néhány szakértő óva int attól, hogy kipróbáljuk.

@abbeyskitchen No health care professional should be giving a Salt water flush tutorial - even if they preface it with a token “do your research” disclaimer. Salt water detoxes can be dangerous and should NOT be relied upon for constipation, especially without professional individual support. #saltwaterflush ♬ original sound - abbeyskitchen

A legnagyobb felháborodást Olivia Hedlund videója keltette, aki magára „funkcionális táplálkozási terápiás szakemberként” hivatkozik. Az általa javasolt eljárást már az egészségügyi szakemberek sem hagyhatták szó nélkül, ugyanis túl nagy feltűnést keltett, azaz sokakhoz eljutott. Így most egy saját videóban reagáltak, amelyből kiderül, hogy az ajánlás maga nemcsak hogy etikátlan, de a módszer egyenesen veszélyes is az egészségre.

Elmondják, hogy egy sósvizes öblítés gyors nátrium- és folyadékvesztéshez vezet, ami kiszáradást okozhat, de az elektrolit-egyensúlyt is felboríthatja.

Emellett a szakemberek sem tudják, hogy egy ilyen gyakorlat mit tehet a bélmikrobióma összetételével, de az biztos, hogy amennyiben ez a rendszer meggyengül, az számos bélrendszeri kockázathoz és rendellenességhez vezethet.

Ez egy egészséges emberre is veszélyes, de azok számára, akik egyébként is valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, különösen az.

Ha pedig mindez még nem lenne elég, olyan instant mellékhatások is jelentkezhetnek, mint a hányinger, a hányás, illetve a gyengeség. Az elektrolit-egyensúlyzavar pedig izomgörcsöket, rángatózást, zsibbadást, zavartságot, letargiát, görcsöket, valamint a vérnyomás és a pulzusszám kedvezőtlen változásait is magával hozhatja.

Ha tehát éppen azon vagyunk, hogy leadjunk néhány kilót, érdemes a trendek mögé nézni, mert olykor sokkoló lehet, amit találunk.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...